Könyvben mesélnek a Kempinski lakosztályai

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest szeptemberben ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját és ennek tiszteletére jelentette meg a Mesélő Lakosztályok című kiadványt.

A szálloda tulajdonosainak első perctől fontos volt, hogy olyan házat nyissanak Budapest szívében, amelyben harmónia uralkodik. S miközben nagy gonddal rendezték be a belső tereket és szobákat elegáns bútorokkal, nemes anyagokkal, tudták, hogy igazi harmóniát csak az teremt, ha a szépség iránti vágy, a lélek is kap táplálékot, kényeztetést. Ezért már az első perctől fogva szoros kapcsolatot ápol a hotel a magyar művészeti élettel.

A budapesti Kempinski, 1992-es nyitása óta, szenvedélyesen gyűjti a magyar műalkotásokat, amelyek a szálloda közös tereit, szobáit, lakosztályait díszítik, s a Corvinus Műgyűjtemény ma már közel 1500 darabból áll. A földszinti kortárs galériában évente 2-3 időszaki kiállítás nyílik, ahol szintén magyar művészek alkotásaival találkozhatnak a látogatók.

A szálloda szoros partnerséget ápol a MÜPÁ-val, a Magyar Állami Operaházzal, a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Budapesti Fesztiválzenekarral és fontos missziójának tekinti a helyi zenei tehetségek támogatását. Minden szombat délután a The Living Roomban a népszerű Kempinski Concertini minikoncertsorozat keretében fiatal magyar zenészek lépnek fel.

A magyar kortárs irodalom a 30. évfordulóhoz kötődve jelent meg idén a szálloda életében. Színvonalas angol-magyar nyelvű kiadványban mutatják be a nemrégiben megújult lakosztályokat az ezekben található műalkotásokon és az erre az alkalomra készült friss írásokon keresztül. A szálloda meghívott öt ismert kortárs írót (Bartók Imrét, Halász Ritát, Mécs Annát, Terék Annát és Totth Benedeket) és megkérte őket, hogy töltsenek el egy éjszakát valamelyik Corvinus Art Collection Lakosztályban, s az ott található műalkotások által inspirálva írjanak egy-egy novellát.

Az elkészült írások a Mesélő Lakosztályok c. kiadványban olvashatóak, amely nem a hagyományos módon, hanem a vendégek képzeletének bevonásával, a történetmesélés eszközével élve mutatja be a szálloda legnagyobb és legszebb lakosztályait.

“A művészet célja és esszenciája is mindig ez volt: kiemelni a hétköznapiból és bevonni a nézőt abba a világba, amelyet a művész felmutat. Átlépni egy elképzelt valóságba, amely a mi percepciónkat is megváltoztathatja. Az öt Corvinus Art Collection Lakosztály is ezt az üzenetet közvetíti. Ezt az élményt, ezt az utazást kínálják e kötet novellái, amelyek a kortárs magyar irodalom legjobb szerzőinek tollából születtek.” – Kosinsky Richárd, művészettörténész, a kiadvány szerkesztője.