Lienz: kényeztető luxus a napfény városában

Van egy kedvenc Buddha idézetem, mely így szól: „A boldogsághoz nem vezet út. Az út maga a boldogság.” Természetesen tudom, hogy ez a bizonyos út, egyfajta lelki utat jelent, de amikor egy hosszabb utazás részese vagyok, és elvarázsol a táj szépsége, eszembe jut ez a bölcs mondás. Most, amikor a Dolomitok hósipkás, tekintélyt parancsoló hegyei és a lágy szellőben vidáman ringatózó tavaszi virágokkal borított zöld mezők közt autóztam, ismét megállapítottam, hogy az utazás egy kiváló boldogságfokozó életesemény.

Lienzbe érkeztünk. A 750 éves, ám mégis modern kisváros felülmúlhatatlan fekvésével, mediterrán hangulatával, történelmi belvárosával méltán érdemelte ki a Kelet-Tirol fővárosa címet. A meredeken ég felé törő hegycsúcsok közt 678 méter magasan fekvő város különlegessége, hogy a napsütéses órák száma kimagaslóan magas, ami évente a kétezer órát is meghaladhatja, ezért is nevezik a napfény városának.

LIenz bájos utcarészlete

A belváros éttermeinek, kávézóinak hangulatos teraszai a gyönyörű időben gyakran megtelnek. A bájos városka képeskönyvbe illő szépségével, elegáns üzletekkel szegélyezett utcácskáival hamar elvarázsolja a turistákat. A várost kettészeli Ausztria egyetlen gleccser-folyója, az Isel, melynek partján fekszik közvetlenül Tirol egyetlen 5 csillagos, luxus Medical – Wellness szállodája, a Grandhotel Lienz. A történelmi városközponttól mindössze néhány percre lévő hotel impozáns épülete elegáns teraszával már messziről feltűnik az odalátogató turistáknak.

Ötcsillagos kényeztetés

A Grandhotel Lienz tulajdonosai, a Simonitsch és Westreicher családok filozófiájának köszönhetően a szálloda nemcsak a luxus környezetével kívánja kényeztetni a vendégeit, hanem a személyre szabott igények kiszolgálásával is. Az elegánsan stílusos berendezés, a 72, minden igényt kiszolgáló luxus vendégszoba, a négy exkluzív Royal Suite lakosztály, a Medical- Spa & Wellness részleg a legmodernebb orvosi berendezésekkel, és a kitűnő kulináris élvezetek mind része a kényeztető luxusnak.

Grandhotel Lienz: luxus környezet, személyre szabott kiszolgálás

A lágyan simogató napsütésben, a sebesen zubogó folyó hangja mellett a szálloda teraszán gyönyörködni a természet szépségében igazán felemelő pillanat. Ebben a napsütésben mi sem esik jobban az embernek – egy koktélon kívül – minthogy elkezdje a test kényeztetését, amire a legjobb lehetőség, hogy kipróbálja a wellness-részleget.

A külső medence, napozóterasszal

A hotel több mint 1400 négyzetméteres spa- és wellness részlegében belső- és külső medence, 7 kezelőhelyiség, szaunák, többféle gőzfürdő és pihenőhelyek várják a vendégeket. Külön a párok részére kialakított exkluzív Privát Spa részlegben töltött idő, gőzfürdővel, pezsgőfürdővel, pihenőrészleggel és kényeztető masszázsokkal tökéletes pillanatokat ígér. A masszázsoknál választhatunk szeráj- vagy ajurvédikus kezelést, aromaolajos, forró lávaköves vagy kelet-tiroli hegyi méz-masszázs lazító kezelést, illetve különféle orvosi masszázsokat.

A híres-neves AlphaSphere Deluxe készülékben

A wellness-részleg idei specialitása a nagy szenzációnak számító AlphaSphere Deluxe készülék, melyben egy érzékszervekre ható utazásban vehetünk részt. Az űrhajó formáját kölcsönző berendezésben a hangok, a fények, a rezgések, a hőérzet, az illatok, és a terek megtapasztalásának birodalmába juthatunk, mely jótékony hatással van a stresszre, s eközben új energiákkal feltankolva mozgósíthatjuk testünk öngyógyító erőit.

Apropó gyógyítás! A szálloda kiemelt szakértelemmel alakított ki dr. Peter Lechleitner egyetemi professzor vezetésével, egy úgynevezett „SymbioMed Medical Care” orvosi részleget, ahol általános egészségi állapotfelmérés, fitnesz- és érrendszeri vizsgálatok, modern kezelések és alternatív gyógymódok kombinációjával várják a vendégeket. A Medical Care részleget a professzor úr művészeti alkotásai díszítik, melynek központi témája az élet forrása: maga a szív.

A szálloda tulajdonosai, nemcsak a környezetben és a kezelésekben, hanem a kulináris élvezetekben is ötcsillagos minőséget nyújtanak a vendégeknek számára. A hotel konyhájából – Flaschberger séf úr kiemelkedő szakértelme alapján – idényjellegű és regionális alapanyagokból, korszerű és könnyed formában pompás ételeket szolgának fel az ínyenceknek a szálloda öt éttermében, ami mellé a szálloda borospincéjében található százötvenféle borfajtából válogathatunk. (www.grandhotel-lienz.com)

Séta és szabadidős programok Lienzben

A kényeztetés után jöhet egy kis mozgás. Egy séta ebben a fantasztikus környezetben plusz energiákkal töltheti fel a testet.

A belváros legismertebb látnivalója a Liebburg, itt található a városháza

A város szimbólumai és egyben legfontosabb látnivalói a főtéren álló, városházaként működő Liebburg-kastély, a belvárosban található a barokk Antoniuskirche-templom és a ferences kolostor. Ellátogathatunk Lienz ősi várához, az 1252-ben épült, és a városi múzeumnak is otthont adó Schloss Bruckhoz, mely 2015-ben is kitűnő kiállításokkal várja látogatóit.

Az ősi vár, a Schloss Bruck madártávlatból

A vár művészettörténeti ékszere a régi várkápolna a román stílusú magjával, a román és gótikus freskókkal, valamint a híres Görzi oltárral. A vár öregtornyába vezető falépcsősort megmászva pedig a lienzi völgy káprázatos panorámájában gyönyörködhetünk. (www.museum-schlossbruck.at)

A város remek programokkal várja látogatóit az idei évben is. 2015. július 28. és augusztus 1. között immár 24. alkalommal rendezik meg Lienzben az Olala Nemzetközi Utcafesztivált, melyen vagy tizenhárom országból mintegy negyven utcaszínházi társulat mutatja be művészetét. Lélegzetelállító akrobaták, artisták, fantasztikus fényjelenetek, bohókás alakok, vidám cirkusz Spanyolországból évente már csaknem 40 ezer látogatót vonz a városba ebben az időszakban. 2015. szeptember 12-én a Red Bull Dolomitenmann viadal, míg szeptember 18–19-én a Free Solo Masters rendezvény színesíti majd Lienz mindennapjait.

Utazás érzékszerveink birodalmában

A Lienz városától 10 km-re nyugatra található Assling nevű településen az Unterweger fivérek létrehoztak egy Vitalpinum elnevezésű élményparkot, ahol a főszerep a természet adta növényeké, az illóolajoké és az öt fő érzékszervünké. A parkba lépve mindjárt megkezdődik az utazás érzékszerveink birodalmában. A cipőinket egy sífelvonóra emlékeztető cipőliftbe helyezve, kezdetét veszi az első, talpmasszázsnak is beillő mezítlábas túránk. Fából készített „taposómedencékbe” töltött gesztenye, levendula, borókabogyó, tűlevél ágyon mezítláb lépkedve igen csak felpezsdül a vér a talpunk ereiben. Levezetésképp igazi hegyi, és szinte az agyunkig hatolóan jéghideg kispatakon, mintegy Kneipp-ösvényen kelhetünk át.

A Vitalpinum élményparkban

A „jó közérzet kertjében” illatos, frissítő vagy épp relaxáló állomásokon végiglépkedve megújult energiával kalandozhatunk tovább a másfélszáz gyógynövény mezején. A hegyi fenyőolaj-szeszfőzdében bepillantást nyerhetünk a tiszta fenyő illóolajok előállításnak folyamatába. A fűszeres gőztusolás, és a gyógynövényekből készült krémek kipróbálása után pedig egy aromateszten vehetünk részt. Végezetül a Vitalpinshopban kellő felvilágosítás mellett válogathatunk az Unterweger gyógykozmetikumok, krémek, szappanok és illóolajok közül, melyek jótékony hatásáról személyesen is meggyőződtem, és bátran ajánlok mindenkinek. (www.vitalpinum.at)

A testi és lelki feltöltődés után levezetésként ismét kényeztethetjük magunkat a luxusszálloda wellness részlegében, majd kifeküdhetünk a teraszra, ahol a lassan nyugovóra készülőnapsugarak lágyan simogató érzésének tudatában megállapíthatjuk: igen, jó úton haladunk… ez az út maga a boldogság.

Bukszár Csilla

Legyél az első hozzászóló "Lienz: kényeztető luxus a napfény városában" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*