Győztek a taxisok – kivonul az Uber

Vasárnap déltől határozatlan időre megszünteti szolgáltatását az Uber Budapesten. Ugyanis ekkortól hatályos az a jogszabály, ami ellehetetleníti a működését.

Június 13-án fogadta el az Országgyűlés azt a törvényjavaslatot, amely ha ideiglenesen is – 365 napig – de blokkolja azokat az internetes oldalakat, amelyek jogellenesen működő taxisszolgálatot vállalnak. A pénzért történő utasszállításhoz, a kormányrendelt alapján diszpécseri tevékenység szükséges, ami engedély köteles. Nos, tudjuk, hogy az Ubernél a két fél közötti közvetítő egy telefonos alkalmazás volt, így határozatlan időre, de távoznia kell a magyar piacról. Pedig teljesítette a működési feltételeket, hiszen a sofőrök vállalkozói adószámmal rendelkeznek, így a rendszer elektronikus számlát generál a nevükben. Ezen felül az autókat levizsgáztatták – a fuvarok 1,3 millió forintra vannak biztosítva – és az autók vezetői személyszállítói engedéllyel is rendelkeznek. Adózás szempontjából pedig többet fizet az Uber, mint a taxis cégek.

Ha ennek ellenére tovább folytatná működését, akkor a jogszabály értelmében bevonhatnák az autósok jogosítványát és elvehetnék a rendszámukat is. Fekete Zoltán a cég magyarországi operatív igazgatója sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Uber nem teszi ki 1200 egyéni és kisvállalkozóját ilyen következményeknek, azonban ha idővel változna a jogszabály visszatérnének hazánkba.

Az Uber a világ 480 városában, 21 uniós országban üzemel. Számos európai országban, mint például Finnország, Románia, Litvánia alakították úgy a szabályozásokat, hogy a szolgáltatás elérhető legyen a lakosai számára. A fővárosban 160 ezer felhasználója volt, ennek 40%-a 25-30 éves kor közötti, külföldről érkezett vendég. Budapesten kívül 13 városban;  Budaörsön, Budakeszin, Nagykovácsiban, Solymáron, Pilisszentivánon, Pilisvörösváron, Pomázon, Pilisborosjenőben, Ürömben, Pátyon, Telkiben, Gyálon és Dunaharasztiban használták a szolgáltatást.

Legyél az első hozzászóló "Győztek a taxisok – kivonul az Uber" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*