Libák, gépek, kenuk, verklik – hétvégi programajánló

Fotó: Nemzetközi Verkli Fesztivál Facebook-oldala

Ősszel is tart még a nyári idő, így remek program lehet egy kenutúra a Fertő-tavon. De az is megtalálja számítását, aki már nem vágyik vizes programokra, hiszen a hétvégén több érdekes fesztivál is lesz. Keszthelyen a verklik, Vácrátóton a veterán gépek, Kiskunfélegyházán pedig a libák lesznek a középpontban.

Kenutúra a Fertő nádasában

Fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park

„A Fertő nyugati oldalán a nádasok, a csatornák és a nádasba záródott belső tavak szinte zavartalan élővilágát mutatjuk be. A Csárdakapui-csatorna és a Kládler-tó közötti részen a figyelmes szemlélődőt megannyi csoda várja: például a rencés hínár az aranysárga virágú „rovaremésztő” rencével, a nádi énekesmadarak (nádirigó, foltos nádiposzáta, barkóscinege), a nagy kócsag, a vörösgém, a szárcsa és különféle récék.” – olvasható a legközelebb szombaton induló kenutúra ajánlójában.

Infó: Találkozási pont: Csárdakapui-főcsatorna. Időtartam: 09:00 -12:00. Táv: 6 km. Árak: Felnőtt: 4.000 Ft/fő; Gyermek (18 év alatt): 3.000 Ft/fő; Nyugdíjas: 3.500 Ft/fő; Családi (2 felnőtt + 2 gyerek): 11.000 Ft/család. Előzetes bejelentkezés szükséges – legkésőbb a túra előtti nap 15 óráig! Jelentkezés: +36301660950 vagy info@fhnp.hu.

Tizedszer is Nemzetközi Verkli Fesztivál Keszthelyen

Fotó: Nemzetközi Verkli Fesztivál Facebook-oldala

Újra megszólalnak a hagyományos zenegépek szeptember első hétvégéjén Keszthelyen, ahol 10. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Verkli Fesztivált.

A szervező Keszthelyi Turisztikai Egyesület közleményében emlékeztet arra, hogy a Magyarországon egyedülálló eseményt a ma Gyenesdiáson élő, svájci származású Surber házaspár, Irina és Hansjörg hívta életre, és az elmúlt egy évtized során Európa számos országában népszerűségre és elismertségre tett szert a XIX. és a XX. század fordulóján népszerű zenei eszközök kultúráját és korszellemét bemutatva.

A nemzetközi rendezvényre idén is kiemelkedő számban, több mint 70-en regisztráltak a környező országok verklisei, így magyar, lengyel, szlovén, szlovák, osztrák, német, svájci és holland résztvevők szórakoztatják majd a közönséget szeptember 2-án és 3-án Keszthely Fő terén, piacán és sétálóutcáján, egészen a kastélyparkig bezárólag.

A találkozó keretében a résztvevők segítenek bemutatni az egykori kintornások életét és munkásságát, egy rég elfeledett hangszert és a korszellemet felidézve, és vidám hangulatot teremtve Keszthely központjában. Közülük ketten, Németh József és a Kackiás Verklis néven ismert Ring István évről évre keringőkkel és magyar dalokkal is kiegészítik repertoárjukat, így többek között a Pancsoló kislány, Máté Péter kedvelt slágerei, valamint a Bob herceg is hallható lesz verklis feldolgozásban szeptember első hétvégéjén Keszthelyen.

Veterángép-találkozó és szüreti mulatság lesz szombaton Vácrátóton

Fotó: vacratot.hu

Veterán járműveket és mezőgazdasági munkagépeket állítanak ki szombaton a szüreti mulatságon Vácrátóton, ahol gyermekprogramokkal, főzőversennyel és látványos lovas bemutatóval is várják az érdeklődőket.

Az önkormányzat, valamint a Vácrátóti Hagyományőrző és Faluvédő Egyesület szervezésében a programok 10 óra után kezdődnek a Gárdonyi Géza Rendezvényközpont melletti területen. Különleges, jó állapotú veterán járműveket, köztük motorkerékpárokat és mezőgazdasági munkagépeket, stabilmotorokat tekinthetnek meg az érdeklődők.

Az egyik legérdekesebb gép egy 1903-as, szombathelyi gyártmányú Mayer fagáz motor lesz. Ilyen hajtotta egykor a vácrátóti Szalai-malmot is, ezért fontosnak tartják, hogy a mostani generációknak is bemutassák ezt a szerkezetet. Különlegesnek ígérkezik az a több mint 60 éves Stihl Contra láncfűrész is, amely 1959-ben az elsők között készült.

A veterán gépek szombaton 11 órától vonulnak végig a falun.

A gyermekes családokat hagyományőrző programokkal, népi játszóházzal és táncházzal várják. Lehet majd mustot préselni és kóstolni, az őszi mezőgazdasági munkákhoz kapcsolódó tevékenységeket is kipróbálhatják az érdeklődők. Vácrátóti népviseleteben tartják meg a veterángép-felvonulás után a hagyományos szüreti lovas felvonulást, amely után bemutatóval és trükkshowal is készülnek a lovasok. A főzőverseny is elmaradhatatlan része a szüreti fesztiválnak. (MTI)

Libafesztivál Kiskunfélegyházán

Libatenyésztők szakmai konferenciája, népművészeti kiállítás és néptánctalálkozó, libából készült ételek versenye, Lúdas Matyi-futam és sakkverseny, valamint számos könnyűzenei koncert is szerepel a huszonnegyedik Kiskunfélegyházi Libafesztivál programjai között.

Kovács-Csonka Szilvia, a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatója a programokat sorolva elmondta: a fesztivál megnyitóját szeptember 8-án tartják, majd Fonódások címmel Bene Ágostonné kosárfonó népi iparművész és tanítványa, Tarjányi Tamás munkáiból népművészeti kiállítás nyílik.

A Ki mit tud sütni-főzni a libából? elnevezésű megmérettetésen a versenyzők sültek, pörköltek, levesek, illetve egytálételek kategóriában nevezhetnek, és ezúttal is kiválasztják a legszebb szakácsnét.

A libafesztivál keretében idén is megrendezik a Kunsági Néptánctalálkozót szeptember 9-én. Ezúttal tizenegy néptáncegyüttes mutatkozik be a városháza előtt felállított nagyszínpadon, a helyiek mellett kecskeméti, újvidéki, tatai, üllési, szegedi, ceglédi, csongrádi, kiskunmajsai és lakiteleki együttesek.

A kilencedik találkozó fellépéseit a táncosok látványos felvonulása előzi meg, amelyet a Bab Társulat kísér. Az estéket a nagyszínpadon többek között pénteken a Republic, szombaton pedig a Kelemen kabátban koncertje, míg a kisszínpadon pénteken a helyi A Láma Dalai fellépése, szombaton pedig a Don Lázi Swingtet Zenekar és Falusi Mariann előadása színesíti.

A kisgyermekes családokat Móra-udvar – mesekert elnevezéssel Móra Ferenc szellemiségét, korát idéző tematikus programokkal, bábelőadásokkal, játékos vetélkedőkkel várják, de lesznek gyermekkoncertek, kézműves foglalkozások, játszóházak, fotószínház és fakörhinta is.

Szerveznek továbbá városnéző sétát Móra Ferenc Petőfije címmel, a kézművesek utcájában pedig kirakodó vásárral és bemutatókkal készülnek.

A fesztivál jellegéhez igazodva készülnek baromfitermékek vásárával, a gyermekeknek állatsimogatóval, és a Holló László Képzőművész Kör tagjaival libamaketteket is lehet festeni.