Itt a világ legnagyobb óceánjárója

Emlékszik még valaki a gigantikus építményeiről is ismert egykori Szovjetunióval kapcsolatos viccre? A kérdésre, hogy mekkora a szovjet törpe, a válasz: hatalmas. Ugyanez igaz a világ legújabb, a Royal Caribbean International által most vízre bocsátott, a Titanicnál ötször nagyobb Oasis of the Seasre, amely nemcsak a méretek, hanem a belbecs tekintetében is hatalmasat nyújt.

Amikor az óceánjáró bázisául szolgáló Miami kikötője felé autózva először láttam meg a tengerek oázisát, első pillantásra úgy tűnt, hogy az RCI valamelyik korábbi hajójához van szerencsém. Később kiderült, hogy az épp az Oasis mögött parkolt, hogy világverő pozícióját elveszítve is tekintélyt parancsolóan, nagy testvérénél hamarabb induljon a karib szigetvilág felé.

A tengerek oázisának valódi méretei akkor tárultak fel, amikor a hajóra lépve elkezdtük a fedélzetek feltérképezését. A méretbeli kategóriaváltást mi sem jellemzi jobban, hogy miként a világ legnagyobb utasszállító gépéhez, az A380-ashoz, úgy az Oasishez is új kikötőt kellett építeni ott – például Jamaicában –, ahol a hagyományos óceánjárók korábban még vígan lubickoltak.

Az első benyomás azonban még a hajóra lépéskor sem sejteti a méretváltást. Az RCI-nél szokásos központi, fedett sétányon, a Royal Promenadon találjuk magunkat, ahol ezúttal is pizzéria, pub, süteményes és bár várja az utasokat. A különbség annyi, hogy a vidám ceremóniák elengedhetetlen kellékéül szolgáló felső híd nem állandó építmény, hanem időszakosan nyúlik ki egy földgömbből, és emellett lépcsősor is vezet a felső emeletre, ahol a vendégek, mint egy könyvelőiroda kartotékjai közül, szobaszám szerint kereshetik vissza a hajón róluk készült profi fotókat.

Az igazi meglepetés akkor éri az embert, amikor két emelettel feljebb, a 8.-on (valójában az 5.-en, mert 1-es és 13-as számozás nem létezik a ténylegesen 15 emelet magas hajón) egy növénnyel sűrűn teleültetett parkban találja magát. Ez a Central Park, amely marketingfogásnak sem utolsó, hiszen mondhatják, hogy központi fekvéséről kapta nevét, mégis mindenki a felhőkarcolók által körülölelt, legendás New York-i névrokonra gondol először. Igaz, a méretek különböznek – az élő trópusi növényekkel borított, sétányokat, padokat, éttermeket és teraszokat magában rejtő hajós park legfeljebb futballpályányi méretű –, a felhőkarcolók itt sem hiányoznak. Azzal a különbséggel, hogy az óceánon 6 emelet magasságig erkélyes szobák veszik körbe a parkot.

Tekintse meg a hajón készült exkluzív videóinkat is! Tovább >>

Azért, hogy a hajó óriási méretei ne nyomasszák a vendégeket, és a szobák is vonzóak legyenek, ne az üres falakat kelljen nézni, a hajó első részét és végét középen kettévágták. Elöl kapott helyet az 5. emeleti, szokásos fedett promenád, amelyre erkély nélküli szobák néznek. Ugyanitt, a 8.-on viszont, újdonságként, a zöldellő Central Park található, ami igazán kellemes látványt nyújt a rá néző, 254 balkonos és 70 hagyományos szobából kitekintő utazóknak. Legalább ekkora ötlet a hajó hátsó részén elhelyezkedő, 6. emeleti Boardwalk, amelyet szintén többemeletnyi erkélyes szobák vesznek körbe. Ráadásul a Central Parkhoz hasonlóan, itt is többféle teraszos étterem, fagyizó várja az utasokat, akik a régi időket idéző – különösen a gyermekek számára kedves –, kézzel festett lovakat forgató körhintára is felülhetnek.

Továbbhaladva az tűnik fel, hogy a demokratizmus jegyében éppen a legtöbbet fizető vendégeknek, a lakosztályok tulajdonosainak kell lemondaniuk az exkluzivitásról azért, hogy a telt ház esetén több mint ötezer vendég mindegyike jól érezze magát. A hagyományos építésű hajók hátsó részén ugyanis általában a méregdrága luxuslakosztályok kapnak helyet. Az Oasison viszont, egész egyedi módon, két többemeletes mászófal várja a bátrabbakat. A hajó farában pedig, szintén egyedülálló módon, egy 600 férőhelyes vízi színház szórakoztatja az utasokat, akik esténként az akrobatika, a balett és a vízi show elemeiből összegyúrt fantasztikus műsort élvezhetnek akár többemeletnyi magasból. Elámulva azon is, hogy a legmodernebb színpadtechnikának köszönhetően a játékteret menet közben hol lefedik, hol teljesen víz borítja, ahová hihetetlen magasságból vetik alá magukat a szereplők.
Méretek

Az Oasis of the Seas hossza 360 méter, szélessége 60 méter, tömege 225 ezer tonna, víz alá merülő része 22 méteres. Az Oasis of the Seas óránként 42 kilométeres végsebességét három 18 590 és három 24 780 lóerős dízelhajtómű biztosítja, a nagy precizitást követelő manővereket négy, darabonként 7380 lóerős motor segíti.

A színpadtechnika csodáit a jégszínházban és az 1380 fős nagyszínházban is megtapasztalhatjuk, ahol az óceánon először mutatnak be egy valódi Broadway-musicalt. A Hairspray fantasztikus előadása közben időnként a semmiből emelkedik ki az élő zenekar, hogy azután alámerüljön, és csendben bezáruljon a színpad teteje. A különlegességek sorát gyarapítja a legfelső emeleten – a golf- és kosár-, valamint röplabdapálya melletti – két szörfszimulátor és az a csúszdapálya, ahol a vakmerőbbek 9 emelet magasságban suhanhatnak át a hajó egyik oldalából a másikba.

Az Oasis of the Season a hajó orrában található jacuzziktól kezdve a tetőszint számtalan gyermek- és felnőttmedencéjén át a tinik számára fenntartott külön lounge-ig, minden a családok és az utazók kényelmét szolgálja. Ezért születtek meg azok az újszerű, sallangmentesen elegáns berendezésű lakosztályok is, amelyek többsége úgynevezett loftszerű: a kétemeletes elrendezés egy nagyobb család elhelyezését is tökéletesen szolgálja. És akkor még nem beszéltünk a gasztronómiai újításokról, amelyek célja az volt, hogy a hagyományos és hatalmas főétterem, valamint a büféétterem mellett jó néhány kisebb étterem is biztosítsa az étkezés lehetőségét. Az extrák sora ezen a területen is bővül, hiszen a 150 Central Park étterem gazdája az a Keriann Von Raesfeld, aki 2008-ban első amerikaiként és első nőként nyerte el a Világ legjobb fiatal szakácsa címet.

Vagyis minden adott ahhoz, hogy az Oasis of the Seas ne csak a méretei miatt váljék az utazók kedvencévé.

 

Statisztikák szerint 80 százalékban újra hajóra szállnak azok, akik egyszer utaztak már óceánjáró hajón. A magyarázat egyszerű, a mai cruiserek a luxus szállodák színvonalát biztosítva garantálják, hogy egyszeri becsomagolással akár egy tucat desztinációt is felkeressenek az utazók, akik minden este a magszokott ágyukban hajthatják álomra a fejüket, miközben az óceánjárók fedélzetén teljese ellátás, valamint számtalan élményforrás biztosítja a maximális kikapcsolódást. A Royal Caribbean International magyar nyelvű honlapján a www.rccl.hu –n, a hajók és hajós utak megismerése mellett a foglalásra is lehetőség nyílik.

 

Legyél az első hozzászóló "Itt a világ legnagyobb óceánjárója" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*