Újabb veszélyeztetett világörökségi helyszínek – Dzsenné és Sahriszabz

Isztambulban ülésezett az UNESCO világörökségi bizottsága, eredményül pedig a Száhel övezet legrégebbi városa, Maliban található Dzsenné és az üzbegisztáni Sahriszabz is felkerült a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára.

Dzsenné esetében azért volt szükség a felvételre, mert a régiót sújtó bizonytalan helyzet, megnehezíti a vályogházairól híres óváros értekeinek védelmezését. A település már 1988-ban felkerült az UNESCO világörökség listájára. A testület felhívja a nemzetközi közösség figyelmét a segítségnyújtásra, hogy az utókor számára is megőrizhessük a kulturális értékkel bíró város látképét. A Kr.e. 250 óta lakott város egyébként szerves része volt a Szaharát átszelő aranykereskedelemben, valamint a 15. és a 16. században jelentős központi funkciót töltött be az iszlám oktatásban.

Sahriszabz, Üzbegisztán

Sahriszabz, Üzbegisztán

Üzbegisztán történelmi városa, Sahriszabz, pedig a turizmus köré kiépített infrastruktúra áldozatává kezdett válni, ez tette szükségessé a testület részéről a beavatkozást. A városközpontban számos épületet elbontottak, hogy új szállodákat építhessenek az ide érkező vendégek kiszolgálása érdekében. Sahriszabz szintén fontos kereskedelmi értékkel bírt, hiszen a Selyemút mentén fekszik. A 14. és a 15. században pedig a régió kulturális és politikai központja volt. Az UNESCO műemlékvédelmi világszervezetével (ICOMOS) közösen szakértőket küld a helyszínre, a károk felmérésére és a lehetséges korrekciók kidolgozására.

Két helyszín felkerült, egy pedig le az UNESCO veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájáról. A grúziai Mcheta hét évig szerepelt a nyilvántartásban.

Mcheta

Mcheta, Grúzia

Legyél az első hozzászóló "Újabb veszélyeztetett világörökségi helyszínek – Dzsenné és Sahriszabz" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*