Előny a vendégnél – szezonváró körkérdés. A válaszadó: Géher Zoltán, a Continental Hotel Budapest igazgatója

Az Utazó magazin arra vállalkozott, hogy körkérdés keretében mutatja be, mire számíthatnak a vendégek és mire a szállodák, az idei szezonban, az általunk megkérdezett hotelekben.

Hogyan indult az év eleje a házban a vendégforgalom tekintetében?

A 2019-es évet tekintjük a kályhának, ahonnan elindulunk, amihez viszonyítunk, bár a január és a február 2022-ban még jobb is volt, mint 2019-ben. A bevétel és a foglaltság januárban még a 2019-es évhez képest 55% volt, de februárban már 70%-ot értünk el! Mindezt úgy, hogy az átlagár még magasabb is volt, mint 2019-ben. Igaz, 2019-ben az ÁFA még 18%-os volt, a mostani 5%-hoz képest (meg még van 2022. jan. 1-től 4% turisztikai hozzájárulás).

Mivel készülnek a tavaszi-nyári időszakra?

Befejeződött a Continental Hotel Budapest tetőkerti wellness részlegének felújítása, és most zajlik éppen az ARAZ étterem átalakítása is. A COVID-időszakban csak reggelire volt lehetőség az éttermünkben, és most a 2 éve elhalasztott felújítás kezdetét vette és március végére megújul a 7. kerületi éttermünk. A magyar vendégeink örömére, újra visszatérnek a közkedvelt programjaink family brunchok, borvacsorák és nyáron hangulatos bbq estekkel várjuk újra külföldi és magyar vendégeinket. Elkészül egy látványkonyha sarok, új bútorok és friss fiatalos designt kap az ARAZ, menüjében pedig a négy évszakhoz fog igazodni az étlapunk.

Szolgáltatásbeli újdonságaink a vendégkommunikáció területén a guest relation kapcsolatok fejlesztése és a környezetvédelmi vonalon megújítjuk anyagainkat, kulcskártyáink öko minősítésűek lesznek, újrahasznosított papírral dolgozunk, kevesebbet nyomtatunk. Jótékonysági programokban veszünk részt és egy saját Green Continental programot alakítunk házon belül.

Milyen látnivalók, programok vannak a szálloda körzetében?

A szálloda a VII. kerületben található, amely a bohém negyedeiről és romkocsmáiról híres, a Gozsdu negyedben éttermek, borbárok is fellelhetőek. Központi fekvése miatt a Continental Hotel Budapest szállodából könnyen megközelíthetőek akár tömegközlekedéssel Budapest top 10 nevezetességei (Budai Vár, Hősök tere, Andrássy sétáló utca, Nagy Vásárcsarnok, Dohány utcai Zsinagóga, Nagy vásárcsarnok, Szent István Bazilika, Parlament stb.) A szálloda közelében színházak, múzeumok és bevásárló központok is megtalálhatóak. (Illúziók Múzeum, Szépművészeti, Sweet&Selfi múzeum, Terror háza)

Milyen szezonra számítanak?

Az év első két hónapjának relatíve jó eredménye és emelkedő trendje kapcsán egyre optimistábban látjuk a szezont, mely igazán Húsvéttól indul be. Igaz az ukrán-orosz háború most némi bizonytalanságot okoz és a foglalások emelkedő trendje kicsit megtorpant, de reméljük, hogy ez átmeneti lesz. Sajnos hiányzik a MICE forgalom (bízunk benne, hogy az év második felében ezek a foglalások már megvalósulnak), alacsony szinten megy az egyéni corporate üzlet, bár ez is folyamatosan javul, de nem várjuk az idén a teljes visszarendeződést. Hiányoznak az amerikai vendégek, de tágabb dimenzióban a tengerentúli vendégek. Jelenleg klasszikus városlátogató vendégek vannak, főleg fiatalok. Az idősebb korosztály, elsősorban a középosztálybeliek egyelőre kivárnak, de vélhetően Húsvéttól ők is nagyobb arányban lesznek vendégeink.