Körutazás a Nagy Háború helyszínein

Az I. világháború centenáriuma alkalmából a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztálya, az Indóház Közlekedési Lap- és Könyvkiadó, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány, a Budakeszi Kultúra Alapítvány és a MÁV Nosztalgia Kft., július 20-23 között az I. világháborús Isonzó front főbb magyar vonatkozású emlékhelyeit meglátogató, zarándoklat jellegű vasúti körutazást szervez.

A szerelvény közösségi kocsijában, az Orfeum kocsiban, témában jártas történészek előadásait hallhatják az utazók, és hagyományőrzők mutatják be részükre a korabeli felszereléseket és fegyvereket. A vasúti kiutazás után autóbuszok szállítják majd a résztvevőket a konkrét helyszínekre. Az emlékúton többek között Gorizia (Görz), illetve Nova Gorica városa, a Visintini magyar kápolna meglátogatása mellett a Doberdó fennsíkján a Monte San Michele megtekintésére is lehetőség nyílik. Ezen kívül Redipuglia olasz, Fogliano és Solkan osztrák-magyar temetői is szerepelnek az utazás programjában.A résztvevők felkeresik a Kolovrat gerincen kialakított szabadtéri emlékhelyet, Kobaridban (Caporetto) a háborús múzeumot és az osszáriumot és Tolmin (Tolmein) Loče osztrák-magyar katonatemetőjét.

A központi megemlékezésre a tervek szerint a körutazás utolsó napján, 2015. július 23-án a szlovéniai Štanjel osztrák-magyar temetőjében kerül sor.

Az utazással és a jelentkezéssel kapcsolatban bővebb felvilágosítás a www.mavnosztalgia.hu honlapon.Legyél az első hozzászóló "Körutazás a Nagy Háború helyszínein" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*