Hátizsákos védjegyük lesz az ifjúsági szálláshelyeknek

A szállodák, falusi szálláshelyek, vendégszobák-vendégházak, kempingek, üdülőház telepek, vízi megállóhelyek és fürdők után az ifjúsági szálláshelyek is nemzeti tanúsító védjegyet kaphatnak a közeli jövőben. A védjegyrendszer bővítésének – hasonlóan a már bevezetett tanúsítványokhoz – az a célja, hogy egyértelmű módon tájékoztassa a vendéget arról, hogy az általa megfizetendő árért milyen szolgáltatási színvonalra számíthat. A turizmusért felelős miniszter által alapított védjegy nem csupán az egyes szálláshelyek iránti bizalmat erősíti, de szélesebb összefüggésben javítja valamennyi szereplő versenyképességét, hozzájárulva a hazai turizmus fejlesztésének stratégiai céljaihoz

Az ifjúsági szálláshely-védjegyet a szolgáltatási minőség függvényében 1, 2, vagy 3 hátizsák-piktogrammal jelzi a tanúsító. A Magyarországi Ifjúsági Szálláshelyek Szövetsége által kidolgozott védjegyrendszer alapját az a kormányrendelet képezi, amely meghatározza, hogy mely szálláshely-szolgáltatási tevékenységek tartozhatnak a közösségi szálláshely kategóriájába.

A tanúsítási eljárást az ebbe a körbe tartozó, és engedéllyel rendelkező szolgáltatók kezdeményezhetik önkéntes alapon. A szolgáltatás színvonalának felmérése egyértelmű ismérvek alapján, pontozásos rendszerben történik. A felmérést és az utóellenőrzéseket a Magyarországi Ifjúsági Szálláshelyek Szövetsége végzi el, de a védjegyhasználatra vonatkozó döntési javaslatot a szakmai szövetség mellett az NGM és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviselőiből álló bíráló bizottság fogalmazza meg. A tanúsítványról szóló végső döntést a nemzetgazdasági miniszter, mint a védjegytulajdonos magyar állam képviselője mondja ki.
A szolgáltatás értékelésekor hasonló szempontokat vesznek figyelembe, mint a szállodák, vagy a falusi szálláshelyek esetében. Számít az épület kialakítása, a szobák berendezése, tárgyi felszereltsége, a kiegészítő-, illetve szabadidős szolgáltatások kínálata, a biztonságot szolgáló felszerelések mibenléte, illetve a személyzet jellemzői.

Az új védjegy szolgáltatói körben való ismertté tétele és népszerűsítése érdekében 2015. február 18-tól április végéig a Magyarországi Ifjúsági Szálláshelyek Szövetsége és a Magyar Turizmus Zrt. az NGM-mel együttműködve országos road-show-t szervez – írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Legyél az első hozzászóló "Hátizsákos védjegyük lesz az ifjúsági szálláshelyeknek" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*