Neves díjra jelölték az új isztambuli repteret

Első alkalommal rendeznek Németországban, Berlinben Világ Építészeti Fesztivált. November 16. és 18. között több, mint 300 projektet mutatnak be, 60 országból a nemzetközi építészeti találkozón. A legjobb épületek – legyen az fejlesztés alatt vagy már megvalósított – versenyeznek majd egymással 32 kategóriában. A nyerteseket a fesztiválon hirdetik ki.

Isztambul új repülőtere is bekerült a mindent eldöntő novemberi döntőbe, méghozzá ‘A jövő projektjei – Infrastruktúra’ kategóriában. A repülőteret az ÍGA Airports építette és ők is fogják működtetni 25 évig. A terveket a brit Scott Brownrigg készítette, két török iroda – Fonksiyon és TAM/Kiklop – segítségével, akik a részletes tervek kidolgozásáért voltak felelősek. Az építészeti tervek mellett a projekt kiterjed az esztétikai elemekre, a működési problémákra és a megbízhatóságra.

Hat kifutó pályával, több mint 350 úti céllal és a körül-belül évi 150 millió utassal, a legnagyobb infrastrukturális beruházás a török köztársaság történelmében. A világ legnagyobb repülőtere egyedülálló építészeti tervezéssel készült, amely ötvözi a kortárs és formai elemeket – a tervezők a világ legmodernebb repülőtere címre is törekednek – mindezt Isztambul gazdag kulturális öröksége ihlette. Ha már a legeknél tartunk az 1-es Terminál lesz a világ legnagyobb beltéri terminálja. A repülőtér 2018 második felében száll be a légiutas forgalomba.

A Világ Építészeti Fesztiválra való nevezés mellett ‘A legjobb jövőbeni megaprojekt díjra’ is jelölték a világ legjelentősebb ingatlan kiállításán Cannesben. A címet azonban a Duo Paris – irodák, éttermek, üzlethelyiségek, négy csillagos hotel működik benne – nyerte el.

A légiforgalmi irányító torony egy tulipánra hasonlít, ami egy török szimbólum.

Legyél az első hozzászóló "Neves díjra jelölték az új isztambuli repteret" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*