Idegenforgalom: örömteli németek, csalódott kínaiak

Németországban tavaly sorban a negyedik évben zárt rekorddal az idegenforgalmi ágazat a statisztikai hivatal (Destatis) 2014. január közepi adatai szerint – írja az MTI. A Destatis becslése alapján a vendégéjszakák száma 2013-ban 412 millió volt, ami egy százalékos növekedés az egy évvel korábban regisztrált 407,4 millióhoz képest. A szálláshelyek forgalmának nagyjából 80 százaléka a belföldi turizmusból származik, a legnagyobb növekedést viszont a beutazó turizmus mutatja. A január-novemberi időszak végleges adatai szerint a hazai turisták és üzleti utazók 320,6 millió vendégéjszakát töltöttek el a német szálláshelyeken, ami egy százalékos növekedés éves szinten, a külföldiek pedig 67,1 milliót, öt százalékkal többet, mint 2013-ban.

A belföldi turizmusban az idén további növekedés várható, a FUR idegenforgalmi kutatóintézet felmérése szerint a németek 25 százaléka többet akar utazni, mint tavaly, és 30 százalék azt tervezi, hogy több pénzt fordít utazásra. Továbbra is a hazai célpontok a legnépszerűbbek, az előrejelzés szerint a németek 30 százaléka belföldön tervezi eltölteni a szabadságát az idén.

Visszaesett a Kínába beutazó turisták száma tavaly, Pekingbe több mint tíz százalékkal kevesebben mentek, mint egy évvel korábban – derült ki a legfrissebb statisztikákból. Tavaly január és november között 118,2 millió turista érkezett a kelet-ázsiai országba, ami 2,47 százalékos mérséklődés az előző év ugyanazon időszakához képest. Ugyanebben az időben a kínai fővárost 4,2 millió látogató kereste fel, ami 10,3 százalékos csökkenésnek felel meg. A szakemberek szerint a jelenség a globális gazdasági helyzettel, az erős kínai nemzeti valutával és a szmoggal, illetve az arról szóló hírekkel van összefüggésben.

Az egyre több nagyvárosban bevezetett 72 órás vízum nélküli tartózkodás sem hozta meg a várt eredményeket. Az intézkedéstől Pekingben azt várták, hogy az első évben 20 ezren használják ki, ám a fővárosi idegenrendészet adatai szerint mindössze 14 ezren éltek a lehetőséggel. A trendeket tekintve a városok között Peking nincs egyedül, így a teljes statisztika eredménye is negatív. A piacot figyelők szerint sok japán, dél-koreai, orosz és amerikai turista választ egyre inkább másik ázsiai desztinációt, így Thaiföldet, Indonéziát és Malajziát. Ezek a versenytársak az elmúlt években a turisztikai bevételeik gyors növekedését jelentették.

Az utazási irodák figyelmüket egyre inkább a kiutazó kínaiak szervezésére összpontosítják, s elvétve ajánlanak például háromnapos programot a tranzit utasok számára. Ennek oka az is, hogy az effajta csomagok kevés nyereséget hozhatnak.

Legyél az első hozzászóló "Idegenforgalom: örömteli németek, csalódott kínaiak" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*