Hogyan előzzük meg, hogy a nyaralásunk rémálommá váljon?

Hosszas készülődés és izgalom előzi meg a nyaralást, azonban még így is előfordulhat, hogy valami hiba csúszik a gépezetbe. Összeszedtünk néhány gyakori példát, ami igazi rémálommá változtathat egy nyaralást.

845_845_culture-shock-m

 1. Mielőtt egy másik országba utaznánk érdemes utánajárni a helyi szokásoknak – mi illendő és mi kerülendő.
  Számos európai országban előnyösebb, ha konzervatívan öltöznek, amikor például vallási emlékműveket, vagy magas színvonalú üzleteket látogatnak meg. A szavakra és a gesztusokra is érdemes odafigyelni, hiszen különböző jelentéssel bírnak más-más kultúrákban, ezért ezeket óvatosan használjuk, mert könnyen meleg helyzetbe kerülhetünk.
  Jó tanács: legyen nálad mindig egy nyaksál!
 2. Amikor eljön a pakolás ideje, elkerülhetetlen a Mit vigyek magammal? kérdés.
  Első és legfontosabb szabály; győződj meg róla, hogy csak a legszükségesebbeket pakoltad be. Ne tömd tele a táskádat felesleges holmikkal, amit a nyaralás során valószínűleg egyszer sem fogsz felvenni.
  Második szabály; pakoláskor ne felejtkezzünk meg a hazaútról sem, amikor szuvenírekkel szeretnénk telerakni a bőröndünket, azonban nem marad hely a felesleges holmik miatt.
  Jó tanács: kerüljön csak két pár cipő a táskába, olyan ruhákkal, amiket könnyen tudsz kombinálni.packingtipssuitcasehalffull-4272012-105556_panoramic
 3. Gyakran esünk abba a hibába, hogy utazás előtt megnézzük a választott úti cél időjárását. Ezzel csak az a probléma, hogy mire odaérünk mindez gyökeresen megváltozhat.
  Jó tanács: pakoláskor ne csak az éppen aktuális időjárásra hagyatkozz. Legyen kreatív és több ruhakombinációval indulj útnak, hogy még a rossz idő se szegje kedved és pláne ne rontsa el a nyaralásod.
 4. Azért utazunk, hogy új kultúrákat fedezzünk fel és ismerjünk meg. Ahhoz, hogy megértsük, hogyan élnek mások próbáljunk meg ellazulni és ne a megszokott hétköznapi rutinjait követni.
  Jó tanács: ahelyett, hogy ugyanazokat az ételeket rendelnéd, amit egyébként otthon is megkaphatsz, légy merész és próbáld ki a helyi különlegességeket. Nyugodtan kérj tanácsot a pincértől.unnamed
 5. Ne csak Te, hanem az okos telefonod is élvezze a szabadságát. Nincs is annál rosszabb, minthogy a legkülönlegesebb pillanatokat elmulasztod, mert emaileket olvasol, ami tele van rossz hírekkel a munkahelyedről.
  Jó tanács: kapcsold ki és élj a pillanatnak!
 6. Számos weboldal szolgál segítségül a szállásfoglalásban, szerencsére a legtöbb még valós tartalmakat is közöl. Azonban légy résen! Sok weboldal úgyis jelentet meg információkat, hogy még soha nem járt az adott hotelben.
  Jó tanács: több helyről szerezz információt!res_4012739_connected_devicesq-75
 7. Akár az utazás is meghiúsulhat, ha az utolsó pillanatban ellenőrizzük útlevelünk érvényességét. Sőt vannak, olyan országok, ahol minimum hat hónapig még érvényesnek kell lennie az útlevelednek a belépéshez.
  Jó tanács: igyekezz észben tartani legalább a lejárati dátumot.
 8. A megsemmisült utazásnál már csak az idegesítőbb, amikor az idegen országban a bank vagy hitelkártyával szeretnél fizetni, csak éppen visszautasítja a bank.
  Jó tanács: utazás előtt értesítsd a számlavezető bankodat a külföldi utadról.credit-card
 9. Lemerült a telefonod, tableted, laptopod, bár van nálad kábel, még sem illik a konnektorba.
  Jó tanács: tájékozódj mielőtt egy másik országba utazol, hogy ott milyen feszültségű áramot és konnektort használnak. A hajszárítóhoz és a borotvához pedig érdemes átalakítót is vinni, hogy elkerüld a túlterheltséget.
 10. A meghiúsult utazás következő lehetősége a lekésett járat. Amíg eljutsz az repülőtérig, becsekkolsz és túljutsz a biztonságiakon, igazán elrepül az idő.
  Jó tanács: érkezz két vagy három órával korábban a reptérre, hogy kényelmesen elvégezhesd a beszállást.missed_flight
 11. Lehet, hogy nagy kaland nekivágni úgy egy útnak, hogy nem tudod hol ér az éjszaka, de a nap végére fáradt leszel és alig várod, hogy vízszintesbe helyezd magad.
  Jó tanács: foglalj szállást! Így biztosan nem egy padon, az aluljáróban vagy a híd alatt töltöd az éjszakát.
 12. Sok utazó nem köt utasbiztosítást, hogy egy kis pénzt spóroljon. De amikor külföldön megsérülsz vagy lebetegedsz a biztosítás ment meg a drága kórházi számláktól.
  Jó tanács: ne feledd a különböző országok, más-más egészségügyi rendszerrel rendelkeznek, ezért nyaralás előtt köss utasbiztosítást!p-healthytravel-enhd-ar1
 13. Ellopták az irataid és nem tudod igazolni magad?!
  Jó tanács: készíts fénymásolatot az igazolványaidról – útlevél – és a fontosabb dokumentumokról – úti terv, hotel foglalás, bank vagy hitelkártya – és tartsd magadnál, így még abban az esetben is igazolni tudod magad, ha például ellopják az irataidat a hotel szobából.
 14. Más időzónába repülték és totálisan kimerültnek érzed magad, ezért a hotel szobába megérkezve, azonnal birtokba veszed az ágyat. Helytelen!
  Jó tanács: ezzel csak megnehezíted azt a folyamatot, hogy a szervezeted hozzászokjon az időeltolódáshoz. Helyette inkább végezz egy kis vérfrissítő testmozgást vagy fogyassz valamit a helyi bárban.exhaustedcocktail
 15. Az ölelő karok helyett hatalmas telefonszámla vár otthont a nyaralást követően?!
  Jó tanács: ne hagyd bekapcsolva az adatforgalmat, ha pedig tudod, hogy úgysem állod meg a netezést, tedd repülő üzemmódba a telefonodat!
 16. Nincs internet, térképet is elfelejtettünk magunkkal vinni, és órák hosszat csak körbe-körbe sétálsz, hogy elérd a úti célodat.
  Jó tanács: nem minden helyi lakos tekint a turistákra vérbeforgó szemmel. Ha elvesztél a számodra ismeretlen terepen, bátran kérj segítséget tőlük. A legtöbb esetben boldogan állnak rendelkezésedre.
  Fontos tanács: esetleg ha látod, hogy telefonálnak vagy valahova nagyon sietnek, inkább mástól kérj segítséget.shutterstock_156312206-converted
 17. A repülőtéren elkobozták a make-up készleted?! Sajnos előfordulhat, ha nem a szabályoknak megfelelően vitted fel a repülőgépre.
  Jó tanács: tedd zacskóba a pipere cuccokat, így nem kell a sminkkészleted nélkül eltöltened a nyaralásodat.
 18. Fedezd fel gyalog, sétálva az új területet, várost, hiszen így a lehető legtöbbet láthatod belőle.
  Jó tanács: A “túrázáshoz” kényelmes cipőt válassz, olyat amibe úgy érzed, hogy akár a földről is lemennél az adott lábbeliben. Mindenesetre olyat, ami után nem fogsz sajgó talpakkal az ágyba zuhanni.millennial-travel
 19. Egyáltalán nem elvárás, hogy anyanyelvi szinten beszéld annak az országnak a nyelvét, amit meglátogatni kívánsz, de érdemes megtanulni néhány udvarias kifejezést. Megfogsz lepődni, hogy mennyivel segítőkészebbek lesznek az emberek, ha az anyanyelvükön köszöntöd őket.
  Jó tanács: érdemes egy zsebszótárat magadnál hordani, ha esetleg eltévednél.
 20. Sokan csak a turista útvonalat követik és a “ezt muszáj látnod” nevezetességeket tekintik meg, pedig sokkal több érdekesség van például Párizsban, mint csak az Eiffel-torony vagy Rómában, mint a Trevi-kút.
  Jó tanács: bátran merészkedj ismeretlen területre! Ne félj attól, hogy eltévedsz! Ez a legjobb módja annak, hogy kicsit közelebb kerülj és jobban megérts a helyi kultúrát, nem mellesleg olyan dolgokat fedezhetsz fel, amik felejthetetlen emlékek maradnak számodra.35199d6

Legyél az első hozzászóló "Hogyan előzzük meg, hogy a nyaralásunk rémálommá váljon?" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*