Kádár-kockák a Skanzenben: letűnt korszakok nyomában

Weiler Péter: Utolsó fagyi mielőtt disszidálunk Forrás: Skanzen

Míg a néprajzosok a paraszti hagyományoktól eltérő formát bírálták, a benne élők a modernizációt, a szépet és a kényelmet látták benne: a Kádár-korszak meghatározó házai állnak a Skanzen új kiállításának középpontjában.

„A kockaház. Lakóház, életforma és annak reprezentációja a Kádár-korban” – ezzel a címmel nyílt kiállítás a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Galériában.

Forrás: Skanzen

A gyakran kádár-kockának hívott, a népi építészeti formáktól eltérő épülettípus a néprajzosok és az építészek által is lenézett háztípus volt. Míg a néprajzosok a paraszti hagyományoktól eltérő formát bírálták, két-három évtized alatt a falvak jelentős részének átalakította az utcaképét. A benne élők a modernizációt, a szépet és a kényelmet látták benne.

A tárlat a Kádár-korszak tipikus falusi lakóházának négy megközelítését mutatja be. A kockaházban élők véleményét ütközteti az értelmiség kritikájával és a korszak politikájával. Arra keresi a választ, hogy miért lett a vidéki Magyarország település- és utcaképet meghatározó épülettípus a sátortetős kockaház, milyen gazdasági, politikai és kulturális folyamatok vezettek népszerűségéhez? Birkás Ákos, Rajk László, Bukta Imre, Schmied Andi, Katharina Roters, Weiler Péter, Nemes Csaba és más művészek alkotásai a kockaházak témára művészileg és sokszor rendszerkritikusan reflektálnak.

Forrás: Skanzen

A kiállításban a szocializmus erős standardizáló törekvései mellett a kockaház-jelenség társadalmi vonatkozásai is fókuszba kerülnek: az átalakuló paraszti és falusi életforma, a szovjet típusú kényszer-szövetkezetesítés hatása, a második gazdaság – a háztáji – adta lehetőségek, a modernizálás, a városi minták megjelenése. A kockaház a paraszti életformától való eltávolodás szimbóluma lett.

INFÓ A kiállítás október 31-ig a múzeum nyitvatartási idejében tekinthető meg a Skanzen irodaépületében (2000 Szentendre, Sztaravodai út 75.) található Skanzen Galériában. A galéria az elmúlt két évtizedben számtalan képzőművészeti, néprajzi és társadalomtörténeti kiállításnak adott otthont, ebbe a sorozatba illeszkedik a múzeum legújabb tárlata.