Díjeső a Rudas gyógyfürdőnek és uszodának

A fürdő évente több mint 250.000 vendéget fogad. A mai fürdő központja, a törökfürdő, a XVI. században a török uralom idején alakult ki. A kupola alatti medencetér oszlopos kialakítása ritkaságnak számít. A termálfürdőt 1936-tól kizárólag férfiak látogathatták, de a 2005-ben befejezett felújítás óta erre már a hölgyeknek is lehetőség nyílik a keddi és a hétvégi társas napokon. Ebben a tekintetben a fürdő, Magyarországon egyedülálló módon kötényes fürdőzéssel várja vendégeit. Az uszoda vízhőfoka egyedülállóan magas, 29 °C-os.

2012-ben KMOP támogatás (nagyobb részben uniós forrás, kisebb részben magyar költségvetésből származó forrás) igénybe vételével az üzemeltető a fürdő homlokzatát és tetőszerkezetét felújította, és ezzel a fürdő épülete a rangjának megfelelő vonzó külsejét visszanyerte. 2014-ben sor került a volt palackozó üzem fürdőhöz való csatolására és egy exkluzív wellness részleg kialakítására. A beruházás során a földszinti medencetérben két közepes méretű és két kisebb medence került kialakításra. Az emeleten egy, az utcáról is megközelíthető étterem várja a vendégeket. A tetőteraszon napozóterasz és panorámamedence üzemel, lehetőséget biztosítva, hogy Budapest legszebb panorámájú medencéjével büszkélkedhessünk. A fejlesztések lezárásaként 2014. december óta üzemel az új szaunavilág, melyben különböző szaunák (finn szauna, aromakabin, bioszauna, élményzuhany) teszik teljessé a fürdőzés élményét.

A bővítéssel egy időben került átadásra egy megújuló energia előállítását is lehetővé tevő projekt. Ennek keretében a régi 20, illetve 30 éves kazánok helyett új, korszerű, hővisszanyerőkkel kiegészített kazánokra cseréltük, amelyek alkalmazásával további energia megtakarítás érhető el. A szekunder oldal szabályozhatóvá tételével a fűtési és gázenergia felhasználás tovább csökkenthető. A projekt másik eleme hőszivattyúk beépítése volt, mivel a fürdő terápiás medencéi töltő-ürítő rendszerrel üzemelnek, az így elfolyó medencevizek hőtartalma korábban nem hasznosult. A hőszivattyúknak köszönhetően a
rendszer az eddig a Dunába eresztett, 30 fok körüli használt víz helyett jelenleg kb. 10 fokos vizet enged a folyóba, az így visszanyert energiával fűtve a teljes új részt, valamint a régi szárny jelentős részét. A beruházások megvalósításával csökkent a fürdő energiafogyasztása és működési költségei, továbbá a tevékenységéből eredő környezetterhelés.

A fürdő műszaki állapota a beruházások által javult, értéke növekedett. A várható energia megtakarítás kb. 30%, jelentős mértékben csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása, ezáltal csökken a légszennyezés.

Az évszázados hagyományokkal rendelkező gyógyfürdő 2013 márciusában vehette át a Magyar Fürdősszövetség ötcsillagos minősítését. A védjegy elősegíti a megbízható szolgáltatók kiemelését a versenytársak mezőnyéből, megkönnyítve a fogyasztói döntések meghozatalát. A védjegy célja, hogy garanciát nyújtson a fürdőszolgáltatás minőségére a szakmai elvárásoknak megfelelő színvonalon.

2015 áprilisában a Rudas Gyógyfürdő és Uszoda kapta meg elsőként a Nemzeti Tanúsító Védjegyet, amit 12 minősített fürdő 21 szolgáltatóegysége közül érdemelt ki. Az új védjegyrendszert a fürdőszövetség és a nemzetgazdasági tárca közösen üzemelteti. Az új védjegyrendszer nemcsak tájékoztatást ad a fürdővendégeknek a szolgáltatás minőségéről, hanem irányt mutat a fejlesztéseknek, mivel a minősítési szempontok a színvonal
javulásának pontos kritériumait határozzák meg az üzemeltetők számára is. 

Legyél az első hozzászóló "Díjeső a Rudas gyógyfürdőnek és uszodának" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*