Famatuzsálemek rejtélyes élete a Folly Arborétumban

Gerecsei öreg tölgy Fotó: Kállai Márton

Megnyitották az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című kiállítást a Folly Arborétumban.

Európa egyik legnagyobb hársfája, a zsennyei „ezeréves tölgy” és az ötvöskónyi famatuzsálem, amelyet a legenda szerint Koppány vezér ültetett, és amely alatt IV. Béla is megpihent – ezeket a különleges fákat is megismerhetik az érdeklődők a badacsonyörsi Folly Arborétumban, ahol 2024. május 4-én nyitják meg az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című fotókiállítást.

Első ágait az utolsó Árpád-házi király uralkodása idején hozta, ám gyökeret még ennél is régebben ereszthetett a szőkedencsi hársfa, amelynek életkorát legalább 700 évre becsülik a szakemberek. A famatuzsálem körül ma sírokat találunk, nem messze pedig egy Árpád-kori templom romjaira bukkantak a régészek – ez is jól jelzi, milyen történelmi eseményeknek volt tanúja a hatalmas hársfa, amely valaha a település szívében állt.

Többek között a szőkedencsi hársfáról készített fotót is megcsodálhatják azok, akik ellátogatnak a badacsonyörsi Folly Arborétumba és Borászatba, ahol 2024. május 4-én nyitják meg az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című kiállítást. „A három éve készülő fotósorozat hazánk nevezetes fáit mutatja be. Kerestük azokat a fákat, amelyek valamiben rekorderek, amelyek elhelyezkedése vagy története kuriózum, és persze azokat is, amelyek mellett nem lehet elmenni szó nélkül. A fa életére való rácsodálkozás volt a cél, tisztelet a hosszú élet előtt” – mondja Kállai Márton André Kertész-nagydíjas fotóriporter a kiállításról, amely az évekig tartó munka egy szeletét mutatja be.

A Kovalik Máté ötletgazdával, szerkesztővel közösen összeállított fotósorozat száz különleges fát örökít meg, Magyarország szinte összes tájegységében, megyéjében készültek felvételek hazánk legnagyobb fáiról, a szakrális szempontból érdekes példányokról, a környezetváltozás vagy az emberi tevékenység lenyomatait hordozó fákról, de olyanokról is, amelyeknek kultúrtörténeti jelentőségük van. A látogatók megcsodálhatják például a több mint 300 éves gerecsei kocsányos tölgyet, a zsennyei „ezeréves tölgyet”, amely a törzsét megtépázó viharok ellenére még mindig áll, vagy az ötvöskónyi hársfát. A hatalmas példányt a legenda szerint Koppány vezér ültette, a tatárjárás idején pedig maga IV. Béla király is megpihent alatta.

A kiállítást 2024. május 4-én, 13 órakor nyitja meg a Folly Arborétumban Folly Réka, az arborétum vezetője és tulajdonosa, valamint Pósfai György Széchenyi-díjas biológus, a Magyarország legnagyobb fái – Dendrománia című könyv szerzője, a Dendrománia internetes adatbázis alapítója.

„Úgy gondolom, hogy a múltunkat méltón őrző, hazánk büszkeségeinek számító különleges fák bemutatására, egy nívós fotókiállítás megrendezésére az arborétumnál megfelelőbb helyszínt keresve sem lehetne találni. A művészi élményt különlegessé teszi, hogy nemcsak zárt térben – a kiállítótérben és az étteremben –, hanem a kertben, a két szaletlinkben is vannak alkotások” – mondta Folly Réka.