Lesz-e felújított stadionja a Barcelonának?

Barcelonában új stadion építésén is gondolkodott a város és a klub vezetősége, de ezt mára elvetették. Azonban a 99 ezer néző befogadására alkalmas Camp Nout egy 105 ezer férőhelyes, csak fedett lelátórésszel rendelkező, modernebb létesítmény válthatja fel, feltéve, ha a klubtagok is emellett voksolnak áprilisban. A tervek szerint a jelenlegi stadiont újítanák fel, s a 2017 májusában kezdődő építkezés várhatóan négy évig tartana, 2021-ig. A költségek több százmillió eurót emésztenének fel, de így nem kellene 1 milliárd 200 millió eurót kiadni, amennyit egy tervezett vadonatúj stadion építése emésztett volna fel.

(Fotó: fcbarcelona.com)

Korábban még Toni Freixa, az FC Barcelona labdarúgócsapatának szóvivője arról beszélt, hogy technikailag, pénzügyileg és a város szempontjából mindkét terv működőképes lehet, vagyis a felújítás és egy új komplexum felépítése.

A jelenlegi stadiont (Nou Camp spanyolul, Camp Nou katalánul) 1954 és 1957 között építették. Akkoriban még a legendás labdarúgó – az egykori magyar, csehszlovák és spanyol válogatott – Kubala László is a pályán volt a csapat színeiben, s az együttes iránt olyan nagy volt az érdeklődés, ami indokolttá tette a nagy stadiont. A stadion parkjában 2009-ben avatták fel Kubala László két méter magas szobrát.

(Fotó: Falus Tamás)

A futballaréna mellett az Európában meghatározónak számító férfi kosárlabda- és kézilabdacsapat otthonát, a stadion közelében lévő Palau Blaugranát is átépíthetik. A hét és félezer néző befogadására alkalmas csarnok kapacitása tizenkétezerre bővülhet.

Az átépítés emellett érintheti a szintén a közelben lévő, 15 ezres Mini Estadit, a másodosztályú tartalékcsapat otthonát – írja az nso.hu. Helyén hatezer férőhelyes parkoló lenne, míg a stadiont kétezres új létesítmény válthatja, amelyben a fiatalok meccseket játszhatnak, a felnőttek pedig edzhetnek. De a fiatalok számára egy viszonylag nagyobb létesítmény is épülhetne, a mindössze párperces autóútra lévő La Masián is.

A Camp Nou különben sok magyar futballbarátnak is úti célja vagy legalábbis úti álma. Az FC Barcelona stadionját látni, és ott végignézni egy meccset nemcsak sportélvezet, hanem egyben turisztikai látványosság is.

Legyél az első hozzászóló "Lesz-e felújított stadionja a Barcelonának?" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*