Nepál: több ezer halott, világörökségi helyszínek is megrongálódtak

Számos templom és palota, köztük több világörökségi helyszín is károsodást szenvedett a 7,9-es erősségű hatalmas földrengésben és számos utórezgésében, melynek több mint háromezer-háromszáz halálos áldozata van. Ez volt a legsúlyosabb ilyen katasztrófa az országban az utóbbi 81 évben. A rengés epicentruma Katmandutól mintegy nyolcvan kilométerre északnyugatra, Lamjung közelében volt. A földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, a Himalájában pedig lavinákat indított el.

A természeti csapás által súlyosan érintett Katmandu-völgy az ősi ázsiai civilizációk találkozási pontja, ahol mintegy százharminc fontos történelmi emlék, hindu és buddhista zarándokhely található. Az UNESCO hét Katmandu-völgyi helyszínt, négy templomot és három palotát vett fel a világörökségi listára, amelyek közül több megsérült a szombati földmozgásban. Az MTI által is közölt hír szerint Katmanduban romba dőlt a város egyik jelképe, a kilencszintes Darahara torony: a 62 méteres épületből mindössze egy néhány méteres csonk maradt, a romok több tucatnyi – egyes becslések szerint kétszáz – embert temettek maguk alá. A Darahara, amelyet 1832-ben építettek őrtoronynak, a főváros egyik meghatározó látványosságának számított, amelyet turisták kilátóként használtak. Bár építészetileg a torony egy minaretre emlékeztetett, legfelső szintjén Siva hindu istenségnek állítottak oltárt.

A Durbar Square (balra), a Dharahara torony (jobbra) maradványai a földrengést követően (Forrás: indianexpress.com)

Nagy károk keletkeztek a nepáli főváros központjában lévő ősi buddhista és hindu templomokban és történelmi palotákban is: jelentések és fotók tanúsága szerint a Durbar téren és környékén álló XVI. századi épületegyüttes számos tagja romba dőlt, Nepál egyik legnagyobb pagodájából, a Kaszthamandapból például gyakorlatilag csak fatörmelék maradt. Hasonló pusztítás történt a Katmandu-völgy két másik régi templom- és palotakomplexumában, Patan és Bhaktapur városának Durbar terein is, ahol szintén számos ősi építmény romba dőlt a földrengés miatt. (A Durbar tér névvel a régi királyi paloták előtti területeket illetik Nepálban, s ezek közül a leghíresebbek az ország egyesítése előtt létezett három királyság székhelyein lévő Durbar terek, amelyek Katmanduban, Patanban és Bhaktapurban vannak.)

„A Durbar terek, a palota és a Darahara torony minket képviseltek, Nepál kultúráját és szépségét képviselték, és most mind eltűntek. Örökségünk elvesztése még nehezebbé teszi az emberi életek elvesztésének feldolgozását” – mondta Luxmee Mahardzsan, a Himalayan Times újságírója a PTI indiai hírügynökségnek.

Megsérült a majomtemplom néven ismert Szvajambhunat buddhista templomegyüttes is, amely Katmandutól nyugatra, egy dombtetőn fekszik. A buddhizmus egyik legfontosabb helyszínének számító komplexum ezen kívül azért népszerű a turisták körében, mert egyik szárnyában szent majmok laknak.

Legyél az első hozzászóló "Nepál: több ezer halott, világörökségi helyszínek is megrongálódtak" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*