Elhunyt dr. Lengyel Márton

Reneszánsz ember volt, valóságos polihisztor Számos idegen nyelven beszélt és írt, maggas színvonalon, több hazai és nemzetközi tanulmány, tankönyv szerzője, de szerzett zenét is, sőt a szépirodalomban is kipróbálta magát.

1994-től volt az LT Consorg Kft. igazgatója, független turisztikai tanácsadóként dolgozott. A 2001-ben alapított Heller Farkas Főiskola főigazgatójaként tevékenykedett, 2005 és 2009 között rektora volt. Itt indult el az országban elsőként a turizmus-menedzsment mesterképzés, térségi desztinációs menedzsment szakiránnyal. Turizmus-kutatóműhelyt hozott létre diákjaival és törekedett arra, hogy folyamatos gyakorlati képzést biztosítson számukra – jellemzi őt a turizmus.com.

Dr. Lengyel Márton 1959 és 1963 között végzett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem külkereskedelmi szakán, 1963 és 1968 között a Hungarocoop Szövetkezeti Külkereskedelmi Vállalat üzletkötőjeként dolgozott. 1968 óta a turizmusban tevékenykedett, 1968 és 1978 között az Országos Idegenforgalmi Tanács közgazdásza volt. 1978-ban vállalta el az IBUSZ madridi képviseletének felállítását és képviseletét, pár hónap után azonban hazatért,és az Országos Idegenforgalmi Hivatal igazgatóhelyetteseként, az akkori belkereskedelmi miniszter felkérésére elkészítette a turizmus távlati fejlesztési koncepcióját. Ezzel először valósult meg tudatos fejlesztés a turizmusban, osztrák hitelkonstrukció segítségével. Ennek eredményeként gyökeresen megváltozott a magyar turisztikai kínálat, minőségi javulás és soha nem látott kapacitásbővülés következett. A konstrukcióban a szállodai férőhelyek száma közel 7500-zal bővült, főként a négy- és ötcsillagos kategóriában.
Kezdeményezésére valósult meg 1981-ben a Budapesti Tavaszi Fesztivál. A rendezvénysorozat nem titkolt célja volt a főváros előszezoni turistaforgalmának, valamint a tartózkodási idő és a turistaköltések növelése.

1986 és 1990 között Madridban az Idegenforgalmi Világszervezet munkatársa és kutatója, valamint a szervezet oktatási vezetője volt, 1990 és 2001 között a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem turizmuskutató csoportjának vezető docense.

Meggyőződése volt, hogy a turizmus megfelelő politikai képviselete elengedhetetlen a turizmus versenyképességének növeléséhez. Minden alkalmat megragadott, hogy az önálló turisztikai minisztérium felállításának és a turizmus törvény megalkotásának szükségességét hangsúlyozza.
A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét 2005-ben lérdemelte ki, a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét egy évvel később.

Nyugodjék békében!

Legyél az első hozzászóló "Elhunyt dr. Lengyel Márton" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*