Gyantaillat szerény szerzetesekkel

Az Égei-tengerbe nyúlva, három félszigeten elterülő Halkidikín minden megtalálható, ami egy kellemesen eltöltött nyaraláshoz szükséges: tenger, homokos és sziklás partok, melyeket örökzöld fenyőerdők szegélyeznek, emlékekben gazdag ókori romvárosok és Petralóna, a lélegzetelállítóan szépséges cseppkőbarlang.

Kasszandra

A Szalonikihez legközelebb eső félszigetet Kasszandrosz makedón királyról – Nagy Sándor törvényes fiáról – nevezték el. A vidék látványa szembetűnően különbözik egy átlagos görög tájtól: növény- és állatvilága rendkívül gazdag, s emellett ez a régió – Halkidikí – Görögország legtermékenyebb területe. A szemlélődő egyszerre gyönyörködhet az ezüstös olajfaligetek, az aranyos gabonamezők és a végeláthatatlan szőlőültetvények sokszínűségén. A partok mentén húzódó méregzöld fenyőerdők lágy gyantaillata a tenger sós levegőjével keveredve olyan egyedülálló klímát teremt, amihez foghatót csak a dél-dalmáciai szigeteken tapasztalhatnak az utazók.

Halkidiki2
Kasszandrát egy csatorna választja el Halkidikítől. Nyugati partszakaszát hosszú, fövenyes strandjai és kis, romantikus halászfalvai – Siviri, Possidi, Néa Skioni – teszik vonzóvá, a keleti oldalon pedig az élénk éjszakai életéről ismert Kalithéa, Pefkochori vagy Polihrono várja a szórakozni vágyókat. A német és skandináv turisták mellett magyarok is szép számmal látogatnak errefelé. Az ízletes ételek és remek borok mellett – nyelvtudás hiányában – a görögök vendégszeretetükkel és nyitottságukkal varázsolják el az idelátogatókat.

Polichrono
Polihrono széles tengerpartja és csodálatos tengerparti sétánya fantasztikus látványt nyújt az itt sétálóknak. Az utcákban számtalan szupermarket, ékszer-, kerámia- és ajándéküzlet kínálja portékáját. Esténként pedig a rengeteg kávézó, étterem és taverna kitűnő helyi specialitásokkal kínál feledhetetlen gasztronómiai élményt az itt nyaralóknak.

Polichrono2

A tengerparti bárok, diszkók és az élőzene együtt járulnak hozzá az igazi nyári hangulathoz.

Szithónia

A középső félsziget – Szithónia – Poszeidón fiáról kapta nevét. Itt található a magyaroknak is ismerősen csengő Sarti is. Ez a valamikori halászfalucska ma az egyik, turisták által legkeresettebb üdülőhely. Hosszú, finom homokos tengerpartok és számtalan hangulatos öböl csábítja a tengeri fürdőzés szerelmeseit.

Sarti
Az út mentén rengeteg kisebb-nagyobb hotel, panzió és apartmanház kínálja szolgáltatásait.

A félsziget déli csücskénél fekszik Porto Koufo, egy apró, hangulatos halászfalucska, ahol szinte megállt az idő. Nevét – Süket Kikötő – talán a hegyek által védett öblének köszönheti, mert itt még a tenger morajlását is alig hallani. A kikötőben a mindennapos délutáni szieszta végeztével néhány halász ráérősen készülődik az esti halászatra. A távolból eszeveszett sebességgel a part felé közelítő motorcsónakban turisták ülnek – csak nekik akad sürgős dolguk, partot érve besietnek a közeli tavernába, és eltűnnek a kíváncsi szemek elől.

Porto Koufo
A vidék gazdálkodói szép számmal tartanak kecskéket, s többnyire a közúton terelik egyik legelőtől a másikig a nyájakat: ilyenkor leáll a forgalom, amíg a nyáj el nem hagyja az utat, s persze a turisták befejezték a fényképezést.

Porto Koufo kecske
A Szithónia keleti oldalán fekvő Órmosz Panajíasz kikötőjéből már indulnak kirándulóhajók az Áthosz-félsziget felé. Aki innen akarja megnézni a Szent Hegy kolostorait, az készüljön fel egy kiadós tengeri kalandra, mert ha a szokásosnál egy kicsit erősebb a szél – ami errefelé meglehetősen gyakori –, akkor a mégoly rendíthetetlennek tűnő turistakompokat is pehelyként dobálja az erősen hullámzó tenger.

A general view of Gregoriou Monastery in Orthodox monastic community of Mount Athos October 22, 2008. Mount Athos is like nowhere on earth. Despite protests from the European parliament, women are still banned from the rugged 300 sq Km (115.8 sq mile) peninsula, dedicated to the Virgin Mary since 1060. Athos still uses the MEdieval Julian calendar, running 13 days behind the modern Gregorian one. Days begin at sunset with vespers and after  a few hours sleep, prayers restart at 3 a.m. Picture taken October 22.  REUTERS/Daniel Flynn  (GREECE)

Áthosz

Az Ajion Orosz-öbölben hajózva már messziről feltűnik az Áthosz-hegy 2033 méteres hó borította csúcsa. Aki kíváncsi a Szent Hegyen található kolostorokra, és a lehető legrövidebb idő alatt akarja hajóról megnézni, akkor a leghelyesebb, ha Uranopoliszból – a mennyei városból – indul útnak.
Közvetlenül a kikötő mellett magasodik a bizánci időkből származó Prosforio-torony, ami remek kiindulási pont egy kis sétához a városban.

Prosforiou

Itt, a központban rengeteg könyvet, ismertetőt találunk – még magyarul is – a Szent Hegyről, amikből tájékozódhatunk a helyi érdekességekről és látnivalókról, valamint megvehetjük szeretteinknek azt a bizonyos „görög” szuvenírt, amit éppen a legalkalmasabbnak találunk.

A kikötő felé sétálva a tengerparton számtalan taverna kínálja a görög ételspecialitásokat, tengeri herkentyűket, de azért bőrkabátot, bőrtáskát kínáló bolttal is találkozhatunk. Aki járt már a Közel-Keleten, az rögtön ráérez az igazi keleti – bazár – hangulatára.

Ouranopoli

Így ez a pezsgő kisváros füstös tavernáival, bazársorával, csillogó ékszer- és ajándéküzleteivel újabb lehetőséget kínál arra, hogy akit eddig még nem varázsolt el Görögország, az most végre megadja magát a görög életérzésnek.

A Szent Hegy

Az Áthosz-hegy húsz ortodox kolostor otthona, melyek ugyan autonóm köztársaságot alkotnak, de görög államigazgatás alá tartoznak. Történetük 963-ig nyúlik vissza, mikor is Megisti Lavra néven megalakult az első szerzetesi közösség a félszigeten. Tíz évvel később már saját, írott törvényeiket is megalkották.

Athos3
A félsziget fővárosában, Kariészben csak a 21. életévüket betöltött, keleti ortodox hitű – mintegy ezernégyszáz nem szerzetes – férfi él. A Szent Hegy kizárólag férfiak által lakott vallási közösség, melynek hatalmas, pompás kolostorait csak a tenger felől lehet megtekinteni, így a hölgyek csupán a hajókirándulások alkalmával, a fedélzetről csodálhatják meg a nyolc legjelentősebb kolostort és a különleges tájat.

Athos2
Az 1912-ig tartó, közel félezer éves török, majd orosz uralom alatt a szerzetesi közösség többnyire megőrizhette korábbi, különleges státusát. A balkáni háborúk során aztán a görög hadsereg elfoglalta Áthoszt, s a Szent Hegyet már akkor önálló, semleges állammá – Szerzetesi Köztársaság – nyilvánították. A köztársaság irányítását a Szerzetesi Tanács és annak elnöke látja el.

Legyél az első hozzászóló "Gyantaillat szerény szerzetesekkel" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*