Minden európai működési engedélyt megszerzett a Budapest Airport!

Forrás: Budapest Airport

A hivatalos határidő lejárta előtt, vagyis 2017. év végéig megszerezte a Budapest Airport a további működéshez szükséges összes Európai Uniós engedélyt. Ez azt jelenti, hogy a reptér mindenben a legszigorúbb Európai Uniós előírásoknak megfelelve működik – írta közleményében a cég.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője a múlt év végéig eleget tett az EU-s rendeletben foglalt követelményeknek, így a működéséhez szükséges új engedélyeket is megszerezte. Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) által alkotott, 2014-ben hatályba lépett EU-s rendelet 2017. év végét jelölte meg határidőnek az Európai Gazdasági Térség (EGT) területén működő polgári repülőterek számára a rendeletben foglalt előírások teljesítésére és az új engedélyek megszerzésére. A rendelet célja az volt, hogy az Európai Unión belül fenntartsa a repülésbiztonság egységesen magas szintjét.

Minden európai működési engedélyt megszerzett a Budapest Airport!

Forrás: Budapest Airport

A rendelet több mint 450 követelményt tartalmaz. A több mint két évig tartó folyamat során, a hatósággal szorosan együttműködve készítette el a Budapest Airport azt a több szekrényt megtöltő dokumentumcsomagot, amivel részletekbe menően igazolta a repülőtér infrastruktúrájának, szervezetének, és üzemelésének megfelelőségét az európai előírásoknak. Egyebek mellett a futópályák és gurulóutak szabályosságát, repülésbiztonsági rendszerek és eljárások a meglétét. Az üzemeltetéshez kapcsolódóan pedig a pontos dokumentációt, az EU-s irányelvek szerint kialakított folyamatokat kellett mindenre kiterjedően igazolnia az üzemeltetőnek.

A feltételek teljesítéséhez több fejlesztésre is szükség volt: így például kialakították a futópálya úgynevezett végbiztonsági sávját (RESA) kialakítása. Összességében közel 6 millió euró (kb. 1,9 milliárd forint) értékben áldoztak erre.

Az Európai Bizottság 139/2014-es rendeletét a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) gyakorlatait és ajánlásait figyelembe véve alkották meg, mérlegelve a repülőterek üzemeltetésével kapcsolatban világszerte felhalmozódott tapasztalatot, valamint az ehhez kapcsolódó tudományos- és műszaki fejlődést. Az idei évtől a budapesti repülőtér is minden szempontból igazoltan teljesíti az utasok és a repülés biztonsága szempontjából fontos nemzetközi normákat.

Legyél az első hozzászóló "Minden európai működési engedélyt megszerzett a Budapest Airport!" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*