Luxushotel a senki szigetén

Régen haditámaszpont, ma luxushotel: No Man´s Land Fort a La Manche csatornán

Ki ne szeretne nyaralni egy mini-szigeten, egy egykori hadi erődítmény falai között?! Angliában ez is lehetséges! Nagy-Britannia déli partjainál találjuk No Man´s Land Fort-ot: a luxushotel egy miniatűr mesterséges szigeten áll, amely valaha haditengerészeti támaszpont volt. Ennek az egykori erődnek a  különleges történetét ismerhetik meg most az olvasók.

Wight szigete és Nagy-Britannia déli partja között  a La Manche csatornából  egy kis tányérakna-szerű mesterséges sziget emelkedik ki, melynek nevét így fordíthatnánk le: Erőd a Senki Földjén.  Ott, ahol ma egy luxushotel áll a tengerben, régen katonák állomásoztak.

Nagy-Britannia déli partjaitól nem messze fekszik a mesterséges sziget

A XIX. században, amikor Anglia szilárd meggyőződése volt, hogy küszöbön áll Bonaparte Napóleon francia inváziója, Lord Henry Palmerston, az Egyesült Királyság akkori miniszterelnöke parancsba adta öt tengeri erődítmény azonnali megépítését. Ezek Porthsmouth kikötőjét  – a királyi tengerészet akkori fő kikötőjét – voltak  hivatottak megvédeni a francia hajók támadásai ellen. Ez az öt erődítmény volt a Royal Navy történetének legdrágább beruházása.

Ahol régen katonák állomásoztak, luxuskörülmények között lehet pihenni

Ahol régen katonák állomásoztak, most luxuskörülmények között lehet pihenni

HOGYAN  LETT A HADSZÍNTÉRBŐL SZÁLLODA?

Hála Nelson admirálisnak, aki a trafalgári csatában a legjobb teljesítményét hozta, nem került sor közvetlen francia támadásra. Az erődítményeket ezentúl  “Palmerston´s  Follies”-nak, vagyis “Palmerston Balgaságai”-nak becézte a köznyelv. Viszont ha már egyszer ott álltak ezek a szerencsétlen erődök, a következő évszázadban továbbra is katonai célokra használták: az I. világháborúban elsősorban tüzérségi raktárként, a II. világháborúban pedig  arra, hogy elhárítsák az ellenséges U-Boot-ok, vagyis  tengeralattjárók támadásait.

Végül eladták egy szállodásnak a mesterséges szigetet, amely szó szerinti “elszigeteltsége” miatt gazdag vendégek visszavonulási helyévé vált.

Pazar kilátás a sziget minden pontjáról

Az erőd tulajdonosának azonban elkezdődött a pechsorozata: mivel az uszoda tisztántartása nem tartozott a fő erősségei közé, fertőző betegség tört ki, és a szállodára azonnal  lakat került, mégpedig fura módon.  Harmesh Pooni, a szálloda akkori tulajdonosa azzal tette önmagát és vasba vert szigetét híressé, hogy több mint egy évig bezárta önmagát az időközben mindenki által elhagyott erődbe, és semmiképpen nem volt hajlandó elhagyni egészen addig, amíg végül kényszerkilakoltatására nem került sor.

VÉGRE HAPPY END

Ilyen stílusosan tengerszínűek a No Man´s Fort hotel szobái

Ilyen stílusosan tengerszínűek a No Man´s Fort hotel szobái

A szigetet végül a KPMG vette át és 2009-ben eladta a CLARENCO cégnek, amely Palmerston többi egykori erődítményét is felvásárolta és egy luxushotel-láncot, valamint egy azokhoz tartozó történelmi múzeumot varázsolt belőle SOLENT FORTS néven.

Minden részletre ügyelnek a szállodasziget üzemeltetői

Az új No Man´s Fort  2015 áprilisában nyitotta meg ismét kapuit. Azóta luxust igénylő nyaralók és nászutasok vették birtokba, esküvőket tartanak itt. Lehet motorcsónakot bérelni, horgászni, masszázs kezelésekre járni vagy akár jacuzziban ülve, a panorámában gyönyörködve pezsgőt kortyolgatni.

Első osztályú kiszolgálás jár a vendégeknek

A szigetről további információk olvashatók, fotók, videók láthatók ITT.

 – K.Strompf –

Legyél az első hozzászóló "Luxushotel a senki szigetén" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*