Felső-Mátra – élmények az egész családnak

Ismerősen cseng a Felső-Mátra név a kedves olvasónak? Ha nem, ne essen kétségbe. Korábban én sem tudtam, hogy Mátraszentimre, Mátraszentistván, Mátraszentlászló, Galyatető, Bagolyirtás és Fallóskút településegyüttesét hívják így. A parányi falvak közössége élmények egész sorát kínálja aprónak és nagynak. Az egykori szlovák lakosságú települések 1500 vendégággyal várják a turistákat, télen akár hatvanezer síelő is megfordul itt, de a környék sokkal többet nyújt a síelésnél. Lássuk, mivel vár a csodálatos vidék!

Hallgassunk szarvasbőgést!

Október elején jártam itt, még akár szerencsém is lehetett volna, de én már nem hallhattam a természet férfikarát. Szeptember az ideális időpont a szarvasbőgés-turizmusra. Szegény bikák, a vadászati szezon is épp ekkor jár csúcsra… Muflonok, őzek, számtalan madár és apróvad fogadja a látogatót, és persze a fantasztikus erdő a reggeli csendjével és misztikus fényeivel. Túraútvonalak sora várja a látogatót, ezek nemcsak a falvakat kötik össze az erdőn keresztül, de a települések létrejöttében meghatározó szerepet játszó három patakhoz is elvisznek. Igazi szenzáció a Rudolftanya és Galyatető irányából elérhető égerláp a Fekete-tóval, speciális faunájával. Ha mindez nem elég, gombát is szedhetünk, fellelhető itt az őzlábgomba, a galambgomba és a gyapjas tintagomba is. Vigyázat, a tintagombát pár órán belül el kell fogyasztani!

Gyönyörködjünk a tájban a magasból!

A környék két fantasztikus kilátóval büszkélkedik. A Mátraszentlászló közelében épült Vörös-kő kilátó közel 800 méter magasban várja a kalandvágyókat. Szép időben belátható az egész Mátra, sőt még a Tátra vonulatai is. Ha már itt vagyunk, csodáljuk meg a kilátó és a hegy névadóját, a hatalmas vörös sziklákat is! Nem messze, az Országos Kéktúra útvonalán álló Galya-kilátó ennél is magasabban van, 960 méter magasból csodálhatjuk a tájat. 1934-ben épült, a közelmúltban felújították, megmagasították. Igazi különlegessége, hogy akár meg is szállhatunk benne!

Fedezzük fel az ásványok titkait!

Mátraszentimrén különös magángyűjtemény várja az érdeklődőket. Urbán Zoltán a világ minden tájáról szedte össze a legszebb ásványokat és fosszíliákat, amelyeket a Mátra Ásványházban mutat be. Programként aranymosást kínál a csemetéknek és érdeklődő szüleiknek. A környék egykor igen gazdag volt aranyban, kis mennyiségben ma is fellelhető a nemesfém, hagyományos módszerekkel bárki megpróbálkozhat a mosásával (ipari gépekkel engedélyhez kötött a bányászat). Hogy mennyire megéri részt venni a ház programján, jelzi, hogy igazi kincseket is találtak itt mosás közben, aranygyűrűt és láncot is. Valószínűleg valamelyik szülő hagyhatta el nagy igyekezetében… A programokról a ház Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

Ismerkedjünk meg a múlttal!

1995-ben nyílt meg a Szlovák Tájház Mátraszentimrén, a Szabadság utcában, pár lépésre a gyönyörűen felújított templomtól. A térség szlovák/szlovák-magyar lakóinak életét mutatja be, a kezdetektől a kitelepítésekig. A 18. században érkezett morva és szlovák telepesek főleg üvegfúvással foglalkoztak, a környéken minden adott volt a szénégetéshez és az üveggyártáshoz szükséges hamuzsír főzéséhez. A patakok mentén számos huta épült, a mesterek pedig több kis települést alapítottak. A „huta” végű falvakat 1938-ban keresztelték át az árpád-házi szentek nevére. Történt ez az István király halálának 900. évfordulójára rendezett országos ünnepségsorozat miatt, a szegény települések nevükön kívül más felajánlást nem tudtak tenni. A világháborút követő lakosságcsere után megcsappant a szlovák lakosság száma, de emléküket ma is őrzik, az általános iskola például kéttannyelvű.

Zarándoljunk el Fallóskútra!

Fallóskút a Mária Út egyik legfontosabb állomáshelye, egyben az ország legfiatalabb zarándokhelye. Egy hasznosi asszonynak, Sánta Lászlónénak több alkalommal jelent meg a Szűzanya, és egy gyógyító erejű forrást mutatott neki, és azt kérte, épüljön kápolna a forráshoz. Az asszony hiába próbálkozott az egri érseknél, elutasítást kapott, sőt ideggyógyászati kezelésre is elküldték. A hívek felajánlásából 1948. decemberében mégis megépült a kápolna, a forrást is kivezették, sőt egy keresztutat is létesítettek hozzá. Az egyház 1987-ben kezdte el fejleszteni a zarándokhelyet, 2006-ban felszentelték a templomot is a kápolna szomszédságában. A forrás és a kegyhely egész évben ingyenesen látogatható, hétvégenként és ünnepnapokon miséket is tartanak itt. Vigyünk magunkkal palackot a gyógyvízhez!

Látogassuk meg Kodály kápolnáját!

Kodály Zoltán kedvenc helye volt a Mátra, a Nagyszállóban rendszeresen szállt meg feleségével, és időnként ő maga játszott a szálló vendégeinek épített kápolna harmóniumán, helyettesítve a gyöngyösoroszi kántort, segédkántornak is hívta magát. Itt komponálta a Csendes misét. A gyönyörűen felújított, Magyarország legmagasabban fekvő temploma címmel büszkélkedő kápolna egész évben várja látogatóit.

Síeljünk alpesi színvonalon!

A mátraszentistváni Sípark egy télen akár 60 ezer vendéget fogad, mindezt úgy, hogy nem kell hosszú sorokban tipródni a felvonóknál. Hóból sosincs hiány, tíz pályáját télen folyamatosan hóágyúzzák. Az ország első négyszemélyes ülőliftje mellett két csákányos, két korongos felvonó és két varázsszőnyeg szolgálja ki a pályákat. A leghosszabb pálya egy kilométeres. Igazi családi kikapcsolódást nyújt a park, ha a szülők már unják a síelést, a hüttéből figyelhetik gyermeküket, miközben alpesi hangulatban forralt boroznak. A pályarendszer színvonalát mutatja, hogy rangos nemzetközi versenyeket is rendeznek rajta.

A Felső-Mátra egész évben tartalmas programokat tartogat, érdemes eljönni halloweenezni, adventi borozgatásra, téli síhétvégére vagy a tavasszal rügyeit bontogató természet csodálására. Számos szálloda és vendégház várja az utazót, hamarosan egy ötcsillagos hotel is megnyílik Galyatetőn az egykori Nagyszálló felújított épületében.

Köszönet a vidék bemutatásáért és az izgalmas idegenvezetésért Mátraszentimre polgármesterének, Előházi Péternek.