A Danubius rányitott a szezonra. Interjú Kovács Balázs vezérigazgatóval

Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgatója

Nyereséget ugyan csak 2022-től remél, de az idei nyarat tekintve rendkívül bizakodó Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgatója. A szakember szerint a főszezonban a tavalyihoz hasonló trend érvényesülhet: amíg Balatonon és vidéken dübörögnek a házak, Budapesten csak a nemzetközi utazások újraindulása hozhat pozitív fejleményt, miközben a munkaerőhiány is komoly gondot okoz.

Legutóbbi interjúnkban azt mondta, egy szállodát technikailag sokkal könnyebb bezárni, mint azt az átlagember gondolná. Megnyitni gondolom nehezebb.

– Bezárni tényleg könnyebb, bár azért ennek kapcsán is volt feladatunk bőven. De sajnos az elmúlt 14 hónapban akaratlanul is elég sok tapasztalatra sikerült szert tennünk ezen a téren. Nem kívántuk ezt, nem vágytunk rá, de így hozta az élet. Ugyanakkor már az újranyitásban is nagy rutinunk van, mert voltak olyan budapesti szállodák, amiket egy-egy nagy nemzetközi sporteseményhez kötődve többször is kinyitottunk, majd bezártunk. Ironikusan azt is mondhatom, hogy ha ez nem is úgy működik még, mint a Forma-1-ben a kerékcsere, de azért egyre magabiztosabban indulunk újra, mint korábban. Most végre abban is reménykedve, hogy újabb, kényszerű bezárásra már nem kerül sor. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy a Balatonon, ahol mind a két füredi szállodánkban, az Annabellában és a Marinában is szezonális az üzletmenet, már korábban kialakult egyfajta rutinunk ezen a téren. De az ezért egészen más, mint az, amikor egy járványhelyzetben olyan szállodákat is be kellett zárni, amelyeket folyamatos üzemelésre nyitottunk – elemez Kovács Balázs.

A Danubius Hotel Marina

– Hogyan tervezték a mostani nyitásokat?

– Vidéken egyértelműen jól jött a hír, hogy akinek megvan a védettségi igazolványa, turistaként is mehet már szállodába. Az üzleti utazók persze korábban is mehettek hotelbe, de a vidéki üdülőszállodák nem kifejezetten az üzleti célú tartózkodás célpontjai és ami ennél is fontosabb, az üzleti turizmus motorját jelentő rendezvényekre sem kerülhetett sor. Ezért vidéken egyedül a győri Danubius Hotel Rába, míg a fővárosban a Danubius Hotel Helia tartott végig nyitva a járvány időszaka alatt. Az úszó EB kapcsán pedig májusban a gyógyszállókat üzemeltető Ensana márkánk alatt üzemeltetett Ensana Thermal Margitsziget is megnyitott. Most, hogy május eleje óta újra lehet fogadni turistákat, több lépésben, a Danubius Hotels is újranyitotta vidéki házait. A Danubius Hotel Bük és a balatonfüredi Hotel Marina, valamint az Ensana Thermal Hévíz és Ensana Thermal Sárvár egyaránt május 13.-a óta várják a vendégeket. A budapesti szállodáink közül a Danubius Hotel Helia mellett – az úszó Európa bajnoksághoz kötődően – a Radisson Blu Béke is kinyitott, amit a Danubius Hotel Erzsébet, június 14-étől pedig a Gellért Hotel és a Hilton Budapest követ. Amíg a balatoni és a vidéki üdülőszállodák egyértelműen a belföldi turizmushoz kötődnek és a tavalyihoz hasonlóan magas foglaltságra számítunk, addig Budapesten egyértelműen a nemzetközi utazási szabályok kedvező változása hozhat csak esélyt.

– Mivel terveznek így a fővárosban?

– A budapesti házak többségét elsősorban az UEFAval a labdarúgó EB-hez kötődő szerződéseink miatt nyitjuk meg. Persze van már néhány olyan ország, ahonnan a bilaterális megállapodások eredményeképpen akár jöhetnének is turisták, de ezek többségében még nem igazán azok az államok, amelyek a legnagyobb küldőpiacainknak számítanak. A budapesti szállodák számára jelenleg még nincs olyan üzleti környezet, ami a nagy fővárosi sportrendezvények nélkül, hosszútávon, önmagában indokolta volna az újranyitást. A budapesti szállodai kereslet csak akkor térhet magához ha a határokat érintő zárlat teljes mértékig megszűnik, és mellette az európai vakcina útlevél is életbe lép, egyértelműen tisztázva azt, hogy az utazók milyen feltételekkel indulhatnak útnak a kontinensen belül.

– Miközben a Danubius Hotels, amennyire lehetett, igyekezett megőrizni a jól képzett személyzetet, a tavaly tavaszi, majd a most májusig tartó kényszerű bezárás természetszerűleg ezen a téren is veszteséget hozott. Hogyan tudnak így újranyitni?

– Ahogy az egész vendéglátás, szállodaipar területén, nálunk is komoly tehertétel a jó szakemberek megtalálása. Ez egyébként nem magyar probléma: Londonban beszéltem a kollégákkal, akik elmondták, hogy az ottani munkaadókat is ugyanilyen brutális kihívás elé állítja ez a helyzet. Ráadásul a megfelelő létszám megfelelő szakemberekkel való feltöltése mindenütt irtózatos bérinflációt eredményez, mert a munkavállalóknak a mai helyzetben a korábbi bérszínvonalnál lényegesen magasabb jövedelem elvárásai vannak. Mindez tovább nehezíti a munkaadók egyébként is nyomorúságos gazdasági helyzetét. Mert amíg egy kiemelt üdülőüzletben, különösen a Balatonnál mindenki arról beszél, hogy jócskán emelkedik majd az árszínvonal, amit a keresleti oldal is elfogad, vagyis ott a magasabb bérek fedezete is előteremthető, addig a fővárosra jellemző billegő újranyitási helyzetben, rendkívül nehéz lesz a többlet bérköltséget előteremteni. Már csak azért is, mert eddig még nem került sor a május a végén lejáró bértámogatás meghosszabbítására.

A Danubius Hotel Gellért

– Tavaly brutális veszteséget szenvedett el a Danubius Hotels. Mikorra lesz legalább veszteség nélküli a mérleg?

– Ezt ma még nagyon nehéz lenne megmondani. Azt gondolom, az idei évet is veszteséggel fogjuk zárni, de reményeim szerint kisebb mértékűvel, mint tavaly. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy mostantól folyamatos legyen a növekedés és a járvány kapcsán ne álljon elő olyan helyzet, ami megint arra kényszerítené a kormányzatot, hogy korlátozó intézkedéseket léptessen életbe. Ha ezt el lehet kerülni, akkor 2022-ben, nagyon bízom benne, hogy már valamilyen – reményeim szerint nem is szerény – nyereséget elérhetünk. Mindenesetre optimista vagyok, és bízom abban, hogy már tényleg túl vagyunk a nehezén, és elindulhat egy lassú, de biztos növekedés és mostantól folyamatosan tudunk üzemelni, megnyílnak a határok, visszatérnek az utazók a fővárosba, és emellett a belföldi turisták a főszezon után is látogatni fogják a szállodáinkat.

Érsek M. Zoltán