Hol fürödjünk a Dunában?

A 2015 szeptemberig tartó ellenőrzések során Dunabogdánynál, Kisoroszinál, Leányfalun, Pócsmegyeren, Szentendrén, Szigetmonostoron és Tahitótfalun havonta vizsgálják a Duna vízminőségét. A kezdeményezést június 24-én mutatták be Szentendrén a résztvevő települések és a méréseket támogató Coca-Cola HBC Magyarország.
Jelenleg két településen működik természetes fürdőhely, Dunabogdányban és Szigetmonostor horányi részén, de a többiek is szívesen nyitnák újra egykor kedvelt fürdőhelyeiket. A mérések eredményei ebben a döntésben támogatják a polgármesteri hivatalokat. Magai Józsefné, a Pest Megyei Kormányhivatal Szentendrei Járási Hivatalának népegészségüggyel foglalkozó munkatársa a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Duna Budapest feletti szakaszán megfelelő a víz minősége. Tájékoztatása szerint Magyarország kiváló természetes fürdővizekkel rendelkezik, a természetes fürdőhellyé minősítésnek azonban szigorú előírásai vannak – tudósít az MTI. Fontos szempont az egészségügyi megfelelés, de kell hozzá üzemeltető, biztosítani kell ivóvizet, illemhelyet, zuhanyzót, a hulladék összegyűjtését és elszállítását. Emlékeztetett arra, hogy a dunai fürdőhelyeket minden évben újra kell engedélyeztetni, és az üzemeltetőnek havonta kell vízminőségi vizsgálatokat végeztetnie akkreditált laboratóriumokban. Jelezte: a jelenlegi kettő mellett a jövőben várhatóan a kisoroszi, tahitótfalui, leányfalui és a szentendrei szakaszon is kijelölhetnek strandot.

A térség népszerű szabadstrandját kezelő Dunabogdány polgármestere, Schuszter Gergely (független) a fenntartási költségekről elmondta: a vízügyi igazgatóságnak fizetett 250 ezer forintos éves bérleti díj mellett minimálisan évi 300-500 ezer forintot kell fordítaniuk a strandra, de egy igazán ápolt területhez véleménye szerint 800 ezer forint szükséges.
Tóth Valentin, a Coca-Cola HBC Magyarország kommunikációs igazgatója kifejtette: a mintaprojekt támogatásával céljuk az, hogy a Duna menti strandok újjáéledjenek, és fejlődjenek a dunakanyari települések folyóhoz kötődő szabadidős programjai. A mintaprojektet támogató társaság vállalta, hogy elindítja és működteti az I love Duna weboldalt, ahol a legfrissebb adatok területenként lesznek elérhetők. A www.iloveduna.hu oldal a Nemzetközi Duna Naptól, június 29-től elérhető.

Legyél az első hozzászóló "Hol fürödjünk a Dunában?" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*