Itt van Európa kulturális toplistája

A harminc országban működő Goethe Intézet 2013 tavaszán tizenhat Európával összefüggő kérdésre kért választ. Interneten feleltek huszonnégy uniós tagország polgárai (köztük Magyarországéi), két, az EU-ba készülő tagállam (Szerbia és Törökország), hat Európával szomszédos, illetve Európa-közeli ország (Marokkó, Tunézia, Egyiptom, Algéria, Libanon, Jordánia) állampolgárai arról, mit gondolnak az európai kultúráról, a kontinens értékeiről. A Goethe Intézet kezdeményezésének a célja az volt, hogy új lendületet adjon az európai identitásról folyó vitának. A projekt első elemeként 2013 tavaszán lehetett válaszolni a kérdésekre, s a nyilvánosságra került válaszokat neves személyiségek értékelik, 2014-ben pedig értelmiségiek, politikusok konferencián vitatják meg az eredményeket.

A szavazók szerint Európa legjelentősebb épülete az Eiffel-torony

A Goethe Intézet weboldalán (www.goethe.de/europaliste) huszonnégy nyelven, köztük magyarul is olvashatók a kérdések, és az azokra adott válaszok összesített eredménye. Külön megtalálhatók és összehasonlíthatók az Európai Unió, illetve az unión kívüli országok polgárainak válaszai, és külön kikereshetők a feleletek országonként is. Ezekből kiderül, hogy a könyvnyomtatás a legfontosabb európai találmány, Don Quijote az öreg kontinens irodalmának legelragadóbb irodalmi alakja, Leonardo da Vinci a legjelentősebb európai művész, Az élet szép a legjobb európai film, és a demokrácia a legjelentősebb dolog, amellyel Európa hozzájárult a világ kultúrájához.

Az olaszok a Colosseum épületét szeretik a legjobban

A legjelentősebb európai épület iránt érdeklődő kérdést a résztvevők – nemzeti hovatartozásuk szerint – érdekes módon válaszolták meg: összességében az Eiffel-torony végzett az élen (25 százalék), de a görögök javarészének az Akropolisz a legfontosabb, míg az olaszoknak a Colosseum. Ellenben a franciáknak a Brandenburgi kapu, a németeknek az Eiffel-torony, ugyanúgy, mint a nem európai országokban élőknek. A magyar válaszadóknál szintén az Eiffel-torony áll az élen, megelőzve a római Colosseumot és a Szent Péter-bazilikát, de az ötödik helyen már a budapesti Parlament épülete szerepel. A legjobb tízben azért ott vannak az összesített listán is szereplő olyan népszerű európai turistacélpontok, mint a berlini Brandenburgi kapu, a barcelonai Sagrada Família-templom vagy az athéni Akropolisz

Népszerű a barcelonai Sagrada Família-templom is

.A Melyik a legvonzóbb európai város kérdésre íme az összesített sorrend: Berlin, Párizs, Róma, London, Barcelona, Bécs, Prága, Velence, München, Amszterdam. A magyar válaszadók sorrendje hasonló, de Budapest az előkelő hatodik helyen bekerült az első tízbe.

Az Akropolisz is ott szerepel a legkedvesebb európai épületek között, a görögöknek a kedvencük

A kérdőív kitöltői közül a legtöbben Németországban élnének (28 százalék), Olaszország, Franciaország és Spanyolország előtt (10–9–8 százalék). A magyarok közül Németországot 29 százalék választaná, Olaszországot 9 százalék, s az átlagot meghaladóan Ausztriát 8 százalék jelölte be.

Berlin a legvonzóbb város Európában

Legyél az első hozzászóló "Itt van Európa kulturális toplistája" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*