Kultúra egy pohár borral – Barangolás a Ráckevei Duna-ág és környékén

Gál SzőlőbirtokGál Szőlőbirtok

A Ráckevei Duna-ág és környéke térségében, mindössze néhány kilométernyire délre a fővárostól különleges, akár több napra szóló élményekkel gazdagodhatunk. Pest megye legnagyobb, egybefüggő borászata, középkori skanzen, Magyarország egyetlen gótikus szerb temploma csak néhány villanás a környék látnivalóiból, akár több napra szóló élményt is begyűjthetünk, ha felfedezzük a környéket.

2013-ban méltán nyerte el az „Év Borásza” címet Gálné Dignisz Éva, aki családjával a legnagyobb dunai szigeten készíti díjnyertes borait Szigetcsép, Szigetszentmárton és Szigetújfalu községek dűlőiben. 76 hektár saját szőlőterület adja a Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2004-ben épült borházának szőlőalapanyagát. Kevesen tudják, hogy a Csepel-sziget a történelem során zömmel királynői birtok volt, s szőlőtermelői múltját már az 1569-es szőlőadó-feljegyzések is bizonyítják.

Gál család

Gál család

Emese Park néven ismertté vált középkori skanzen páratlan a maga nemében, hiszen életszerűen, szórakoztató formában tárja elénk a kora Árpád-kor varázslatos világát. A park elnevezésében egyrészt utal népünk őstörténetének legendás úrnőjére, az Árpád-ház dinasztiaalapítójának szülőanyjára (Álmos vezér anyja Emese), másrészt játékos szóvarázsra is lehetőséget ad, hiszen az E-Me-Se betűszó egyúttal az angol European Medieval Settlement (Középkori Európai Település) kezdőbetűit is jelentheti.

Emese Park - ahol megelevenedik egy elfeledett világ

Emese Park – ahol megelevenedik egy elfeledett világ

A törökök elől menekülő rácokról kapta nevét Ráckeve, amely a Magyar Kultúra Városa címet és a Virágos Magyarországért Aranyrózsa-különdíját is elnyerte. Mindössze hét hívő van a településen, akik a gótikus szerb templom szertartásain részt vesznek, azonban méltán büszkék a lenyűgöző freskókkal díszített, 1487-ben épített műemlékre.

Hazánk egyetlen gótikus szerb ortodox temploma

Hazánk egyetlen gótikus szerb ortodox temploma

Programajánló:

Korismereti Találkozó az Emese Parkban 2017. szeptember 9. Szigethalom
Őszi Ászok Fesztivál 2017. szeptember 16-17. Ráckeve
Csepel-sziget kerülő hajókirándulás 2017. szeptember 23.

Szigetszentmiklós


Turistainformáció:

Tourinform Ráckeve

2300 Ráckeve, Eötvös u. 1.

Tel.: 0624 429 747

 

Kis-Duna mente TDM Nonprofit Kft.

2310 Szigetszentmiklós, Dr. Lengyel Lajos u. 6.

Tel.: 0620 9494 760

www.kisdunamente.hu

 

Legyél az első hozzászóló "Kultúra egy pohár borral – Barangolás a Ráckevei Duna-ág és környékén" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*