Gyors, csöndes és csak vízpárát hagy maga után – bevált a német hidrogénvonat

Az Alstom hidrogén üzemanyagcellás vonata, a Coradia iLint egyetlen tank hidrogénnel 1,175 kilométert tett meg, mindezt úgy, hogy közben csupán vizet bocsátott ki, üzemeltetési zajszintje pedig rendkívül alacsony volt.

Az utazáshoz használt jármű Alsó-Szászország közlekedési társasága, az LNVG (Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen) flottájából származik, és augusztus közepe óta rendszeresen közlekedik személyszállítási forgalomban az EVB (Eisenbahnen und Verkehrsbetriebe Elbe-Weser GmbH) hálózatán, az Elba, Weser vidékén.

A Coradia iLint útvonala Bremervörde városából indulva Németországon keresztül vezetett. Alsó-Szászországból, ahol a hidrogénvonatot az Alstom építette és fejlesztette, Hessen tartományon keresztül Bajorországba, egészen a német-osztrák határ melletti Burghausenig jutott, mielőtt Münchenben megállt. A figyelemre méltó utazást követően a vonat most a német főváros felé veszi az irányt. A szeptember 20. és 23. között megrendezésre kerülő InnoTrans 2022, a közlekedési technológiák elsőszámú nemzetközi szakvásárának részeként több berlini út is szerepel a menetrendjében.