Kína nagy esőzésektől szenved

 Az elmúlt három napban nagy esőzések, illetve árvizek, földcsuszamlások, sárlavinák következtében 95-en haltak meg, és 45-en kerültek az eltűntek listájára az országban.

A csapadék előidézte természeti katasztrófák idén eddig több mint 6,2 millió embernek okoztak kárt. A közbiztonsági tárca hétfői összesítése szerint 29 ezer épület dőlt össze és 55 ezer sérült meg. Az idei év eddigi mérlege 680 halott és 137 eltűnt.

A legfrissebb hírek szerint a hét végén az észak-kínai Hopej (Hebei) tartományban 15 ember halálát okozta a rendkívüli időjárás, 19-et elsodort a víz, még keresik őket. A távközlési szolgáltatás egyes térségekben megszűnt, 11 ezer turistát és csaknem 3 ezer helybélit az áradások elzártak a külvilágtól. 160 ezer embert kellett evakuálni.

Az északnyugat-kínai Senhszi (Shaanxi) tartomány öt városában a péntek óta tartó heves esőzéseknek egy halálos áldozatuk van, 16 embert eltűntként tartanak nyilván; itt ugyancsak ezrek kényszerültek otthonaik elhagyására.

A délnyugat-kínai Jünnan (Yunnan) tartományból hat halottról és két eltűntről érkezett jelentés. Több mint 400 ház sérült, közel száz dőlt romba. Öt és fél ezer hektár termőföldet ért kár, amiből több mint 1100 hektáron végérvényesen odaveszett a termés. 108 kilométer hosszan rongálódtak meg és váltak járhatatlanná közutak; a folyók gátjai 630 méter hosszan sérültek.

Mindeközben hétfőn heves esővel megérkeztek a Vicente trópusi vihar előszelei Kína legdélibb tartományára, Hajnan (Hainan) szigetére. Teljes erejében hétfőn éjszaka, vagy kedden reggel számítanak rá.

A Kuangtung (Guangdong) tartomány és Hajnan közötti területeken nagy égszakadásra számítanak, a part menti területeken várhatóan óránkénti 100 kilométeres erősségű szél söpör majd végig. A vasúti és kompközlekedést ennek megfelelően korlátozzák.

A hét végén legkevesebb 37 halálos áldozata volt hatvan év legnagyobb esőjének Pekingben. Tízezreket kellett elköltöztetni, az anyagi kár jelentős. A Hszinhua hírügynökség ugyanakkor arra is kitér, hogy 13 év szakadatlan szárazsága után összesen 53 millió köbméter esővízzel csordultig telt Peking 17 közepes és nagyméretű víztározója.

forrás: MTI

Legyél az első hozzászóló "Kína nagy esőzésektől szenved" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*