Jazz és telihold


Hongkongi fesztiválok – június–augusztus között


Ha a nyarat a Távol-Kelet egyedülálló metropoliszában töltjük, a június 6-án kezdődő Sárkányhajó Fesztivál, a július 24-én kezdődő Kwan Tai Születésnapja Fesztivál vagy az augusztus 6-án kezdődő Hét Nővér Fesztivál, valamint az augusztus 24-én kezdődő Yue Laan (Éhes Szellem) Fesztiválok között válogathatunk. Ez utóbbit a mintegy 1,2 milliónyi Hong Kong Chow Chiu Közösség rendezi. A kínai Hold-naptár szerinti hetedik hold idején a monda szerint nyughatatlan szellemek bolyonganak a Földön, a hívők pedig ezen időszak alatt fokozott erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a szellemeket és az ősöket megnyugtassák. Kis útszéli tüzeket gyújtanak, oltárokat állítanak fel, vagy hamis pénzeket égetnek, különleges ételekkel próbálják kiengesztelni a nyughatatlan lelkeket.
Bővebb információ: http://www.discoverhongkong.com/eng/events/chinese-festivals.htmlFehér Éjszakák Fesztivál – Oroszország, Szentpétervár – május 23.–július 24.

A fehér éjszakák apropóján évente megrendezésre kerülő fesztivált Szentpéterváron tartják, abban a városban, amely olyannyira északon fekszik, hogy a nap a nyári napforduló idején szinte le se megy, már fel is kelt. A kulturális események sorában a balett, az opera, a klasszikus zene kiválóságai gyűlnek itt össze ilyenkor, hogy a kivételes természeti atmoszférát a művészetek élményével tegyék még különlegesebbé. Az idén május 23-tól július 24-ig tartó rendezvénysorozat keretein belül részt vehetünk többek között a klasszikus balett (A kis púpos lovacska, Anna Karenina, Spartacus), az opera (Don Quijote, Carmen, Figaro házassága, Aida), a komolyzenei koncertek (Csajkovszkij, Rachmaninov, Bartók, Sztravinszkij művei) remek előadásain.
Bővebb információ:
http://www.worldreviewer.com/travel-guides/festival/the-white-nights-festival/11229/
http://www.balletandopera.eu/index.html?play_festival=28&play_date_from=23-May-2011&play_date_to=24-Jul-


Bécsi Fesztivál Hetek – 2011. május 13.–június 19-ig

A bécsi „Rathausplatz”-on (a Városháza téren) és az országban még három helyen egyszerre tartották a Bécsi Fesztivál Hetek megnyitóját május 13-án. A monumentális rendezvénysorozatot az ORF mellett a Bécsi Fesztivál Hetek rendezői és az Osztrák Kórusok Szövetsége fogja össze. A rendezvény megnyitójának mottója szerint „Ausztria énekel” – és valóban, az ország több pontjáról közvetített és a bécsi színhelyről irányított programon belül sok-sok kórus hallatja hangját minden kategóriában, beleértve a dzsessz, a népzenei, a modern és egyéb műfajokat is. A rendezvénysorozat előadásai a világvége témakörére is fókuszálnak – mindkét értelemben, fizikailag és elméletileg is. Számtalan előadást, kiállítást tekinthetünk meg, a Múzeumnegyed épületeiben, a Looshausban, a Burtheaterben stb. a rendezvény keretein belül. A zenei programokon belül Verdi Fesztivál és Mozart Fesztivál is megrendezésre kerül.
Bővebb információ: http://www.festwochen.at/


Full Moon Fesztivál – Thaiföld, Koh Phangan szigete – minden hónap közepe

A ma már a világ klasszikus fesztiváljai, partijai közé sorolt eseménysorozat Thaiföldön minden hónapban megrendezésre kerül – nevéből adódóan telihold/félhold idején. A Koh Samuitól mindössze félórányi hajóútra fekvő Koh Phangan sziget valaha a hátizsákos turisták és hippik által felfedezett hófehér homokos tengerpartjain ma már több tízezernyi ember bulizik együtt a pálmafák árnyékában a Full Moon Fesztiválon, amelynek idején a világ minden tájáról érkező, szórakozni vágyók tízezrei lepik el a partokat a világ talán legnagyobb beach partyján. A Full Moon Party helyszíne Haad Rin. Tartanak még Half Moon és Black Moon Partykat is, ami szintén nagy tömegeket vonz. Rengeteg fellépő szórakoztatja a közönséget a nemzetközi előadóktól a helyi thai zenészekig, DJ-kig, a hajnalig és másnapig elhúzódó happeningen. A legközelebbi Full Moon Partyk időpontja: június 16. – július 17. – augusztus 14.
http://www.fullmoon.phangan.info/

Guca Trumpet Fesztivál – Szerbia – augusztus eleje

Talán nem tűnik „menő”-nek a trombitafesztivál kifejezés, de igen nagyot téved az, aki úgy képzeli el a rendezvényt, mint az öreg trombitások nosztalgikus gyülekezetét. Több mint 600 ezer ember gyűlik össze ez idő tájt a mindössze kétezer lakosú Gucában erre a kötetlen háromnapos eseményre, amely egyúttal verseny is. A rendezvény tradicionális részén zenekarok versenyeznek egymással, népzenei műveket játsszva, amire a nemzeti viseletbe öltözött táncosok ropják, míg odébb egyfajta világzene táplálta partin vehetünk részt, ami leginkább Glastonbury és a Burning Man légkörére emlékeztet – egy kicsit több sárgarézzel… A gucai trombitafesztivált minden év augusztus elején tartják.
Bővebb információ: http://www.worldreviewer.com/travel-guides/music-festival/guca-trumpet-festival/60018/

Esala Perahera Fesztivál – Kandy, Srí Lanka – július vége

Ha július végén telihold idején olyan szerencsések vagyunk, hogy éppen Srí Lankán járunk, részesei lehetünk a legérdekesebb Srí Lanka-i fesztiválnak, az Esala Peraherának. Ez a buddhista ünnepség már évszázados hagyomány, és magát Srí Lankát is szimbolizálja. A parádé eseménysorozata napokon át tart, és legjellemzőbb figurái a Kandy-táncosok, akik nemzeti viseletben pompáznak – ami mintegy 13 yard hosszú anyagból áll –, és közben a teljes testük is gazdagon díszített. Nem tudni, a művészek vagy a számtalan elefánt öltözete díszesebb-e. Ha ez még nem elég lenyűgöző számunkra, a zene, a tűztáncosok, az ostortáncok, Buddha csipkézett ereklyéi biztosan mély benyomást fognak tenni ránk.
Bővebb információ: http://www.worldreviewer.com/travel-guides/festival/esala-perahera/11120/

Leeds West Indian Carnival – Anglia, Leeds – augusztus

A Leeds-i vagy Leeds Nyugat-indiai Karnevál az idén 44-edszer kerül megrendezésre, ami a népek kultúrájának, történelmének, vívmányainak és egyúttal az együttlétnek az ünnepe, amely az évek során Európa legjelentősebb, mindig augusztusban megrendezésre kerülő eseményeinek egyikévé vált. Chapeltown Potternewton Parkjában kezdődik, és ott is fejeződik be. Szervezője, a Leeds West Indian Centre a karnevál megrendezésével a nyári szezon legnagyobb eseményét nyújtja az érdeklődőknek a Notting Hill Carnival után. A fesztivál alapítói közé tartozik Arthur France egykori Leeds University-diák a Saint Kittsből, aki a mai napig a rendezvény állandó elnöke, és Ian Charles. Az esemény csúcspontja évről évre a Karnevál Királynő és Király megválasztása.
Bővebb információ: http://www.leedscarnival.co.uk/

Boi Bumba Fesztivál – Brazília, Parintins – június vége

A legnagyobb Boi Bumba folklórfesztivált – amelyhez hasonlót kisebb kiadásban Brazíla más városaiban is találhatunk – Parintinsben tartják minden év júniusának utolsó három napján. A százezres lakosú Parintins Manaustól mintegy 370 kilométernyire keletre, egy szigeten fekszik. A tradicionális meséket, legendákat életre keltő, zenei, tánc- és színházi fesztivál látványosságát emeli, hogy a 35 ezer résztvevőt, hatalmas bábukat és parádés kocsikat felvonultató ceremónia mesterei minden részletet pontosan kidolgoznak. A rendezvény rendkívüli zenei és színházi élményt nyújt, egyesítve a vallási és a törzsi rituális szertartásokat az energetizáló koreográfiával megkomponált, gonosz és hősi figurákat bemutató monumentális bábelőadás élményével. Ami azután egy gigantikus, vérbő after party keretében oldódik fel.
Bővebb információ: http://www.boibumba.com/index.htm

Panafest Fesztivál – Ghana, Cape Coast – július 9.

A Panafest vagy Pán-afrikai Történelmi Színház Fesztivál az afrikai hagyományok és kultúra ünnepe, melyet kétévente tartana Cape Coaston, Ghánában. A rendezvény a legfigyelemreméltóbb modern és tradicionális művészetek bemutatója. Ünnepe az afrikai divatnak, művészeteknek, zenének, színháznak és táncnak. Helyt ad néhány olyan politikai indíttatású konferenciának is, mely Afrika történelmével és nemzetközi kapcsolataival foglalkozik. A legtöbb afrikai számára egyfajta zarándoklatot jelent a fesztivál, amely arra is lehetőséget ad, hogy a résztvevők művészi képességeiket is bemutathassák. A fesztivál lenyűgöző momentuma az egykori afrikai rabszolgák emlékére tartott gyertyafényes virrasztás (Cape Coast volt az egyik legjelentősebb rabszolga-kereskedelmi kikötő).
Bővebb információ: http://www.worldreviewer.com/travel-guides/festival/panafest/11119/

San Franciscó-i Jazz Fesztivál – tavasztól őszig

A legendás San Franciscó-i Jazz Fesztivál igazán hosszú távú rendezvénysorozat, amelyen évről évre a legismertebb és legnagyobb ígéretnek számító jazzmuzsikusok lépnek fel. Az esemény látogatói az egyedi hangulatú város mellett a jazz legkülönbözőbb műfajait is kiélvezhetik a klasszikus irányzattól egészen az avantgárdig. A fesztiválok bevételeinek jelentős részét a jazz támogatására fordítják, hiszen a rendezvénysorozat szervezője az SFJAZZ, a jazz és a műfaj oktatása mellett elkötelezett nonprofit szervezet. A rendezvények ugyan már március óta tartanak, de egészen őszig zajlanak: júniusban még kaphatunk jegyeket Nikky Yanofsky, Roy Hargrove, Ana Moura, sőt Steve Tyrell előadásaira is.
Bővebb információ: http://www.sfjazz.org/

Szeszler Szilvia

Legyél az első hozzászóló "Jazz és telihold" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*