Ha húsvét, akkor Hollókő!

Gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások az elmaradhatatlan locsolkodással, koncertek, családi és gyermekprogramok nyújt élményeket a sokaságnak. 2015. április 4-e és 6-a közt folyamatos program várja a faluba látogatókat, ahol az Ófalu parasztházai és köves utcája évszázadokkal repíti vissza a látogatót. Az UNESCO Világörökség részét képező Ófalu 67 piros cserepes műemlék háza úgy néz ki, mint száz évvel ezelőtt – leginkább egy szabadtéri múzeumra emlékeztet. Azzal a különbséggel, hogy Hollókő ma is élő falu, melynek lakói húsvétkor magukra öltik híres, színpompás népviseletüket, és életre keltik a magyar húsvéti népszokások legjavát. Igazi, palóc húsvéti forgatagba érkezik ide az utazó.

Hollókő egyik legismertebb és leglátványosabb húsvéti népszokása a locsolkodás. A falu összes, hagyományos népviseletbe öltözött eladó lányát kötelező ilyenkor eláztatni. A locsoláshoz a legények egy vödörnyi hideg kútvizet használnak, hogy a lányok el ne hervadjanak idő előtt. A legenda szerint a friss, húsvéti kútvíz megőrzi a szépséget és az üdeséget. Hollókő talán az egyetlen olyan hely, ahol a fiatalok a régi hagyomány szerint vízzel locsolkodnak.

A rendezvény szombati napja a gasztronómiáról szól és a húsvéti előkészületekről. A település rendezvényén bemutatkozik a Kétbodonyi Szilvaszombat, akik világbajnok szilvás gombócot készítenek. A húsvét előkészületek hagyományát a hollókőiek mellett a Muzsla Táncegyüttes mutatja be, akik saját udvarukon táncházzal és néptáncoktatással várják a vendégeket. Emellett a húsvéti sonka készítés rejtelmeibe is beavatják az érdeklődőket.

A délután öt órakor kezdődő szentmise végeztével megszólalnak a harangok, amivel a húsvéti böjtnek hivatalosan is vége. A szentmisén részt vesznek a települések hagyományőrzői is, ezzel is színesítve már a szombati Istentiszteletet. A szentmisét követően a szabadtéri színpadunkon folytatódik tovább a program, ahol Herczku Ági és a Banda élő koncertjét élvezhetik a nézők.

Húsvét vasárnap és hétfőn a programok a délelőtti húsvéti szentmisével és vasárnap a körmenettel kezdődik, majd az Ófalu egész területén folytatódik. Itt népviseletbe öltözött helyiek és néptáncosok töltik meg az utcákat, akik locsolkodnak és bemutatják hagyományaikat. A részt vevők átélhetik, hogy milyen is lehetett egy húsvéti ünnep a XX. század elejei Hollókőn. A fafaragó és tojásdíszítő találkozóval, kézműves vásárral és a hungarikumok bemutatkozásával, népi játszótérrel is színesített Ófalu utcák teljesen magával tudják ragadni az idelátogató kicsiket és nagyokat. Idén először az idelátogatók majd ellátogathatnak a Kerekes Band udvarral is! A szabadtéri színpadon a programok kora délután kezdődnek a Hollókőiek bemutatkozásával és a palócföldi néptáncosok produkcióival.
Hollóköves Vendégházak néven újult meg a Hollókő Ófalujában található hét darab mesebeli házikó, amelyek igazi falusi romantikával várják a párokat, családokat a világörökség szívében.

Már 2014-ben megkezdődött a Palóc Üdülőházak átalakítása, melynek eredményeként a Hollókő Ófalujában megszállni, pihenni, és múltat idézni vágyó vendégeket idén már Hollóköves Vendégházak várják. Aki e vendégházakban száll meg, átérezheti a XX. század falusi romantikáját, melyet a mai kor igényeinek megfelelően ötvöztek.

Legyél az első hozzászóló "Ha húsvét, akkor Hollókő!" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*