Csúcson az egri vár

Tavaly is az egri Dobó István Vármúzeum volt a leglátogatottabb magyarországi vidéki múzeum, de a budapestiek közül is mindössze kettő előzte meg: a Magyar Nemzeti Galéria és a Budavári Mátyás-templom Egyházművészeti Gyűjteménye.

A Dobó István Vármúzeumba – társintézményeivel együtt, azaz a Gárdonyi Géza Emlékházba, a Ziffer Sándor Galériába és a Valide Szultána Fürdőromba – 2018-ban 404.808-an látogattak el. A váron belül a Kazamatát és a benne található kiállításokat nézték meg a legtöbben: 160.550 látogató volt kíváncsi a vár földalatti erődrendszerére – adta közre a Központi Statisztikai Hivatal. A Kazamata kiállítás 2016-ban újult meg az „Az egri vár és erődrendszer turisztikai attrakcióinak fejlesztése” című európai uniós projekt kapcsán. A benne található, „Lőporfüst – Kövek között” című, interaktív, multimédiás elemekkel tarkított kiállítás három részből áll.

Az első tárlat a vár székesegyházának építésének történetét mutatja be a 11. századtól 1596-ig. A közel ötszáz éven át egyre szépülő templom, és körülötte felépülő püspöki székhely az 1500-as évek elejére varázslatos látványt nyújtott. Ezt, és a templom korokon átívelő fejlődését elevenítik meg a 3D rekonstrukciók és makettek.

A törökkori várharcászatot és várépítészetet bemutató kiállításrészben az ágyú megjelenésétől a szigorú szabályok szerint tervezett, szabályos erődök kialakulásáig követhetjük nyomon az erődítés fejlődését. A felső kaszárnya teremben egy hiánypótló kiállítás kapott helyet Egri Csillagok – regény és valóság címmel.

A Kazamata kiállítást 2016. május 14-i megnyitása és 2018. december 31. között 435.000-en látták.