Hőség – Megdőlt az országos napi melegrekord

 Mostanáig augusztus 24-én 2007-ben volt a legmelegebb. Akkor Túrkevén 39 Celsius-fokot mértek. Most ennél több mint egy fokkal melegebb volt Baján, ahol 40,4 fokot mértek.

Budapesten 1918-ban volt a legmelegebb augusztus 24-én. Akkor 34,3 fokot mértek. Jenki Szilvia azt mondta: ennél a fővárosi maximum most 2 tizedfokkal kevesebb volt, így ez a napi rekord továbbra is érvényes.

Pénteken az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében a meteorológiai szolgálat azt írta: szombatra árnyalatnyit mérséklődik a hőség az északi megyékben, ott a középhőmérséklet 25 fok körül alakul, míg a déli országrészben továbbra is 27 fok felett várható a napi átlaghőmérséklet.

A meteorológiai szolgálat a tartós hőség miatt Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyére szombatra is a legmagasabb fokozatú, piros figyelmeztetést adta ki. Az ország többi területére narancssárga, másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az előrejelzés szerint szombaton túlnyomóan derült, napos idő várható, csak kevés gomoly-, illetve fátyolfelhő lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 22 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 33 és 39 fok között, északnyugaton 33 fok alatt várható.

Szombat estétől ismét északnyugaton, valamint kis valószínűséggel az északi határvidék közelében fordulhat elő néhol zivatar, amelyet viharos, nagyjából óránkénti 60-75 kilométeres erősségű szél és jégeső kísérhet – tették hozzá.

Az országos tiszti főorvos utasítása értelmében a hőségriasztás vasárnap éjfélig van érvényben.

fotó: Kalocsai Richárd

forrás: MTI

Legyél az első hozzászóló "Hőség – Megdőlt az országos napi melegrekord" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*