Izgalmas látnivalók a foci-Eb helyszínein

Június 10-én kezdetét veszi a kontinens legnagyobb futballviadala, ahol 24 ország válogatottja küzd meg a bajnoki címért. Az idei esemény számunkra már csak azért is különleges lesz, mert 44 esztendő után a magyar válogatott is képviselteti magát. Az Európa-bajnokságnak ezúttal Franciaország ad otthont, méghozzá nem is akármilyen színhelyeken. A kellemest a kellemessel tipikus esete – szurkolás és városnézés egy kalap alatt. Nézzük, mit és hol!

Carte_France_Euro_2016

Hajrá magyarok

Az első magyar mérkőzésre június 14-én, Bordeaux-ban a Matmut Atlantique stadionban kerül sor, ahol válogatottunk az osztrák csapattal mérkőzik meg. A magyar együttes második, Izlanddal vívott meccsének Marseille lesz a helyszíne, amelynek június 18-án a 67 ezer néző befogadására alkalmas Stade Vélodrome ad otthont. Utolsó csoportmérkőzésünket június 22-én játsszuk Portugália ellen Lyonban, a Stade des Lumières-ben.

Saint-Denis

A legelső mérkőzésre a francia labdarúgó-válogatott nemzeti stadionjában, a Saint-Denis-ben álló Stade de France-ban kerül sor. A Párizstól mindössze 10 kilométerre található, kicsinek nem mondható település a stadionja mellett gyönyörű székesegyházáról nevezetes.

Saint Denis - La Basilique

A középkortól kezdve egészen a francia forradalomig a templom az ország uralkodóinak hivatalos temetkezési helyéül szolgált. A város Szent Dénesről, Párizs első püspökéről kapta a nevét, aki mártírhalált halt, és sírja már nem sokkal elhunyta után zarándokhellyé vált.

eco-quartier-neaucite-seine-saint-denis

Saint-Denis legutóbbi, ugrásszerű növekedése az 1998-ban megrendezett foci-világbajnokságnak köszönhető, ekkor a sportlétesítményeken kívül az infrastrukturális fejlesztések és az új épületek is hozzájárultak a fejlődéshez.

Lens

A fővárostól 180 kilométerre, a belga határhoz közel fekvő település története szintén több száz évre nyúlik vissza. A Nord-Pas-de-Calais régió központjaként hírnevét az egykor az egész ország számára meghatározó bányászatnak, futballcsapatának és leginkább Louvre-Lenc nevű múzeumának köszönheti.

LouvreLensMuseum_FR-FR11253562517_1366x768

A múzeum épülete igazi kortárs műalkotás: olyan üvegcsoda, amely légies, világos megjelenésével tökéletes helyszínt biztosít a párizsi Louvre mintegy 200 műkincsének bemutatására. De emellett is érdemes egy kellemes sétát tenni a városban.

lens

Az art deco stílusban épült, kiváló állapotban lévő házak kellemes hangulatot kölcsönöznek az utcáknak, a Place Jean Jaurés térre érve pedig Lens szívébe jutunk, ahol magával ragadó a pezsgő és vibráló belvárosi atmoszféra. Ha pedig időnk engedi, mindenképpen látogassunk el a múltba, a ma már az UNESCO-világörökség részét képező Nord-Pas-de-Calais 11/19 bányászvölgybe.

Párizs

A világ egyik legnépszerűbb városa ugyan az utóbbi időben sajnos igen rossz periódust élt át, de szépen lassan minden visszatér a régi kerékvágásba.

paris

Az Eiffel-torony, a Szajna, a Louvre, a Notre-Dame – a teljesség igénye nélkül – messze földről csalja ide az embereket. Nem véletlenül kapta a fények, a divat, a szerelmesek, a konyhaművészet és a kiállítások városa jelzőket.

The.Louvre.original.15153

Ezek nem csak klisék – Párizsban mindez a valóság. Aki rászánja az időt, hogy elmerüljön a párizsi forgatagban, hamar átérzi az utánozhatatlan életérzést, és örökre szívébe zárja ezt a várost. Esti séta a fényben úszó Champs-Élysées-n, barangolás a Montmartre-on, egy séta a Tuileriák kertjében vagy a versailles-i kastély mesés termeiben, és az ember valóban szerelembe esik Párizzsal.

Versailles-2-of-52

De nem csak a romantikát élheti át az ideérkező, a gyerekkorába is visszautazhat, ha a főváros melletti Disneylandbe is ellátogat.

Marseille

Franciaország második legnagyobb városa, Európa ötödik legnagyobb kikötője az év szinte minden évszakában hemzseg a turistáktól. Igazi mediterrán környezetbe cseppen itt az utazó.

Marseille_aerial-view

Már a tengerparti látkép sem utolsó, de Marseille számos nevezetességgel is felhívja magára a figyelmet. Érdemes felkapaszkodni a Fort Saint-Nicolas erődbe, innen ugyanis páratlan panoráma tárul a szemlélődő elé.

marseille

Az öböl két oldalát a Szent Miklós- és a Szent János-erőd őrzi. Megéri egy kicsit elveszni a szűk kis sikátorok között, szemügyre venni a városházát, a Cathédrale de la Majort, a székesegyházat is. A kikötőváros ugyan nem bővelkedik régi épületekben, ám így is akad elég látnivaló. A Marseille körül található szigetek közül talán az If a leghíresebb, ahol a hasonló névre keresztelt erőd is áll. A hatalmas kőépítmény hajdanán börtönként szolgált, hírnevét az egyik képzeletbeli rabjának, Alexandre Dumas hősének, Monte Cristónak köszönheti.

Lyon

A Rhône és a Saône partján fekvő város igen gazdag történelemmel és mesés épületekkel rendelkezik. Olyannyira sikerült megóvnia több száz éves emlékeit, hogy belvárosát az UNESCO világörökségének nyilvánították.

Lyon, France.

Szűk, kacskaringós utcái igazi időutazást és változatos kulturális élményt ígérnek. Római színház, reneszánsz városrész, a Fourvière-bazilika és a Croix-Rousse negyed selyemműhelyei valóban egy másik világba repítik az embert.

LYON-4

Ám nem csak nappal érdemes az utcákat róni, az este folyamán ugyanis felgyulladnak a fények, és mintegy 200 épület és műemlék rajzolódik ki a sötétben. Ha pedig valaki megszomjazna, térjen be egy kiskocsmába, ahol minden bizonnyal felhőtlen hangulat és remek italok várják.

Lille

Lille az ínyencek igazi Kánaánja. A város maga is rendkívül büszke ünnepi és gasztronómiai hagyományaira. A Nord-Pas de Calais régió központja rendkívül szívet melengető hely, lakosai végtelenül kedvesek, barátságosak és vendégszeretőek.

Lille_vue_gd_place

Mindegy, hogy az utazás az év melyik szakára esik, biztos, hogy has nem marad üresen. Az apró, flamand házakkal szegélyezett kis utcácskák butikokkal, fűszeresekkel, galériákkal, kávézókkal és éttermekkel csábítják maradásra a kirándulót. A kultúrára szomjazók semmiképpen se hagyják ki a Szépművészeti Palotát, melynek egyedülálló gyűjteménye Donatello, Rubens, Van Dyck, Goya, Delacroix, Courbet, Rodin, Monet, Chagall és Picasso remekműveit sorakoztatja fel.

Palais.des.Beaux-Arts.de.Lille.original.28206

Érdemes egy kitérőt tenni Charles de Gaulle szülőházához is. Ha pedig az itt-tartózkodás vasárnapra esik, mindenkinek a Wazemmes-ben a helye! A reggeli piacon ugyanis 600 kereskedő kínálja szebbnél szebb portékáját.

Bordeaux

Bordeaux-ról valószínűleg az emberek többségének a világhírű borok jutnak eszébe. Pedig a település többet kínál a nemes nedűnél. Nem véletlenül lett Franciaország kulturális és történelmi városa; több felsőoktatási intézményével, gyönyörű épületeivel lenyűgöző képet mutat a város, amelynek a Hold kikötője (Porte de la Lune) nevű városrésze az UNESCO-világörökség listájára is felkerült.

Cathedrale-de-Bordeaux-French-Moments

A városnézés során megcsodálhatjuk a Szent András-katedrálist, az érseki palotát és a városházát, a Le Miroir d’Eaux-t, vagyis a Víztükröt a Garonne partján.

bordeaux

A fárasztó nap után pedig kötelező betérni a Capucins negyedbe, melyet Bordeaux hasának is neveznek, és ahol a gourmet-k örömére éttermek és piaci standok keresztezik egymást.

Toulouse

A rózsaszín városként is ismert Toulouse egyszerre spanyol és olasz, miközben hamisítatlanul francia maradt. Kitűnő állapotban lévő középkori utcácskái és a Canal du Midi csatorna partja – szintén az UNESCO-világörökség része – igazán megkapó látvánnyal bírnak.

toulouse-immobilier

Nemkülönben a Place du Capitole és a gyönyörű városháza, a Saint-Sernin-bazilika, mely a Santiago de Compostellába vezető zarándokút egyik fő látványossága. Az óvárosban az Assézat-palota és a Bernuy vonzza a látogatók ezreit.

Toulouse2

Múzeumból sincs hiány, andalogni pedig ott a Garonne rakpartja, mely este még inkább romantikus helyszín. A repülés szerelmesei számára kihagyhatatlan a Cité de l’Espace űrváros és az Airbus-összeszerelő műhelyek látványa, valamint az ott szerezhető technikai információk sokasága. De itt sem szabad megfeledkezni a gasztronómiai különlegességekről: a sólet, a kolbász, a libamáj és armagnac pálinka egyaránt szerepelnek a helyi specialitások között.

Saint-Étienne

Franciaország egyik legjelentősebb ipari települése szintén az ország kulturális és történelmi városa címet viseli. Saint-Étienne hét dombon fekszik, pezsgő életével pedig nemcsak a franciák, de a turisták számára is vonzó. Sokan érkeznek ide, hogy megcsodálják Le Corbusier építészeti együttesét, a modern művészet vonásait, vagy a Cité du Design kincseit.

saint-etienne-08

A régi kor kedvelőinek igazán üdítő egy séta a Saint-Jacques negyedben, ahol a 17–18. század szépen felújított épületei a főszereplők.

saint-etienne

Aki pedig a természetbe vágyik, itt erre is van lehetőség: a Loire kanyonjai és a Pilat Regionális Természetvédelmi Terület igen szép környezetet biztosít egy kiadós túrához. Egy fárasztó nap után pedig jöhet egy pohárka ste-croix-en-jarez-i Chartreuse likőr.

Nizza

Az ország ötödik legnagyobb települése szintén a legnépszerűbb francia városok listájának élbolyában szerepel. A mesés Côte d’Azur központja a fények, ízek, színek paradicsoma.

Nice-et-les-parfums-de-la-Cote-d-Azur-001

A vidék nem csak a nevében Riviéra; a tengerparti település időtlen szépsége kultúrát, művészetet és rengeteg programot rejt magában. Aki ide utazik, biztos, hogy egy percig sem fog unatkozni.

yakhts-nice-france

Városnézéskor a megkapó panorámával bíró Vár dombja, a megannyi képeslapon visszaköszönő Promenade des Anglais sétány, az óváros szűk sikátorai, a Quai des États-Unis rakpart, a Place Masséna tér, valamint a számtalan múzeum vonzzák magukra a tekintetet. Aki pedig kicsit extrémebb időtöltésre vágyik, fizessen be egy sétahajózásra, hiszen a Földközi-tenger legtöbb emlősállata ezen a vidéken fordul meg a leginkább, így nem is kell hozzá akkora szerencse, hogy bálna- vagy delfinles legyen a kirándulás vége.

 

Miliosz Katalin

 

Legyél az első hozzászóló "Izgalmas látnivalók a foci-Eb helyszínein" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*