Gálné Dingisz Éva a 2013. év magyar bortermelője

2013. december 6-án, sajtótájékoztató keretében hirdették ki a Magyar Bor Akadémia által gondozott nyertesét, öt magyar bortermelő közül. A versenyben volt a későbbi győztes mellett Bolyki János (Egri borvidék), Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék), Dúzsi Tamás (Szekszárdi borvidék), valamint Heimann Zoltán (Szekszárdi borvidék). A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért adományozható. Ez a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés.

A díj történetében először nyert hölgy, aki így fogalmazott az ünnepélyes díjátadón:
„Célunk, hogy az elmúlt ötven év során kettévált szőlőtermesztés és borászat — szakmai rangjának megfelelően — újra egyesítésre kerüljön családi pincészetünkben, hiszen kiváló minőségű borokat elsősorban saját termelésű szőlőből tudunk elképzelni. A magas minőség eléréséhez ezenkívül szükséges az egész éves munka során a szőlész és a borász folyamatos szakmai konzultációja, mely biztosítja az optimális termesztéstechnológiát. A korszerű borászati technológia megléte csak egy pont a minőségi borkészítés folyamatában. Ehhez biztosítani kell a kiváló alapanyagot, melyből a borok végső arculatát a borász szakmai tudása és elkötelezettsége adja meg.”

A szigetcsépi borász a Kertészeti Egyetemen diplomázott. Édesapja szerettette meg vele a szőlőművelés, borkészítés mesterségét, akitől a szakma iránti alázatot és precizitást is megtanulta. Gálné Dingisz Éva dolgozott a Pest megyei Pincegazdaságnál, a Kertészeti Egyetemi Tangazdaságban, majd annak privatizált üzemében, mint főborász. 13 éve szőlész férjével együtt építik egyre sikeresebb és ismertebb 76 hektáros családi vállalkozásukat. Boraival sorra söprik be a szebbnél szebb díjakat, elismeréseket nemcsak hazai, de nemzetközi borversenyeken is. Kékfrankos roséja már a nemzetközi élmezőnyhöz tartozik. Ez hozta meg az elismertséget a pincészetüknek, ezt tekinti a legnagyobb szakmai kihívásnak, és ez az a bor, amelyet a nők és férfiak is szívesen fogyasztanak.

Legyél az első hozzászóló "Gálné Dingisz Éva a 2013. év magyar bortermelője" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*