KOGART Kiállítások Tihanyban: a Corvinus Gyűjtemény gyöngyszemei

KOGART Kiállítások Tihanyban: a Corvinus Gyűjtemény gyöngyszemei

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest 2017 szeptemberében ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. A hotel az alapítása óta kiemelt hangsúlyt fektetett a kultúra támogatására, az évek során így alakította ki saját, több száz kortárs magyar műalkotást felölelő képzőművészeti gyűjteményét. 2017. szeptemberében a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal együttműködve ebből mutat be egy válogatást a KOGART tihanyi galériájában, betekintést engedve a gazdag kollekcióba.

A Corvinus Gyűjtemény kialakításának kezdete a szálloda 1992-es megépítésével esik egybe, és a kollekció a szálloda belsőépítészeti átalakulásával párhuzamosan bővült. Magyarország első ötcsillagos luxusszállodájában ez eddig ismeretlen színvonalon és igényességgel valósult meg. A színvonal tettenérhető mind a választott anyagok minőségében, mind pedig a harmonikus részletekben, többek között a műtárgyak felhasználásában. A gyűjtemény keletkezése idején ez a szemlélet éppoly szokatlan volt a magyar szállodaiparban, mint a magyarországi műgyűjtés berkeiben.

KOGART Kiállítások Tihanyban: a Corvinus Gyűjtemény gyöngyszemei

A Corvinus Gyűjtemény hangsúlyosan kapcsolódik a művészettörténeti hagyományhoz, melyet már a választott név is tükröz Corvin Mátyás reneszánsz udvarára utalva. Az örök klasszikus értékekbe és a minőségbe vetett hit, a legmodernebb luxus a legnemesebb tradícióval ötvözve része a hotel filozófiájának.

A Kempinski gyűjtési koncepciója sajátos jellegéből adódóan mérsékelten progresszív. A 90-es években kezdődő gyűjteményépítés idején több klasszikus, tradicionális alkotás került be, majd az ezredfordulótól erősebb nyitás figyelhető meg a kortárs művészet felé, mely mára a gyűjtemény súlypontját alkotja. Ezen belül, mivel elsődleges cél nem a pénzügyi befektetés, bátran vállalja a felfedezés kockázatát. A szállodai környezetben gondolkodás kedvező feltételt biztosít a sorozatoknak, vagy egy-egy művész nagyobb súllyal való szerepeltetésének, valamint a szoborműveknek, ugyanakkor éppen emiatt nem terjed ki a gyűjtőkör a konceptuális, kísérleti, erősen reflexív művészet és az új médiumok felé.

kogart_03

A Corvinus Gyűjtemény két szempontból is kiemelkedik a hasonló céges gyűjtemények közül. Az egyik, hogy kortárs anyagának színvonala magasabb, kialakítása pedig koncepciózusabb, mivel a gyűjtemény és maga a szálloda is szorosan kötődik a magyar kortárs művészethez: az épület földszintjén működő Galéria is rendszeresen mutat be kortárs műveket. A gyűjtemény másik különlegessége az, hogy legjobb darabjai az állandó kiállítási térként is funkcionáló szállodaépületbe lettek komponálva.

A mintegy 40 alkotást felvonultató kiállítás a Kempinski Hotel Corvinus Budapest és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, KOGART közös szervezésében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg és 2017. szeptember 16 – november 12. között látogatható.

Legyél az első hozzászóló "KOGART Kiállítások Tihanyban: a Corvinus Gyűjtemény gyöngyszemei" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*