Expo 2015: 20 millió látogatóra számítanak Milánóban

Megnyitó beszédében Matteo Renzi olasz miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a világkiállítás reményt és fordulatot akar adni a világ válságövezeteinek. A nemzeti himnusz sorait idézve kijelentette: Olaszország talpra állt és kész arra, hogy a világkiállítással reményt adjon és fordulatra ösztönözze a világot. A nyitóünnepségen videón bejelentkezett Ferenc pápa is, és azt kérte, hogy a világkiállítás „globalizálja a szolidaritást”, kenyeret és méltóságteljes munkát adva a világban éhező millióknak. A Táplálni a világot, energiát adni az életnek mottójú világkiállítás főszereplői azok legyenek, akik ma is éheznek, akik ma sem tudnak emberhez méltóan táplálkozni – hangsúlyozta Ferenc pápa. Hozzátette: a teremtett világ tiszteletben tartásával azt kell elérni, hogy egyetlenegy ember számára se hiányozzon a mindennapi kenyér.

Giuseppe Sala, az óriásrendezvény kormánybiztosa emlékeztetett arra, hogy Olaszország 109 év után rendez ismét világkiállítást, amelyen rekordnak számító 54 országpavilon épült. Ez az első alkalom, hogy az anyagi nehézségekkel küzdő országoknak közös kiállítóteret biztosítottak.
Az Expo 2015-re már reggel óta sorban álltak az első látogatók. A nyitóünnepséggel egy időben már tízezer látogató tartózkodott a kiállítási területen. Az internetes jegyfoglalás azonban több órára befagyott az Anonymous hackercsoport támadása miatt.

A NoExpo mozgalom délutánra Milánó utcáin tüntetést szervezett az olasz kormány gazdaságpolitikája és a globalizáció ellen. A tüntetők arra emlékeztettek, hogy a világkiállítás olasz pavilonja 90 millió euróba (27 milliárd forintba) került.

A magyar pavilon és a milánói világkiállítás egész területe benépesült május 2-án, szombaton, az Expo 2015 megnyitásának másnapján, ahol koncertekkel, tánccal várták a látogatókat – tudósított az MTI. Az egy nappal korábbi több ezer fős milánói belvárosi tüntetésnek nyoma sincs a világkiállítás területének környékén. Az Expo 2015 megnyitása utáni napon már reggel óta sorban álltak a látogatók, a bejárat szűk keresztmetszetnek bizonyult: a világkiállítást összesen három bejáraton keresztül lehet megközelíteni, egy-egy bejáratnál több mint húsz beléptető kapuval. Délben minden kapunál több száz méteres sorok kígyóztak a bejutásra várva, a belépést átlagosan fél órás sorban állás előzte meg.

A magyar pavilon hivatalos megnyitóját egy hónappal a világkiállítás kezdete után, június 5-én tartják, de az épületben azonban már május 1-jén megkezdődtek a programok. A legnagyobb érdeklődés május 2-án az Életkert fantázianevű pavilon előtt délután tartott koncertet kísérte: az expó főutcáján több tucatnyi érdeklődő hallgatta a zenét. Az épület nyitott tetőteraszáról szép kilátás nyílik az Expo 2015 főutcájára és a szomszédos pavilonokra, ahonnan szívesen fényképeznek a látogatók.
A háromszintes, közel kétezer négyzetméteres magyar nemzeti pavilon a két végén sámándob formákkal lezárva Noé bárkáját idézi, egyik pajzsán az életfa jelkép látható. Az épület körüli kertben 33-33 különböző magyar fát, gyümölcsöt, zöldséget és tradicionális gyógy- és fűszernövényt, hungarikumokat telepítettek. A pavilon egyik látványossága Bogányi Gergely csodazongorája, az előcsarnokban felállított hangszeren neves magyar művészek Bartók Béla és Kodály Zoltán műveit szólaltatják meg.

A milánói világkiállításon rekordnak számító 54 országpavilon épült, mintegy másfél kilométer hosszú főutcáját 32 sugárút keresztezi. A 145 ország képviseletével megrendezendő milánói eseményre 20 millió látogatót várnak. A rendezvény május elsejétől október 31-ig látogatható, minden nap 10-től 23 óráig tart nyitva.

A magyar pavilonról és programjairól itt olvashatunk bővebben: www.expohungary.hu

Legyél az első hozzászóló "Expo 2015: 20 millió látogatóra számítanak Milánóban" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*