A magyar bélyegtől a floridai graffitiig

Ki gondolná, hogy egy Amerikában élő magyar fiatal szüleink szenvedélyének hódolva magyar bélyegeket gyűjt, miközben a Miamiban élő Delevic Árontól a különleges kulturális események sem állnak távol.

Mindenki másképp lesz kamasz, amit az is nagyban meghatároz, hogy valaki mit hozott otthonról. A Miamiban élő Delevic Áron esetében a „mit hozott” különösen igaz, hiszen magyar származású szülei Budapestről és Szabadkáról indulva, minden tekintetben nagy utat tettek meg, amíg Amerikában sikeresek lettek. Mindezt úgy, hogy közben magyar gyökereiket sem felejtették el.

Áron így nemcsak, hogy magyarul is jól beszél, de a magyar régmúlt és kultúra iránt is erős érdeklődést tanúsít. Ennek jegyében azért is gyűjti a magyar bélyegeket, amelyek közül különösen a régebbiek a kedvencei, mert abból a magyar történelmet is jobban meg tudja ismerni. Amit azért is fontosnak tart, mert Amerikában igazi kuriózumnak számítanak azok a Magyarországra régmúltjára vonatkozó történetek és az új úti élmények, amiket az iskolai előadásokon szokott elmondani.

Nekünk magyaroknak persze inkább a floridai különlegességek jelentenek érdekességek. Ezek közül Áron most a Miami-Wynwood Art Walkot tartja a legtrendibbnek. Hozzátéve: az egész a graffitivel kezdődött. A Miami-Wynwood Art Walk aminek eredője az a városrehabilitáció, az hogy a város déli részén fokozatosan kezdték az elhagyatott raktár és garázsépületeket galériává alakítani.

ALMY_EB1F8D_LAStreetMural

2009-ben Tony Goldman ötlete volt, hogy a különálló vállalkozások egy összefüggő, jól behatárolt komplexumot kialakítva, street art művészeti központot hozzanak létre, ahol ma már jó néhány zárt és nyitott galéria, kiállítás – nagyjából 70 –, mellett kiváló éttermek is várják a látogatókat. De a graffitit se felejtsük el, hiszen ma mára néha egymástól függetlenül, egész falfelületeket festettek be a művészek, miközben olykor a laikusok is kipróbálhatják tudásukat.

IMG_8164

A városi graffiti művészet fellegvárában ma már jó nevű művészek – idáig 16 országból 50 művész kapott meghívást -, érkeznek falat festeni, miközben a 80 ezer négyzetméternyi falfelület egy részét ások újra is festenek. Az igazi buli a hónap minden második szombatján kerekedik, amikor a Wynwood Walks alkalmából az éjszakába nyúló színes eseményen, DJ-k keverik a zenét, miközben a galériajárás után jöhet a kulináris élvezeteké és a koktéloké a főszerep.

img_05181

é.m.z.

Legyél az első hozzászóló "A magyar bélyegtől a floridai graffitiig" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*