Európa legszebb tengerpartjai

Keresi az álom tengerpartot következő úti célként? Itt egy válogatás Európa legjobb tengerpartjairól! Jöjjön és élvezze a tengert, a napsütést, a látványt olyan partokon, mint Horvátország Nugal partja, Spanyolország Cala Sa Boadella-ja vagy épp Korzika Saleccia strandja.

1. Pasjaca – Cavtat – Konavle régió – Horvátország

Európa legszebb tengerpartja Konavle fenséges régiójának szívében található, 10 perc autóútra Cavtat-tól és félórányira az Adria gyöngyszemétől, Dubrovniktól. A part maga a csoda, ami annak köszönhette különlegességét, hogy 1955-ben, egy a földekről a tengerbe vezető csatornát alakítottak ki itt a gyakori árvíz miatt. Így született meg Pasjaca, ami ember és természet közös munkájának eredménye. A tengerpartra a sziklák között egy kis ösvényen, lépcsősoron lehet lejutni. Használja a GPS-t, mert ezt a kis szelet paradicsomot nem könnyű megtalálni! Ha már arra jár, ne hagyja ki Cavtatot sem!

2. Nerja – Andalúzia – Spanyolország

Andalúzia Európa egyik leggyönyörűbb régiója. Képzeljen el egy területet, ami magába foglalja Sevilla-t, Malaga-t, Ronda-t, Marbella-t, Granada-t, Mijas-t, Huelva-t! Jöjjön és pihenjen Spanyolország egyik legszebb tengerpartján Nerja-nál, egy órára Malaga repülőterétől. Óriási sétákat tehetünk itt a Barriana nagy partján, vagy az egyik öbölben a széltől védve élvezhetjük a napot. Lélegzetelállító panoráma nyílik az „El Ciela” csúcsáról, ami a legmagasabb hegy a környéken.

3. Nugal – Tucepi – Makarska – Horvátország

Nugal tengerpartját – ami részben a naturistáké – beszavazták Európa kedvenc helyei közé. Ez a festői tengerpart Makarska riviéráján található, egy kis békés menedék, családias légkörrel.

4. Porthminster – St. Ives – Cornwall – Anglia

Sose gondolta volna, hogy Angliába tengerpartra utazzon nyaralni? Sose hallott Cornwall-ról? Az Anglia délnyugati részén található Cornwall egy lenyűgöző megye rengeteg homokos tengerparttal. Itt járva kihagyhatatlan St. Ives régi halászkikötője és környéke, ha valaki kristálytiszta kék vizet és finom homokot keres. St. Ives a művészeket is vonzza a világ minden tájáról, akiket megihlet a paradicsom e kis szeglete.

5. Szent Miklós-sziget – Budva – Montenegró

Európa egyik legkisebb és leggyönyörűbb szigete. Szent Miklós szigete („Sveti Nikola”) ad otthont Európa legelképesztőbb strandjainak. A sziget maga Budva fenséges városával szemben található, fél órára Tivat repülőteréről (Montenegró), és két órára Dubrovniktól (Horvátország). A kis szigeten több strand található.

6. Cala Sa Boadella – Lloret de Mar – Spanyolország

Foglalja le repülőjegyét és szállását Barcelonába a legjobb áron egy 2-3 napos városnézésre, majd fedezze fel Európa egyik leggyönyörűbb strandját, másfél órára a nagyvárostól: „Cala Sa Boadella” csak önre vár meleg homokjával, tiszta vizével! Nem hozott fürdőruhát? Semmi gond, a strand ugyanis naturista. Hagyja visszafogottságát a parton!

7. Cape Drastis – Korfu szigete – Görögország

Görögország tökéletes célpont, ha családi nyaralásról és napos tengerpartokról van szó. Korfu szigete tökéletes választás természetbarátoknak, a vad tengerpartok szerelmeseinek és a túrakedvelőknek. A sziget északi oldalán, pár kilométerre Sidari gyönyörű városától található Akra Drastis, vagy Drastis-fok ritka szépség. A köves ösvény, ami egy kis öbölbe vezet nem könnyen megközelíthető, de a séta bőven megéri. Azoknak különösen ajánlott ez a strand, akik szokatlan, autentikus helyekre vágynak, távol a tömegtől.

8. Saleccia – Casta – Korzika

Saleccia strandja a szépséges sziget északi részén található. Finom, fehér homokja, kristálytiszta vize Korzika egyik legszebb tengerpartjává teszi. Kevésbé könnyen megközelíthető, mint a többi korzikai strand, cserébe jobb állapotban van. Bátorság és türelem szükségeltetik az oda vezető úthoz, ugyanis a Casta falujától 15 kilométerre lévő strandig rémesek az útviszonyok! Fel akarja fedezni a környező helyeket? Ne hagyja ki Nonza faluját, ami Franciaország legszebb falui között tartanak számon.

9. Bestouan – Cassis – Franciaország

Cassis tökéletes úti cél azoknak, akik a festői tengerpartokat, öblöket, természetet és a napot kedvelik. Dél-Franciaországban a Provence-Alpes Côte d’Azur régióban található. Cassis a Francia riviéra egyik gyöngyszeme. Élvezheti Cassis számtalan tengerpartját és torkolatát, mint a Creek of En Vau, Calanque of Port-Miou, és Corton, Arena és a Grande Mer. Jöjjön és pihenjen meg a Bestouan parton, ami Cassis kikötőjének látványával, a fenyők illatával együtt Franciaország egyik leggyönyörűbbje, egyben az egyik legjobb Európában!

10. Numana Alta – Numana – Ancona – Olaszország

Nem akar kompromisszumot kötni, napot, jó éttermeket, finom fagylaltot, kristálytiszta tengert, egy érintetlen tengerpartot, fenyőillatot szeretne? Numana Alta önre vár! Numana-ban számos ilyen part található. Numana Bassa gyerekek számára tökéletes: rengeteg játszótér, tengerparti létesítmény és éttermek sora vár itt a családokra.

Horváth Ágoston