Végvári Vigasságok Történelmi Fesztivál Egerben

Végvári Vigasságok Történelmi Fesztivál és Ostromjáték

2016-ban immár huszonegyedik alkalommal kerül megrendezésre augusztus 12-14. között a Végvári Vigasságok Történelmi Fesztivál az Egri Várban. Mint minden évben, idén is számos színes programmal várják a látogatókat. A Dobó István Vármúzeum kiállításaiban rendhagyó kurátori tárlatvezetésekkel gazdagítják az amúgy is sokrétű kínálatot, mely a Vármúzeum kiállítási palettáját jellemzi. A Kazamata újonnan felújított járataiban fáklyás kalandozásra hívják az érdeklődőket, míg a „Repülő nemzet leszünk…” légierős kiállításunkhoz kapcsolódóan vendég lesz a Magyar Honvédség egyik vadászrepülőgép pilótája. Az egyiptomi kiállítást a Szépművészeti Múzeum egyiptológusa, az Elődeink fegyverei–fegyvereink elődei című tárlatot a Vármúzeum igazgatója mutatja be.

E13A4512A_big2

A hagyományőrző csapatok táborában életképek és mesterségek bemutatói teszik még gazdagabbá a fesztivál kulturális tartalmát. A keresztények táborában a tábori lelkész, a borbély, a csiszár, a füvesasszony és egy hadmérnök mutatja be a 16. századi emberek mindennapi tevékenységeit és a mesterségeiket, míg a török táborba tévedő gyanútlan látogató könnyen fosztogatás, adóztatás és leányszöktetés áldozatává válhat.

végvári vitézek

A kulturális programok mellett a fesztivál három napja a középkori hadi tevékenységek közepette telik majd. Fegyver bemutatók, bajvívás, viadal, virtuskodás, parádézás, felvonulás, díszlövés, zászlóforgatók bemutatója, gólyalábas vásári komédia, és minden, ami a hamisítatlan középkori hangulathoz kell. Régi-zene koncertek, táncházak, tűzzsonglőrök, boszorkányverseny gondoskodik a felejthetetlen szórakozásról. Tradicionális mesterségek kézművesei kínálják portékáikat és mutatják be a szakma mesterfogásait.

E13A4826A_big2

A fesztivál csúcspontjaként közel 200 vitéz katona eleveníti fel az 1552-es dicső OSTROM és a híres Egri csillagok című regény jeleneteit!

És ha mindez nem lenne elég, akkor jönnek a kísérő programok: népi játszótér, kézműves foglalkozások, vitézi próba, póni lovaglás, régészeti „kincskereső”, kisállat simogató és játszóház, solymászbemutató és történelmi korok étkeinek kóstolása.

Legyél az első hozzászóló "Végvári Vigasságok Történelmi Fesztivál Egerben" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*