Csodák világa északon

 A született hamburgi ma is büszke magára és városára, de mostanra – ebben nyilván a rendkívül magas életszínvonal is szerepet játszott – rengetegen költöztek ide az ország más részeiből is. „Kikötővárosként mindig nyitottak voltunk, ám az utóbbi évek változásainak köszönhetően minden szempontból befogadóbb lett a város” – magyarázza taxisofőrünk, aki érthető elégedettséggel beszél arról, hogy itt született. Jó húsz éve, a reptéren nézelődve, az elhaladók öltözetét figyelve olyan érzésem volt, mintha a gépek felé igyekvő minden második utas legalább a Mercedesnél lenne menedzser.

A világ változott, vele a reptér is elvesztette családias, magánkikötő jellegét. Éppen olyanná vált, mint a világ bármely nagyobb repülőtere. Ugyanez igaz a főpályaudvarról induló két bevásárlóutcára, a Mönckebergstrasséra és a Spitalerstrasséra is, amelyek az arculatot és a felsorakoztatott üzleteket tekintve akár más német nagyvárosban is lehetnének. A családosok szemszögéből annyi különbséggel, hogy itt nemcsak egy legómintaüzlet és a Jako-O játékáruháza kelti fel a gyermekek érdeklődését, hanem a Berlin mellett, Németországban egyedül itt található Build-A-Bear Workshop is. Az Amerikából nem oly rég világhódító útjára indult lánc különlegessége, hogy a gyerekek több tucat mackó és egyéb figura közül maguk választhatják ki a nekik tetszőt, amit kívánságuk szerinti puhaságúra, helyben töltenek meg, hozzáadva az apró, piros szövetszívet, a kicsik által kitalált név szerinti útlevelet és mellé egy bájos papírházat. Aki gyermekét egyszer egy ilyen üzletbe elvitte, biztos lehet abban, hogy a világ más táján is lesz még útja a macibirodalomba. Erről a vásárlás mellé kapott kód is gondoskodik, amivel a cég weboldalán az évszakok szerint változó arcát mutató, bájos, oktató jellegű virtuális mackóvilágba látogathatnak el a gyerekek.

.

A boltnak az Europa Passage ad otthont, amely a kontinens legnagyobb, a városközpontban található bevásárlóközpontjaként aposztrofálja magát. A különböző részein, más és más építészeti stílusjegyet ötvöző hatalmas tömb tökéletesen illeszkedik környezetébe, ami már csak azért is nagy szó, mert a patinás épületekkel körbevett ház a város ékességének számító Alster-tóra néz. Legalsó szintjén a világ többféle konyhájának – gyorséttermek által megjelenített – különlegességeit kóstolhatjuk meg, kifejezetten olcsón, a némettől a mexikóin át akár az indiaiig. A legtöbb ínyencséget akár dobozba csomagolva is kikérhetjük, és az amerikai filmekben megszokott módon, padra ülve is elfogyaszthatjuk. Az egyik legizgalmasabb a még csak Hamburgban kapható, kanalazós, joghurt állagúra kevert krémtúrómix. A Quarkerei kioszkjában többek között eperrel, málnával, esetleg áfonyával és különféle díszítésekkel rendelhetjük az egészséges és finom nyalánkságot. Hasonlóan érdekes, de már több helyen és többféleképpen is kapható az új őrület, a Bubble Drink, amely különböző színű és ízű, apró tápiókagyöngyökkel megspékelt hideg tea vagy tejturmix.

Annak, akit az áruválasztékot és a kiszolgálás színvonalát tekintve a legmagasabb nívót ígérő vásárlás élménye vonz a második legnagyobb német városba, különösen jó hír, hogy a kisebb-nagyobb passzázsok, valamint a világ szinte minden jelentősebb brandjét felsorakoztató márkaüzletek mellett a hagyományos áruházak – miként Németországban másutt is – tovább élnek és virulnak. Ehhez persze az is hozzájárul, hogy a szakszerű és elegáns kiszolgálás erényét megőrizve, a mai kor elvárásaihoz igazították az áruválasztékot. A legfelső emeleten pedig mindenütt olyan kulturált önkiszolgáló étterem üzemel, ahol bárki megtalálja az ízlésének és pénztárcájának megfelelő fogásokat. Ráadásul a Galeria Kaufhofban délután fél hattól, alig nyolc euróért „minden, ami belefér” svédasztal várja a vendégeket. A 100 éves évfordulóját ünneplő, exkluzív Alsterhausban pedig az elegáns önkiszolgáló étterem mellett – a berlini KaDeWe-hez hasonlóan – apró gourmet-sarkok színesítik a kínálatot, többek között pezsgőbárral, japán étteremmel és cukrászdával.

A multikulti hatásnak tudható be az is, hogy miközben már a világ minden valamirevaló konyhája megjelent a városban, a hagyományos német sörözőket a jó csapolt sörrel szinte keresni kell. A „virágozzék száz gasztronómiai virág” elve azonban így is sikeres. Még a legkisebb S-Bahn vagy U-Bahn állomáson is többféle, friss áruféleségeket felsorakoztató pékség üzemel. A kicsit nagyobbakon már több étterem is megtalálható, a főpályaudvaron pedig egy nemzetközi ételsziget is gazdagítja az ínycsiklandó kínálatot. Emellett, szinte bármerre járunk, mindenütt apró éttermek, cukrászdák mellett haladunk el, teraszaik, ősztől belső termeik mindig teltház-közeli képet mutatnak.

Hamburg nemcsak lakosainak és az idelátogató turistáknak köszönhetően ezerarcú. Kevés olyan város akad, amely az építészeti és az életstílust tekintve is több, egymástól egészen eltérő hangulatot, látnivalót kínál az utazóknak. Kiváló képet kaphatunk erről, ha a Super-Hamburg kék, hop-on-hop-off stílusú városnéző buszával felfedezőkörútra indulunk. A látvány mellett az idegenvezetőtől hallott történeti kitekintés is hozzájárul ahhoz, hogy képbe kerüljünk. A mindennapi közlekedéshez pedig feltétlenül érdemes kiváltani a Hamburg Cardot (egy napra 8,90, három napra 20,90, öt napra 36,50 euró), amely az összes tömegközlekedési eszköz ingyenes használata mellett mintegy 150 turisztikai attrakció, étterem és üzlet esetében kínál kedvezményeket.

.

Az persze nem meglepetés, hogy a buszok, HÉV-ek tiszták és pontosak, de az külön tanulságos, hogy még a buszmegállóban is minden egyes járatnál feltüntetik, hány perc múlva érkezik – és persze az időben jön is. Ha sportosabbak vagyunk, a tökéletes kerékpárút-hálózatot kiélvezve, a StadtRAD Hamburg – a város több pontján elhelyezett – bérkerékpárjaira is felpattanhatunk. Az első fél óra ingyenes, utána egyórás használatig 4 centet, majd 8 centet kell fizetnünk bankkártyánkról, percenként. A teljes napi használat ára 12 euró.

Hamburg legszebb részei gyalog is kényelmesen bejárhatók, így még a nézelődésre is több idő jut. Mert nézelődni bőven van mit. Mindenképp érdemes például ellátogatni a város egyik legelegánsabb részére, a több nagykövetség mellett a Sotheby’s aukciós ház épületének, valamint a tradicionális eleganciát sugárzó InterContinental Hotelnek is otthont adó Rotherbaum negyedbe. Az Alster nagyobbik felére, az Aussenalsterre néző elegáns villákkal büszkélkedő részen kifejezetten kellemes élmény a séta a tó partján, megfigyelve az evezősöket és a vízen ringó vitorlásokat. A Kennedybrückén, az Alster kisebbik felére, a Binnenalsterre átjutva már a város képeslapokon is megcsodálható látképe fogad minket a Jungfernstieg pazar épületeivel – köztük a Streit’S mozival és az Alsterhausszal –, valamint a vízen közlekedő elegáns, piros-fehér színben pompázó kis sétahajókkal. Jó időben – ha jut számunkra hely – érdemes kiülni az Alsterpavillon teraszára, és stílszerűen kikérni egy „Alsterwasser”-t, vagyis sört limonádéval. Ha pedig valami gyors és olcsó ételre vágyunk – különösen a gyerekek –, irány a Bergstrasse, a Maggi mintaüzlete és főzőstúdiója, ahol gyorsan és olcsón juthatunk ízletes, egyszerű ételekhez.

Itt található az 1897-ben átadott városháza méltóságteljes épülete is, főbejárata fölött a ma is aktuális idézettel: „Az utódok szeretnék méltóan megőrizni a szabadságot, melyet az elődök kivívtak”. Előtte, a Rathausmarkton pantomimesek szórakoztatják a nagyérdeműt. Odébb van az Alsterarkaden elegáns árkádsora, aprócska üzletekkel és az Alsterfleet-csatornára néző teraszaival. Látványa olyan, ami igazán egyedivé teszi a csatornákkal átszőtt kikötővárost, különösen akkor, ha a Neuer Wall és környékének luxusüzletei, áruházai felé vesszük az irányt, ami ismét a gazdag és büszke Hamburg képét tárja elénk.

A város egészen más, művészibb arcát mutatja a Sternschanze környéke. A vibráló szellemiségű értelmiségi és művésznegyed egyik ékessége a több százéves víztározó, amely építészeti mestermunkával vált mára Mövenpick Hotellé. Innen indul – vagy itt ér véget – az az összefüggő parkvilág, ahol a szépen gondozott japánkert, a trópusi növényekkel telt üvegház, a vízililiomokkal, aranyhalakkal és apró vízeséssel gazdagított medencék látványa teszik teljessé a kikapcsolódást. És miközben a vízből kiálló kerek betonlapokon, keresztbe szeljük át a betonteknőt, azon is eltöprenghetünk, itt vajon miért marad érintetlen a növényzet, makulátlan fehér a fából készült óriás karosszék.

.

A különböző hamburgi arculatok markáns jelképe a híres-hírhedt kikötőrész, a St. Pauli és a piroslámpás negyed ma már abszolút biztonságosnak tartott főutcája, a számtalan felnőtteknek való szórakoztatóintézményt felsorakoztató Reperbahn. A család apraja-nagyjának a Hagenbeck állatkert ajánlható, amelynek különlegessége, hogy az elefántbébitől a majmokon át a papagájokig minden állat a maga természetes életkörülményéhez hasonló létesítményben él. Az élményakváriumban pedig akár expedícióra is indulhatunk a családdal, bekukkantva a trópusok legmélyebb tengereibe és a titokzatos sziklabarlangokba. Hasonló izgalmakat ígér az évente három alkalommal nyitva tartó vidámpark, a Hamburger Dom, amely idén télen november 9-től december 9-ig várja az önfeledt játékra, kikapcsolódásra vágyókat. Idesorolható a hajózás világát többgenerációs érdeklődésre számot tartóan bemutató Internationales Maritimes Museum, valamint a kikötő múltját és életét jól reprezentáló Hafen Museum. Este pedig kihagyhatatlan élményt ígér az Oroszlánkirály és a Tarzan musicalváltozata.

Ha városnéző busszal jártuk be Hamburg nevezetességeit, utunk végén, a különböző korszakok vízi járműveit felsorakoztató állomásnál, mindenképp érdemes befizetni egy, a kontinens második legnagyobb kikötőjét vagy a csatornák világát bemutató túrára. Például a Historische Fleetfahrt Museum hajóival a vízről is megismerhetjük a várost, amelynek új, izgalmas negyede, a HafenCity már egy másik dimenziót hoz Hamburg életébe.

HafenCity, az új korszak

Hamburg sokarcúságának legújabb példája az Elba torkolatánál épülő, teljes megjelenését 2025-re elnyerő gigaprojekt, a HafenCity Hamburg. Miközben a csatornák partjain álló régi, piros téglás raktárépületek ma már többféle turistalátványosságnak, kulturális intézményeknek adnak otthont, ezekhez szervesen illeszkedve épül a másfél négyzetkilométer alapterületű új negyed. A HafenCity már átadott luxusapartmanjai, irodái, vízparti promenádjai tanítanivalóan mutatják, miként lehet egy új városrészt úgy felépíteni, hogy a funkció és a modern esztétikum is megférjen egymással. Ezt jelképezi a jövőre átadásra kerülő Elbe Philharmonic Hall épülete is, ahol a különleges forma mellé – a koncertterem technikai felszereltségét is magában foglalva – ultramodern belbecs társul.

Minicsodavilág

.

Családdal vagy felnőttként is egyedülálló élményt ígér a világ legnagyobb makettvárosa, a Miniatur Wunderland. A miniatűr világ épületében, 1300 négyzetméteren, több tematika szerint tagolva – többek között Alpok, Hamburg, Skandinávia, Amerika – csodálhatjuk meg az élethűen lekicsinyített tájakat, épületeket, járműveket. A mintegy 930 vonat – ennél pontosabban a folyamatosan bővülő intézmény sem tud fogalmazni –, 14 450 vagon, 3660 épület és híd, 215 ezer figura 580 ezer munkaóra alatt, 12 millió eurós költséggel készült el. Az apró városok és a minihegyek sziklái között zakatoló vonatok, autók mellett az élethű repülőtér világa is igazi unikum. Különösen akkor, amikor az estét imitálva a termekben leoltják a világítótesteket, és a terepasztalok 335 ezer apró lámpájának fénye tölti be a mesebeli minitájat.

Business & wellness
InterContinental Hotel Hamburg

Központi fekvés, tökéletes megközelíthetőség, klasszikus elegancia, jól felszerelt wellnessközpont, uszodával. Vagyis minden, ami az üzletemberek és a város felfedezésére érkező utazók számára a távolban is tökéletes második otthont ad. Ezt nyújtja a Hanza-város elegáns negyedében található InterContinental Hamburg.

Mi lehet annál kellemesebb, mint amikor az ember frissen vasalt ágyneműben, kényelmesen kemény ágyban kipihenten ébred, hogy azután egy kellemes sétára induljon, vagy kocogjon az Alster-tavat övező gyalogúton. A tó megnyugtató látványa, a villanegyed elegáns épületeinek méltóságteljes hangulata, a kristálytiszta levegő kihagyhatatlan lehetőség arra, hogy egészséges testmozgással kezdjük a napot.

.

A reggeli program megkoronázása pedig mi más lehetne, mint a bőséges büféreggeli a szálloda télikertjében, InterContinental módra. Pezsgővel, többféle lazaccal, felvágottakkal, vagy éppen frissen készült omlettel. Az elegáns pultoknál felsorakoztatott ételsorok között a kalóriaszegény étrendet követők mellett a gluténmentes élelmiszereket keresők is megtalálják a számukra megfelelő, ízletes falatokat.

Ezután pedig irány a város, akár a munka, akár a nézelődés a cél, az InterContinentalból gyorsan és egyszerűen eljuthatunk a központba. Ha a várost szeretnénk megismerni, gyalog is nekivághatunk a nem túl hosszú útnak, de a legkényelmesebb – ha nem taxival megyünk – természetesen a buszozás: a megálló közel van, és a 109-es busz néhány perc alatt bevisz minket a központba. Ha biztosak akarunk lenni az útirányban, vagy az aktuális kultúrprogramokat szeretnénk megtudni, bátran kérjünk tanácsot a recepción, ahol nemcsak az információadásban, de a jegyrendelésben is segítségünkre lesznek. Sőt a hazaút előtt a repülőgépre is lefoglalják a helyünket, úgyhogy a légikikötőbe már a kinyomtatott foglalással indulhatunk.

.

A wifivel ellátott InterContinental nem csak a pihenéshez, az üzleti megbeszélésekhez is ideális. A tárgyalótermek tökéletes helyszínt biztosítanak a prezentációkhoz, nagyobb üzleti tárgyalásokhoz, míg a hotel éttermében, immáron a fehér asztalnál, kellemes körülmények között folytathatjuk a megbeszéléseket. Ha pedig igazán elegánsan szeretnénk megérkezni valahová, nem is kérdés, hogy a szálloda saját limuzinját érdemes igénybe vennünk: a fekete Mercedes, egyenruhás sofőrjével, a klasszikus eleganciát hozza házhoz.

A jól végzett munka vagy az egész napos kirándulás után mindig jólesik a relaxáció. Erre nem is lehetne jobb helyszínt találni, mint a méretes medencével és modern fitneszgépekkel rendelkező wellnessközpontot. Az este beköszöntével pedig vár a bár egy jó italra és beszélgetésre.

Érsek M. Zoltán

Legyél az első hozzászóló "Csodák világa északon" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*