Fürdők: csurig az ünnepek alatt

A kéthetes téli szünetben elsősorban a kiemelt, országos jelentőségű helyeken lesz kimagasló forgalom, ami akár 1 százalékponttal is hozzájárulhat az éves teljesítmény emelkedéséhez. Juhász Szabolcs, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára összegzése szerint 2014-ben a magyarországi fürdők változatos és szeszélyes éven vannak túl: az év első öt hónapja jól telt, kedvező volt az időjárás, nőtt a forgalom. Nyáron a frekventált turisztikai célpontok közelében található fürdőkben ugyan nőtt a forgalom, de a fedett kapacitással nem rendelkező, helyi jelentőségű fürdők forgalma a rossz idő miatt 5–8 százalékkal csökkent.

A fürdők idén átlagosan 2–3 százalék közötti nettó árbevétel-növekedést érhetnek el, ezen belül az országos és nemzetközi jelentőségű fürdőhelyeken a növekedés elérheti a 4–6 százalékot, viszont 5 százalékos csökkenés lehet a helyi és regionális fürdőkben. A nyugati országrész fürdőinek teljesítménye azért erősebb, mivel itt Ausztriából, Csehországból, és Szlovákiából érkező vendégek vannak többségben. Az alföldi, és az észak-magyarországi régióban pedig a szlovák, a román, és szerb piac biztosít megfelelő bázist az egész éves forgalomhoz.

A fürdőszövetség főtitkára az MTI-nek elmondta: az eddigi adataik szerint a látogatók száma idén stagnál a magyarországi fürdőkben, ezen belül egy-két százalékos növekedés lehet az országos jelentőségű fürdőhelyeken, míg akár 10 százalékkal kevesebb vendég fordult meg a helyi és regionális fürdőkben. Mindez a nyári kedvezőtlen időjárás miatt alakult így, mivel a fürdők bevételének és látogatóforgalmának kétharmada a nyári időszakból származik – mutatott rá.

A fürdőkben dinamikusan nőtt a SZÉP-kártya forgalom 2014-ben. A fürdőszövetség adatai szerint 15 százalékkal nőtt a kártya felhasználása az előző évhez képest, nyáron egymilliárd forintos, míg egész évben 3 milliárd forintos forgalmat értek el. 2015-ben további 5-8 százalékkal emelkedhet a SZÉP-kártya felhasználása, mivel megmaradt a kedvezményes adózási sávban, és ez a háttérszolgáltatóknál is többletbevételt generál majd.

Legyél az első hozzászóló "Fürdők: csurig az ünnepek alatt" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*