Kempinski a Tátrában

 Bár a Tátra nevének hallatán mindenkinek a téli síelés jut eszébe – még annak is, aki nem űzi ezt a sportot –, ám ez a vidék nyáron és ősszel is páratlan szépségű látnivalókat ígér az utazónak. Különösen akkor, ha az északi szomszédunk első igazán jegyzett, ötcsillagos hoteljében foglalja le a szállását. A múlt század elejének romantikájával hívogató Grand Hotel Kempinskiben még akkor is több napig, unalom nélkül tölthetjük az időt, ha ki sem mozdulunk a házból. De ez természetesen inkább csak a nászutasoknak ajánlott, akiknek az építészeti műremeknek számító épület egyik tornyában, a leánykéréshez is romantikus helyszínt teremtettek, aminek hangulatát a pezsgőfürdővel gazdagított nászutaslakosztályban is élvezheti az ifjú pár. Aki viszont kalandozásra vágyik a természet lágy ölén, annak a Magas-Tátra szépséges világa ígér teljes relaxációt. A svájci luxushotelek színvonalát nyújtó ház szolgáltatásait azonban nekik is érdemes kiélvezniük.
 

A Grand Hotel Kempinski már elhelyezkedésében is különlegeset nyújt. A legpazarabb élményt talán akkor élhetjük át, ha este érkezünk az elegánsan kivilágított épület elé, de mivel kár lenne ezért egy teljes napot elvesztegetni, tervezzük inkább úgy, hogy kora reggel indulva, minél hamarabb magunk mögött tudjuk a nagyjából 250 kilométeres távolságot. Már csak azért is, mert így nappal is megcsodálhatjuk a hotel 1906-ban emelt, egy elegáns szanatórium és egy főúri vadászkastély ötvözetének tűnő, műemlék épületét. Mindez nem véletlen, hiszen a ház egykoron – Hviezdoslav néven – gyógyközpontként is hírnevet szerzett.
 

Hogy nem akármilyen környezetben vagyunk, azt jól mutatja, hogy az épület az ország első nemzeti parkjában, a Csorba-tó (Štrbské Pleso) partján, 1351 méteres tengerszint feletti magasságban található. Azon a vidéken, amit – a Tátra lengyel részével együtt – az UNESCO a „Tátrai bioszféra-rezervációvá” nyilvánított. Nem véletlen, hogy a házban egykoron a légúti betegségben szenvedők leltek gyógyírre, és ez az adottság – miután a Tátrában néhány éve pusztító szélvész által ejtett sebek lassan begyógyulnak – ma is nagy értéket jelent az utazók számára.
 

A szállodába halljában, ahol a meghitt fények mellett a mélybarna és a selymes bordó dominál, a süppedős fotelekből körülnézve, a kandallóval ékesített, tradicionálisan elegáns környezet mellett, már a mai kor hangulatát és szolgáltatásait is élvezhetjük. A magas szintű kényeztetéssel – közte dolgozórésszel és vezeték nélküli internettel is – szolgáló szobák mellett a közösségi terek is az otthonosság érzetét kínálják. Teraszáról a kellemes hegyi levegő mellett a Magas-Tátra festői csipkéinek látványát élvezhetjük, amelyek a több ezer éve ezen a tájon munkálkodó gleccsereknek köszönhetik különleges formájukat.
 

A kikapcsolódás egyik legidillikusabb helyszíne a múlt századi kastélyok klubhelyiségeinek hangulatát idéző játékterem, ahol a sakk és más táblajátékok mellett akár snookerezéssel is tölthetjük az időt. Hasonló érzések járják át az utazót a főúri vadászház hangulatát is idéző Grand Restaurantban, amelynek nyílt tüzű kandallója – a ház különleges ételkölteményei mellett – a romantikus vacsorákhoz is tökéletes hátteret szolgáltat. Szép időben a nyári teraszon is elkölthetjük vacsoránkat, ahol a csodálatos panoráma mellett a kristálytiszta hegyi levegőn élvezhetjük például a ház tengerihal-specialitásait és a nugáttorta különleges ízkombinációját.
 

Étkezés után pedig irány a teljes relaxációt ígérő, páratlan építészeti megoldással kialakított 1300 négyzetméteres wellness-részleg, amelynek kifinomult belső dizájnja mellett az is fokozza az élményt, hogy a medence – amely fölött két hatalmas kristálycsillár függ – egyik oldalán, teljes hosszúságban üvegfal húzódik, tökéletes panorámát nyújtva a Tátrára.
Ha pedig az aktív kikapcsolódás keretében szeretnénk friss levegőt szívni, irány a természet, ahol elsőként az egykoron a szénégetők, vadászok, favágók és a gyógynövénygyűjtők birodalmának számító tengerszem, a Csorba-tó felfedezésére induljunk – amit akár csónakázás közben is megtehetünk. De mehetünk gyalog- vagy kerékpártúrára, sőt medvelesre is, amihez a szálloda tapasztalt túravezetőt biztosít a számunkra. Vagyis minden adott ahhoz, hogy a Tátrában eltöltött pihenés után testben és lélekben felfrissülve érkezzünk vissza a nagyváros forgatagába.

 

Legyél az első hozzászóló "Kempinski a Tátrában" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*