Megtartották tavalyi áraikat a csehországi várak és kastélyok

    Tavaly a cseh kulturális tárca pénzhiányra hivatkozva csökkentette a várak és a kastélyok működtetésének és fenntartásának állami támogatását, minek következtében a belépőjegyek tíz százalékkal megdrágultak. Bár a gazdasági helyzet azóta nem javult, hanem inkább romlott, a tavalyi árak az idén nem változnak.

    “Az idén ugyanolyan nagyságú állami támogatást kaptunk, mint tavaly, 605 millió koronát, de a belépőket nem drágítjuk” – mondta újságíróknak Nada Goryczková, a nemzeti műemlékvédelmi hivatal igazgatója keddi prágai sajtóértekezletén. 

    Szintén érvényben marad a “hűségkártya” rendszere is. Ezt azt jelenti, hogy öt műemlék-látogatás után a hatodik belépő már ingyenes lesz. Ez a kártya nagy népszerűségnek örvend Csehországban.

 

    A kevesebb pénz miatt a műemlékek fenntartói többnyire visszafogták a karbantartási és felújítási munkákat is, illetve a legszükségesebbekre korlátozták azokat. Komoly gondot jelentenek az állandóan emelkedő energia-, illetve a vízárak. “Szinte mindenütt parkok és kertek vannak, amelyeket nyáron folyamatosan öntözni kell. Ez komoly összegekbe kerül” – jegyezte meg Marie Jirková, a dél-morvaországi Telc műemlékvédelmi központjának szóvivője. Telc városközpontja 1992 óta rajta van az UNESCO világörökségi listáján. 

    A várak és kastélyok üzemeltetői fokozott erőfeszítéseket tesznek, hogy megtartsák látogatóikat. Különféle kedvezményeket hirdettek meg, bővítették a látnivalók sorát, kísérőrendezvényeket szerveznek. Több vár és kastély késő esti, éjjeli látogatásokat, programokat készít az érdeklődők számára. Az udvarokban a nyáron koncertek, színjátékok, gyerekműsorok lesznek.

forrás: MTI

Legyél az első hozzászóló "Megtartották tavalyi áraikat a csehországi várak és kastélyok" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*