Karácsonyi Nagyszombat

Nagyszombat központjában a karácsonyváró időszakban fények ezrei világítanak, amelyek a téren felállított nagy karácsonyfát is ékesítik. A történelmi épületek ablakaiban kis manók rejtőznek, mintha Dobšinský meséiből léptek volna elő, és a teljes adventi időszakban hagyományos és különleges középkori adventi vásárok várják az érdeklődőket. Így a családjával és barátaival közösen élvezheti a karácsony varázslatos idejét, a helyi szezonális finomságok illatával kísérve.

A nagyvárosokkal ellentétben Nagyszombat nyugodt kisvárosi ritmusban él, a karácsonyi időszakban pedig valóban mesés hangulatot áraszt. Ezt az adventi vásárok meglátogatása során is megtapasztalhatja.

A hagyományos vásáron, amely minden évben a Szentháromság téren zajlik, november 25-től kezdve minden nap puncsot, „loksát” azaz mákkal töltött krumplilepényeket és a nagyszombati régióból származó mézbort találunk, de a leghíresebb szlovákiai művészek koncertjeit vagy betlehemező gyermekek műsorát is élvezhetjük.

Nagyszombat, szlovákul Trnava, a kereskedelmi útvonalak kereszteződésében jött létre, és a középkorban a Magyar Királyság egyik legnagyobb és legjelentősebb városa volt. Éppen ezért találunk itt fennmaradt városfalakat, tornyot és számos templomot a város szűkebb központjában, amelyeknek köszönhetően a várost „Kis Rómának” is nevezik.

Nem csupán az építészetnek köszönhetően találjuk magunkat a régmúltban, hanem számtalan olyan rendezvényen keresztül is, amelyek minden évben felidézik a jelentős történelmi eseményeket. Az adventi időszakban ilyen a Középkori adventi vásár, amely immár tizedik éve december 16. és 18. között valósul meg. A Szt. Miklós tér advent idején visszatér a fénykorába, amikor a városi történések központja és a város főtere volt, ahol a rendszeres szombati piacot tartották.

A középkori kézművesek és előadóművészek a történelmi városrészben, a nagyszombati Szt. Miklós Bazilikánál évente egyszer mesebeli karácsonyt teremtenek. Láthatunk itt élő állatokat friss hóval lepett fakarámban, méhviaszból készült kézműves gyertyákat, vagy kóstolhatunk közvetlenül a tűz fölött melegített puncsot.

A 16-ik században az őröket szolgálta, ma pedig a nagyszombati Szentháromság téren álló várostoronyból a város egész történelmi központját megtekinthetjük. Advent idején az esti órákig nyitva tart, hogy a város karácsonyi díszeit a magasból is megcsodálhassuk. Ugyanakkor a várostorony lámpás fényében is megtekinthető a november 29-től december 20-ig minden kedden megtartott tematikus tárlatvezetésen. A történelmi jelmezbe bújt idegenvezető a tárlatvezetés során elmeséli a torony történeteit és legendáit, miközben egy apró lámpás fényében a látogatók lépésről lépésre legyőzik a felfelé vezető 143 lépcsőfokot.

A városközpont épületeinek ablakaiban megbúvó kis manók a gyermekeknek és a felnőtteknek is mosolyt csalnak az arcukra. Élje át velük az otthonkeresés történetét. A karácsonyi Manóvarázs online játék nyolc ablak installációjához kapcsolódik, ingyenes, és a végén minden gyermeket saját imaginárius manóval jutalmaz meg. A várostoronynál kezdődik, az Udvaron át a színházig, a városházáig vezet és a sétálóutcánál ér véget. Az útvonal még az apró gyermeklábaknak sem tart tovább 30 percnél. A játék képzőművészeti installációi meg vannak világítva, így a legjobb élményt sötétedés után nyújtják.

A Nagyszombatba látogatókat zenei koncertek is várják, amelyekre minden évben a nagyszombati Szt. Jakab templomban kerül sor. A Négy adventi koncert során Nagyszombat egyedülálló hangverseny- és jellegzetes templomi hangulata egybeolvad, hogy feledhetetlen karácsonyi élménnyel gazdagítsa a hallgatókat.

Ha elvarázsolta a város történelme, még mélyebben elmerülhet benne egy egyéni vezetett karácsonyi séta során, amelynek vezetője ismerteti közben az adventi szokásokat és hagyományokat. Arról is mesél, mit tettek a nagyszombatiak karácsonykor az asztalukra, valamint arról is, hogyan hoztak létre Ján Koniarek szobrászművész az alapító Mikuláš Schneider-Trnavskýval betlehemet a nagyszombati bazilika számára. A körülbelül egy órás vezetett séta 6 éven felüli gyermekek számára is alkalmas.