Fekete István nyomában Kaposváron

Fotó: deseda.smmi.hu

Tüskevár, Vuk, Bagolyvár, Lutra, a vadon hőse – ezek a máig népszerű író és természetvédő, Fekete István legismertebb művei. Kaposváron járva ezért is kár lenne kihagyni a Fekete István látogató központot, ami az író szellemiségét megidézve, izgalmas helyen, a Deseda tónál található.

Fekete István műveinek megszületéséhez nagyban hozzájárult, hogy az író 1900-ban, a Kaposvár melletti Göllén született és a vidéken töltött gyermek-, illetve ifjúkorának élményei, a szívéhez közel álló természet, a kaposvári táj és az ott élő emberek szeretete egyaránt inspirálták az írásait. Amelyek sikerét jól mutatja, hogy művei nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is nagy népszerűségnek örvendenek annak köszönhetően, hogy alkotásait számtalan nyelvre lefordították.

Fotó: deseda.smmi.hu

Az íróra is emlékező Fekete István Látogatóközpont Kaposvártól nem messze, gyönyörű természetvédelmi környezetben, a Magyarország leghosszabb mesterséges tavának, valamint a kaposváriak és a környékbeliek közkedvelt kirándulóhelyének számító Deseda tó partján áll. Ott, ahol a tó és annak környezete a természet sokszínű élővilágába nyújt bepillantást a látogatóknak. Ezt az élményt fokozza, hogy a látogatóközpont egy olyan, különleges épületben kapott helyet, amely egy olyan hajót formáz, amely orrával a Deseda felé néz.

Fotó: deseda.smmi.hu

A látogatóközpont földszintjén és galériájában berendezett „Békalencse, vízipásztor, fakopács – a Deseda élővilága” című kiállítás a vidék jellegzetes állat-, növény- és gombafajait mutatja be, míg a hatalmas akváriumban a Deseda-tóban élő halakra csodálkozhatunk rá. A Múzeumpedagógia foglalkozások alatt, az izgalmas játékok során pedig az is megtudható, hogy mire jó a fák gyökere, törzse és levele? Mi a közös a madárdalban és a sakálüvöltésben?

K. E.