Négyezertől egymillióig szilveszterezhetünk

Idén Karácsonykor, az üdülőszállodákban, még a tavalyinál is jobban felpörgött a foglaltság, ami a két ünnep között sem hagyott sokkal alább. A biztos teltház pedig Szilveszterre jön a legtöbb helyen. Az orosz vendégek hiányát azért így is van ahol nagyon megérzik, miközben a fővárosban a menekültválság miatt lassuló növekedésben látnak kisebb kockázatot hosszabb távon.

Ami az árakat illeti, az adott kategóriákban nem túl nagy a szórás.De ha a legolcsóbb és a legdrágább szilveszteri ajánlatok közül választunk, már többszörös szorzóval számolhatunk. Persze nyilván a szolgáltatási színvonal sem ugyanaz.Az egyik legolcsóbb appartman ajánlat az alsópáhoki Villa Erika, ahol egy főre egy éjszaka 3900 forint, önellátással. A hotelek közül a salgótarjáni Medves Hangulatszálló 8200 forintért ad egy főre egy éjszakára szállást, amíg a három csillagos Hajnal Hotel Mezőkövesd 19.000 forintot kér. A legdrágább Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest, Chain Bridge lakosztálya amiért 2.950 eurót (930.000 Ft) kell kifizetni. De még ennél is drágább lehet a 130 négyzetméteres Sir Gresham Presidential Suite a Dunára és a Lánchídra néző panorámával, amihez nem is találunk árat az interneten, csak közvetlenül a szálloda telefonszámán érdeklődhetünk az ajánlatról.

Miközben az idén nyitott négycsillagos Prestige Hotel Budapest szinte teltházzal üzemelt, testvérszállodája Continental Hotel Budapest 60 százalékos telítettséget ért el Karácsonyra. Géher Zoltán vezérigazgató szerint a legújabb tendencia, hogy Szenteste napján több turnusban is teltház volt a 120 fős Araz étteremben, ahová az utolsó pillanatokban még más szállodák is szerettek volna helyeket foglalni. 25-én is teltházzal ment a vasárnapi büféebéd, ahol már sok magyar vendéget is köszönthettek. Mindez különösen azért érdekes, mert néhány éve, kereslet hiányában a nagy szállodák még bezárták az éttermüket… Szilveszterre – január 2-ig -, mindkét szállodában teltház lesz, amíg a Continentalban a nyugat-európaiak mellett az autóval érkező szerb, román, cseh, a magasabb árkategóriájú Prestige-ben a nyugatiak mellett, az interneten egyénileg foglaló kínai vendégek lesznek a legtöbben. Géher Zoltán szerint az egyetlen ürüm az örömben az, hogy az ünnepeket kivéve, október eleje óta egyértelműen érezhető a Budapest iránti megnövekedett érdeklődés megtorpanása és ez az enyhén negatív trend 2016 elejére is érezhető a foglaltságban. Vagyis nem lett igazuk azoknak, akik még abban is abban reménykedtek, hogy a párizsi merényletek hatására a biztonságosnak ítélt régióban akár még növekedhet is a turisták száma.

A Karácsony mellett a két ünnep közötti időszak is magas foglaltságot hozott a Danubius Hotels házaiban. Kovács Balázs, értékesítési és marketing vezérigazgató-helyettes szerint a szilvesztert is jó eredménnyel zárják, igaz a vendégek a várt január 3-a, vasárnap helyett többségében már 2-án, szombaton elutaznak. Szilveszterre idén is lesz, ahol lehet még szobát foglalni náluk, de ennél fontosabbnak tartja, hogy tavalyhoz képest 10 százalékkal magasabb árbevétellel zárják az ünnepi időszakot. Hévízen ugyan visszaesett az oroszok száma, pesten pedig a megszokottnál kevesebb olasz vendéget regisztráltak, de mindezt pózolják az új külföldi és főként a hazai vendégek. A szakember szerint is érezhető, hogy ősszel valamelyest megtorpant a külföldiek Budapest iránti érdeklődése, de szerinte mindez csak azt jelenti, hogy amíg júniustól szeptemberig kiemelkedően magas, 20-30 százalékos volt a forgalom emelkedés, ez a tendencia az ősszel némiképp visszaesett, vagyis az összkép továbbra is kedvező.

– A karácsonyi időszakban, a csillag szerinti besorolástól függetlenül is a tavalyinál magasabb, átlagosan 70 százalékos telítettséggel üzemeltek szállodáink, most pedig már a szilveszter előtt megszokott módon, folyamatos növekedéssel közelítünk a teltházhoz – elemez Blandl Judit a fővárosi szállodákat üzemeltető Mellow Mood Hotels általános igazgatója. Vendégeik többsége nyugat-európai, akik január 2-ig, 3-ig maradnak Budapesten és döntően a városban keresnek maguknak programot. Az igazgató hozzátette: a forgalom emelkedés mellett az átlagár is növekedett, de a bécsi négycsillagos szállodájuk példáját látva is érzékelik, hogy a császárvároshoz képest, Pesten még mindig 15-20 százalékkal alacsonyabban a szobaárak.

A Hunguest Hotelsnél a tavalyi bázishoz képest kb. öt százalékpontos foglaltság növekedés mellett olyan erős volt a karácsonyi forgalom, hogy akadt, ahol ez még a várható szilveszteri foglaltságot is meghaladta – jelezte Barkó Károly a szállodalánc PR és reklámigazgatója. Hozzátéve: a vidéki szállodáikban, ha az adott városban kevés a nívós szilveszteri program, a hotel zenés gálavacsorának helyt adó éttermének befogadóképessége szab gyakran határt a vendégforgalomnak. Az ünnepi forgalom már december 24-én megkezdődött és 26-ig, a tavalyinál 10 százalékkal magasabb árbevétel mellett, közel 90 százalékos volt az átlagos foglaltság. A két ünnep között ez némiképp csökkent, de szilveszterre a legtöbb helyen ismét közelítenek – a drágább helyek lassabban -, a teltházhoz. Sokan már 30-án érkeznek, viszont a legtöbben csak 3 éjszakát fizetnek és másodikán, szombat délelőtt már el is utaznak. Ez rosszabb eredményt hoz, mint tavaly, amikor a szilveszter szerdára esett és bár csütörtökön akkor is a legtöbben elutaztak, péntektől vasárnapig még egy önálló hétvégi ajánlattal tölthették meg ismét a hoteleket. A vendégek többsége most is magyar – karácsonykor 80% szilveszterkor 70% -, Gyulán, Hajdúszoboszlón és Szegeden sok a román és szerb, Nyugat-Magyarországon pedig a cseh vendég. Mindez ellensúlyozza a hagyományos osztrák és német vendégkör elmaradását, de különösen Hévízen egész évben még mindig komoly gondot okoz a távolmaradó, jól fizető oroszok kiesése.

Amíg a négycsillagos noszvaji Hotel Oxigénben már szeptemberben minden hely elkelt karácsonyra és szilveszterre, az azonos tulajdonosi körhöz tartozó, a felnőtt vendégekre fókuszáló ráckevei Duna Relaxban a kiemelt időszakra megszokott magasabb áron, novemberben adták el az összes szobát döntő többségben magyar vendégeknek, december 24-től január 3-ig. Sárvári Krisztina igazgató szerint a 3-4 éve kezdődött tendencia tovább erősödött: amíg korábban akadt olyan vidéki ház, amely Szenteste napján bezárt, idén már a tavaly még csak félházzal üzemelő Oxigén is teljesen megtelt. Érdekesség, hogy a szűkebb családok mellett – akár 10-12 fővel -, többen a testvérek családjával és a nagyszülőkkel együtt érkeztek. Miközben a szobába senki nem rendelt az ingyenesen biztosított karácsonyfából, volt aki azt kérte, hogy a szálloda nagy karácsonyfája alá tehesse a gyermekeknek szánt ajándékot. A családbarát noszvaj szállodában szilveszterkor 10 csecsemőt és 40 gyermeket várnak szüleikkel, és miközben a gyermekeknek a felügyeletről gondoskodva estig tartó önálló foglalkozásokat szerveznek, a szülők a hajnalig tartó programon vehetnek részt.

A Service4You független szállodaüzemeltető, négycsillagos wellness szállodáiban közel teljes foglaltságot hozott a karácsony, miközben a városi szállodák – Győr, Szeged – fél házzal üzemeltek. Klemm Balázs ügyvezető igazgató szerint Szilveszterre is az üdülőszállodákban garantált már a telt ház – a tiszafüredi és a balatonalmádi szállodákban már régen minden szoba elkelt – de a városi hotelek is megtelnek 31-re. A Service4You-nál is azt érzékelték, hogy a magasabb árfekvésű házak lassabban telnek, de a közel 10 százalékos átlagár növekedés mellett, szilveszterre így is elkelnek a minimum 3 éjszakás csomagok, miközben ilyenkor a vendégek az étteremben is az átlagosnál többet költenek.

é.m.z.

Legyél az első hozzászóló "Négyezertől egymillióig szilveszterezhetünk" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*