Mauritius

12 órás repülés után érkeztem meg az ország egyik legnépszerűbb politikusáról, Sir Seewoosagur Ramgoolamról elnevezett Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airportra. Ami elsőre furcsa lehet az embernek, hogy mivel a déli féltekén helyezkedik el a sziget, ezért itt ilyenkor van „tél”, ami azt jelenti, hogy az óceán 22-24 fokos, míg a levegő hőmérséklete pedig 25-26 fok, így az otthoni 38 és afölötti fokokat tekintve, egy igen kellemes klímát jelent, hozzátéve, hogy ezidőtájt még a páratartalom sem olyan magas, mint az itteni nyári időszakban. A nyár itt is természetesen melegebb, azonban csapadékosabb is, mint a tél, így könnyen megeshet az, például ha januárban jövünk a szigetre, hogy akár egy héten keresztül is eshet az eső, ami azért igencsak meg tudja keseríteni az ember életét, főleg ha az az egy hét pontosan az általunk itt eltölteni kívánt egy hétre esik.

Mauritiust nem hálózzák be az utak, pár útja van csak, és egy autópálya-szerűség, amit még mi magyarok építettünk nekik a ’70-es években. Ugyanakkor, miután hosszú ideig angol gyarmat volt az ország, ezért a közlekedést is a britektől vették át, tehát az autókban a jobb oldalon van a kormány és az utakon is a forgalom iránya felcserélődött. A partjai részben fekete sziklásak-kavicsosak, részben pedig fehér homok borította, tipikus indiai-óceáni álom partok. Domborzatát tekintve elég változatos, leghíresebb hegye az Oroszlán-hegy (Lion Mountain), legtöbb fényképen is ez a képződmény szerepel.

A déli féltekéből adódóan a következő dolgok tűnhetnek fel a sasszemű embernek: a Nap más pályát ír le az égbolton, mint otthon, a Hold sem vízszintesen csökken, illetve dagad, hanem föntről lefele fogy, majd kezd el újra dagadni, és a víz is ellentétes irányba örvénylik, mielőtt eltűnik a lefolyóban. Emellett pedig akit érdekel a csillagászat annak igazi csemege, hogy innen is tökéletesen lehet látni, a déli félteke egyik leghíresebb csillagképét, a Dél Keresztjét.


Az Oroszlán-hegy

Elsőre ennyi, hamarosan jelentkezem újra, addigra már többet is látok a szigetből, így több információt, illetve képet tudok remélhetőleg majd megosztani.
 

Kapcsolodó cikkek:

Mauritius arcai és a Dodó madár

Mauritius földön és vízen – A főváros, a katamarán és a quad-túra napjai

Mauritius – az utolsó napok

Legyél az első hozzászóló "Mauritius" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*