Kirándulásajánló: Folly Arborétum és borászat

Fotó: www.folly.hu

A Badacsonytól nem messze található, a Balaton északi partján elhelyezkedő szemet gyönyörködtető terület különleges kincs Magyarországon. Nem egyszerűen csak egy arborétum a sok közül, hiszen a Folly család generációk óta gondoskodik a terület védelméről, a gyümölcsöző termésről és annak szakszerű feldolgozásáról.

Az arborétum bejárása 1-1,5 órát vesz igénybe. A fák felismerését illusztrált képek segítik, azoknak, akik több információra vágynak, QR kód segítségével lehetőség nyílik az olvasgatásra. Az élményt fokozza a nemrégiben Badacsonyörsön felépült kilátó nyújtotta kilátás. Maga a kilátó szerkezete és kinézete sem hétköznapi, a fenyőtobozok tengelyét és pikkelyei csavarvonalas felépítését jelképezi. A magasból látni a tanúhegyekre.

Folly Gyula az 1900-as évek elejétől fogva összegyűjtött itt számos különleges növényfajt, melyek a helyi klímát és szárazságot jól tűrik. A világ mind a 25 ciprus faja helyt talált az arborétumban. Néhány gyöngyszem a hatalmas gyűjteményből, melyekért feltétlen megéri ellátogatni ide: Az amerikai MacNab és a Gowen ciprus, valamint az ázsiai Kashmir és a Ducloux ciprus, a gyönyörű félévszázados könnyező ciprus.

A család különös figyelmet fordított a cédrusok hazánkba való telepítésére. Az Atlaszcédrust ifjabbik Folly Gyula 12 évesen ültette el 1955-ben. A család fáradhatatlanul gondozta, öntözéséhez szamárháton hordták a vizet a Balatonból. Lehetőség van a „Fogadj örökbe egy Folly fát” kezdeményezés keretein belül kimutatnunk a természet iránt érzett odaadó szeretetünket és hálánkat, valamint megerősíthetjük vele környezettudatosságukat, hiszen segítjük vele az élővilág fenntartását.

Az arborétum területén található egy játszótér is, így a gyerekek a friss levegőn élvezhetik az itt eltöltött időt, mászkálhatnak a fák között, közelebb kerülhetnek a minket körülvevő környezethez, melyet kötelességünk megóvni. Programként lehetőségük van az erdei- és faiskolát is kipróbálni.

Fotó: folly.hu

A felnőttek kikapcsolódására az 1878. óta működő borászat szolgál, ahol a badacsonyi szőlőtermesztés végtermékét kóstolhatják meg. Olyan helyi különlegességek várják őket, mint a magyar Budai Zöld, a francia Szürkebarát, vagy a német Rajnai Rizling. Természetesen mindezt a helyi termelőktől, a Folly borászat pincéjéből.

Molnár Eszter