Jó hír a bringásoknak! Milliárdok kerékpárút-fejlesztésre

A jövő évi költségvetésben 11 milliárd forint áll rendelkezésre a kerékpáros úthálózat fejlesztésére, amely az uniós forrásokkal kiegészülve akár elérheti a 15-20 milliárd forintot. Azaz sok új kerékpárút épülhet.

Révész Máriusz, a kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos a kerékpáros turizmus magyarországi lehetőségeiről szóló szakmai konferencián elmondta az is: a következő 5-6 évben kerékpárút fejlesztésére összesen 80-100 milliárd forintot fordítanak. Szerinte Magyarország ideális helyszín kerékpározásra, a kerékpáros turisták száma a jövőben megtöbbszörözhető, ehhez azonban elengedhetetlen a megfelelő infrastruktúra és szolgáltatások kialakítása. A távirati iroda jelentése szerint beszélt arról is, hogy egyetlen európai uniós ország sem használt fel akkora összeget uniós forrásból kerékpárút építésére, mint Magyarország.

Bodor Ádám, az EuroVelo igazgatója a konferencián elmondta, az Európai Kerékpáros Szövetség konzervatív becslése alapján a kerékpározás éves pozitív gazdasági hatása körülbelül 200 milliárd euró, ebből 44 milliárd euró kapcsolódik a kerékpáros turizmushoz.

Az európai lakosság 7-8 százaléka használja fő közlekedési eszközként a kerékpárt, a kerékpározók aránya Európában Hollandiában a legmagasabb, 36 százalék, a második Dánia 23 százalékkal, a harmadik helyen Magyarország áll 22 százalékkal, ahol a listavezetőkkel ellentétben a legtöbben vidéken kerékpároznak – tette hozzá.

Legyél az első hozzászóló "Jó hír a bringásoknak! Milliárdok kerékpárút-fejlesztésre" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*