Egy kis séta Mátrafüreden

Kellemes-hűvös levegő, fás-nyugodt környezet. Talán így jellemezhetnénk röviden Mátrafüredet. Mindegy, hogy reggeli vagy délutáni felfedező sétára indulunk, biztosan megtaláljuk az üdülőhely valamely nevezetességét. 

Mátrafüreden inkább már csak a kisebb, családias hangulatú szállodák működnek. A Gyöngyös városához tartozó üdülőhely a Mátra egyik turisztikai központja, jó kiinduló pont azok számára, akik akár autóval, akár gyalog szeretnék felfedezni a környéket.

A településen maradva mini túrára lehet indulni. Rövid séta után a Dobogó-hegy irányába, a Kozmáry-kilátóról nyílik körpanoráma Gyöngyös városára és a Mátraaljára. A kilátó Kozmáry János üdülőtelep-igazgatóról kapta a nevét. Az 1900-as években építették, majd a két világháború között szükség volt némi felújításra. A könnyen megközelíthető kilátó 370 méter magasan fekszik, ahonnan a turista jelzést követve körül-belül 2,5 km-t hegynek felfele megtéve a Sástói 53 méter magas kilátóról is megcsodálhatjuk a környéket.

IMG_2591

A településnek van egy másik, magasabban, egészen pontosan 478 méteren fekvő kilátója, a Muzsla. A megfáradt utazók itt pihenhetnek kicsit, majd szintén Sástó felé vehetik az irányt egy hosszabb túrára.

0BBF2BF3A64CCB774767786832D62FB8

Ha azonban nincs kedvük messzire menni, a Kallók völgyben megtekinthetjük a Máriácska kegyhelyet. 1947-ig itt tartották a Bene-búcsút, Gyöngyösről indulva. Bár a kommunista rezsim, akkor betiltotta az ilyen egyházi tevékenységeket, előtte, utána, sőt ma is sokan látogatnak ide. A kegyhelyen számos emléktáblát helyeztek el. Némelyik hálát ad az életnek, vagy éppen egy elhunytra emlékezik, valamelyik a kegyhelyet, Máriát köszönti. Néhány méterrel feljebb Szent Kristófnak, az utazók, zarándokok védőszentjének is állítottak emléket, a Máriácska felett pedig egy kifeszített Jézus szobor is áll. A turista utat és a patakot követve egészen Mátraházáig lehet túrázni.

WP_20160817_17_44_07_Panorama

Mátrafüreden járva a Palóc Néprajzi Magángyűjteményt és a Babamúzeumot is érdemes megnézni, ahol palóc babákon keresztül ismerhetik meg a különböző települések – Nógrád, Heves, Borsod megye – viseleteit.

56AC17F20A7BD4E36B444D74D150283E

Legyél az első hozzászóló "Egy kis séta Mátrafüreden" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*